Ajankohtaiset

<< Takaisin

« Takaisin

Ammattibarometri: Alueellamme on edelleen eniten pulaa lääkäreistä ja muista sosiaali- ja terveysalan ammattilaisista, mutta monessa muussakin ammatissa alkaa kysyntä ylittää tarjonnan

Tuoreen ammattibarometrin mukaan Pohjanmaan TE-toimiston alueella on edelleen eniten pulaa lääkäreistä. Tämä korostuu erityisesti Pietarsaaren seudulla.  Useimmille muillekin sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille on töitä hyvin tarjolla. Mutta lähihoitajia alkaa alueellamme olla enemmän kuin heille on töitä tarjolla.

Rakennusalalle kaivataan lisää päteviä työnjohtajia; Keski-Pohjanmaalla se on pullonkaulaongelmana. Pietarsaaren seudulla on pulaa kirvesmiehistä ja kattoasentajista. Konetekniikan erityisasiantuntijoista on pulaa; Vaasan seudulla on aivan liian vähän LVI-insinöörejä kysyntään nähden.

Vaasan seudulla on pulaa myös sovellussuunnittelijoista ja –ohjelmoijista sekä yleisesti ICT-alan erityisosaajista. Tarpeeksi osaavia kirjanpidon ja laskentatoimen asiantuntijoita on jo nyt liian vähän saatavilla Pietarsaaren ja Vaasan seudulla, ja tämän trendin uskotaan jatkuvan koko alueella. Myös kiinteistönvälittäjille ja isännöitsijöille on kysyntää yli tarjonnan.

Keittiöpäälliköille ja tarjoilijoille on hyvin töitä tarjolla. Pietarsaaressa tarvitaan elintarviketeollisuuteen lisää työntekijöitä.  Hitsaajista, levysepistä, koneistajista sekä sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kokoonpanijoista alkaa olla pulaa. Siivoojille riittää edelleen hyvin töitä, samoin siivousalan esimiehille.

Sihteerin työtä etsiviä on huomattavasti enemmän kuin avoimia työpaikkoja

Suurinta ylitarjontaa on sihteereistä, erityisesti yleissihteereistä. Ylitarjontaa on myös yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen sekä ammatillisen koulutuksen opettajista. Myös toimittajia, kääntäjiä ja tulkkeja on enemmän kuin heille on töitä tarjolla.

Myyjiä alkaa olla liian paljon kysyntään nähden, mutta Keski-Pohjanmaalla tarvittaisiin enemmän molemmat kotimaiset kielet hallitsevia myyjiä. Puhelin- ja asiakaspalvelukeskusten myyjille näyttäisi kuitenkin olevan töitä hyvin tarjolla jatkossakin. Putki- ja sähköasentajia alkaa olla liikaa kysyntään nähden.  Vaattureista/pukuompelijoista on suurta ylitarjontaa, erityisesti Keski-Pohjanmaalla.  Vaasan seudulla taas on liikaa autonkuljettajia, lähinnä kuorma-autonkuljettajia.

Ammattibarometri löytyy kokonaisuudessaan osoitteesta https://www.ammattibarometri.fi/

Tiedot perustuvat työ- ja elinkeinotoimistojen elo-syyskuussa tekemään arvioon noin 200 ammatin kysynnän ja tarjonnan kohtaamisesta lähitulevaisuudessa.


Oma
asiointi