null "Korvaamaton apu!" Uudenmaan TE-toimiston psykologit auttavat ura- ja koulutusasioissa

Kuvateksti: Sisällöntuottaja Riku Saari osallistui Uudenmaan TE-toimiston ura- ja ammatinvalintapalveluihin: "Teen nyt työtä, jota rakastan".

Uudenmaan TE-toimistossa työskentelee tällä hetkellä 45 psykologia, joiden asiakkaaksi pääsee kuka tahansa. Noin puolet asiakkaista on TE-toimistossa työttöminä työnhakijoina olevia asiakkaita ja noin puolet TE-toimiston ulkopuolisia: koululaisia, opiskelijoita, työssäkävijöitä sekä sairauslomilla tai kuntoutustuella olevia.  

"Psykologimme auttavat asiakasta pohtimaan omaa tilannettaan, jotta hän pystyy itse tekemään ratkaisuja urasuunnitelmiensa suhteen", Uudenmaan TE-toimiston kehittämiskoordinaattori Moira Jaakola kertoo.  

Omien työelämävahvuuksien kirkastaminen ja kanavointi johonkin hyödylliseen oli myös sisällöntuottaja Riku Saaren tavoitteena, kun hän hakeutui TE-toimiston ammatinvalinta- ja urasuunnittelupalvelujen pariin.  

"Jo pelkästään omien juttujen purkaminen empaattiselle ammattilaiselle oli arvokasta. Ajatukset omista vahvuuksistani vahvistuivat ja itsetuntemukseni kasvoi. Näin jälkeenpäin ajatellen keskustelut urapsykologin kanssa olivat tärkeä juttu myös ammatillisen itseluottamuksen kannalta", Riku Saari muistelee.  

Kolmisen vuotta sitten Riku Saari oli vierailulla Maltalla asuvan ystävänsä luona. Siellä ollessaan hän alkoi haaveilla työstä, jota voisi tehdä missä ja milloin tahansa. Muutama viikko sitten hän kyläili jälleen samassa paikassa, tosin tällä kertaa läppäriin mahtuva toimisto kulki mukana matkalaukussa ja töitä pystyi tekemään Välimeren aaltoja katsellen.  

"Toki minulla on edelleen paljon tapaamisia myös Suomessa, mutta silti tuo reissu konkretisoi tekemäni täyskäännöksen. Unelmat voivat todella muuttua todeksi, kun niiden eteen tekee määrätietoisesti töitä. Se oli hieno hetki", Riku Saari iloitsee.  

"Teen nyt työtä, jota rakastan, ja jolla on pitkällä aikavälillä merkittävä yhteiskunnallinen vaikutus."

Tavoitteiden asettamista, omien vahvuuksien kanavointia, uusia polkuja  

Riku Saari kävi keskustelemassa urapsykologin kanssa useita kertoja. Puhumisen lisäksi hän teki erilaisia testejä, joilla tähdättiin omien vahvuuksien tunnistamiseen. Hieman ohueksi jäänyttä koulutustaustaa lähdettiin myös työstämään.  

"Kartoitimme erilaisia vaihtoehtoja opiskelun suhteen. Lopulta päädyin opiskelemaan Laajasalon opistoon urheilumediaa. Hyvin käytännönläheinen vuoden kestänyt koulutusjakso avasi monia ovia ja kontakteja, joista on hyötyä kaikissa tekemisissäni", Riku Saari kuvailee.  

"Käytännön taitojen lisäksi suurin saamani oppi oli se, että maailma on pieni eikä kukaan pärjää siellä yksin. Uskon, että työelämän muuttuessa yhä digitaalisemmaksi, erilaisten verkostojen merkitys vain kasvaa."  

Tällä hetkellä Riku Saari työskentelee viestintä- ja markkinointitehtävissä liikunta-alalla. Juoksuliike-konseptissa rakennetaan matalan kynnyksen juoksuyhteisöjä Suomen jokaiselle paikkakunnalle juoksukouluineen ja ammattivalmentajien vetämine yhteistreeneineen. Toinen työtehtävä liittyy markkinointisisältöjen tekemiseen kansainväliseen huippuluokan triathlon-tapahtumaan Challenge Turkuun.  

"Aiemmin myyntitöissä olen kokenut vähän tuskaa eettisten ja moraalisten seikkojen takia, mutta nyt voin luoda aidosti ja oikeasti lisää energiaa ja hyvinvointia. Oli uskomattoman motivoivaa nähdä, kun esimerkiksi tämän kevään juoksukoululaiset juoksivat yhtäkkiä viidestä kymmeneen kilometriä, kun vain pari kuukautta aiemmin osalle minuutin juoksumatkakin oli iso saavutus."  

Riku Saari uskoo, ettei pystyisi tekemään nykyisiä töitään ilman viime vuoden opintojaan ja urapsykologinsa apua.  

"Uudenmaan TE-toimiston ura- ja ammatinvalintapalveluista oli korvaamaton apu. Olen ikuisesti kiitollinen psykologilleni erinomaisesti tehdystä työstä."  

Urapsykologin kanssa keskustelua Riku Saari suosittelee kaikille muillekin, jotka tarvitsevat ulkopuolisen näkemyksen omaan tilanteeseensa.  

"Mikäli tapaamisiin tulee avoimin mielin, on syytä varautua siihen, että oma elämä saattaa mullistua. Oma tarinani on vasta alussa!"  

Ratkaisuja ammatinvalintaan, työhön ja koulutukseen liittyvissä asioissa  

Uudenmaan TE-toimiston psykologeilla on samanaikaisesti ohjauksessaan muutamia kymmeniä asiakkaita. Vuoden aikana yhdelle psykologille ehtii kertyä jopa 160 ohjausprosessia.  

"Tällä hetkellä ammatinvalinta- ja urasuunnittelupalvelujen seuraavia vapaita ohjausaikoja saa noin 1–5 viikon päähän, riippuen vähän toimipaikasta", Uudenmaan TE-toimiston kehittämiskoordinaattori Moira Jaakola selvittää.  

Lähtökohtana keskustelulle ovat asiakkaan omat toiveet, odotukset ja kiinnostuksen kohteet. Yksittäinen ohjauskeskustelu on noin tunnin mittainen. Keskustelun lisäksi ohjaukseen voi sisältyä myös muun muassa kotitehtäviä, testejä sekä työ- ja koulutuskokeiluja.  

"Asiakassuhteet saattavat kestää joskus yhden keskustelun verran, useimmiten 2–4 ohjauskeskustelua ja joskus pidempäänkin. Ajallisesti prosessi voi kestää useamman kuukauden", Moira Jaakola sanoo.  

Ammatinvalinta- ja urasuunnittelupalvelu on tarkoitettu kaikille ja kaikenikäisille. Ohjaus on luottamuksellista sekä maksutonta.  

Ajanvaraus Uudenmaan TE-toimiston ammatinvalinta- ja urasuunnittelupsykologeille

  • p. 0295 041 400 (ma-to klo 12–14)
  • ajanvaraus kiinni kesällä 4.–29.7.2016  

Valtakunnallinen koulutusneuvonta

  • p. 0295 020 702 (ma-pe klo 9–16.15)
  • koulutusneuvonta@te-toimisto.fi
  • Apua opiskeluun ja opiskelujen rahoitukseen liittyvissä asioissa, tietoa eri ammateista ja niihin johtavista koulutuksista


Päivitetty: 18.08.2023