Ajankohtaiset

<< Takaisin

« Takaisin

Asiakastarina: Rohkeudella ja sitkeydellä kohti unelmaa

Rohkeudella ja sitkeydellä kohti unelmaa

"Tää on niiiin kohottanut mun omaa arvoa". Näin sanoo Anette Rantala, joka ei vielä vuosi sitten voinut kuvitellakaan, että elämä heittää näin isoja muutoksia hänen eteensä, niin isoja vastoinkäymisiä kuin onnistumisen tunteitakin. Monen vuoden staattinen ja fyysisesti rasittava työ oli jättänyt jälkensä kehoon ja pitkä työura tuotannollisella alalla oli jätettävä taakse terveydellisten haasteiden vuoksi.

Mitäs nyt sitten? Mieltä kalvoi menetetyt mahdollisuudet ja ajatus siitä, ettei keski-ikäinen nainen peruskoulupohjalla etene muualle kuin pitkäaikaistyöttömyyden kautta eläkkeelle. Anetten mieleen hiipi ajatus; voisiko hänestä vihdoin viimein tulla opiskelija ja ennen kaikkea voisiko hän saada sen ammatillisen koulutuksen, joka häneltä aikoinaan jäi käymättä? Voisiko unelma lasten kanssa työskentelystä päiväkodissa sittenkin olla mahdollista?

Pohdinnan jälkeen Anette päätti jättää ammatilliseen koulutukseen hakemuksen. Juuri kun suunnitelmat alkoivat muodostua, työeläkeyhtiö heitti ammatillisen kuntoutuksen hylyn myötä takaisin aallon pohjalle. Rohkeus ja väkisin esille kaivettu itsetunnon rippeet olivat kuin pois puhalletut. Työeläkeyhtiön päätöksestä kuitenkin ponnahti silmään kehotus olla yhteydessä Kelaan ammatillisen kuntoutuksen asioissa, ja niin alkoi kiipeäminen aallon pohjalta, luovien ja toista kautta... Uusi hakemus kouluun ja ammatillisen kuntoutuksen hakemus Kelaan, varasuunnitelmana TE-toimiston mahdollisuus omaehtoiseen opiskeluun. Yht'äkkiä asiat etenivätkin pelottavan helposti; Anette sai koulutuspaikan ja Kela myönsi nopeutetun menettelyn kautta opiskelun ammatillisena kuntoutuksena.

"Nyt elämä näyttää, sairauksista ja osatyökykyisyydestä huolimatta, suorastaan ihanalta!" Anette hehkuttaa.

 

 - Tällä hetkellä opiskelen koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjauksen ammattitutkintoa, viihdyn todella hyvin! Ensimmäisellä työssä oppimisjaksolla olin Vaasan kristillisessä koulussa tutustuen koulunkäynninavustajan tehtäviin. Pitkään työelämässä mukana olleena pidänkin monimuoto-opiskelua hyvänä vaihtoehtona, käytännön työskentelyä ja teoriaopintoja on sopivassa suhteessa, Anette kertoo.

- Väkisin tulee mieleen sanonta "kun saat elämältä sitruunoita, tee niistä mehua". Tämän mehun tekemiseen tarvittiin periksi antamattomuuden ja rohkeuden lisäksi tukea myös muilta, kertoo työkykykoordinaattorina Pohjanmaan TE-toimistossa työskentelevä Pirjo Kekäläinen.

- Työkykykoordinaattorina minulla on etuoikeus yhteistyössä muiden kumppaneiden kanssa olla tukemassa osatyökykyisiä heidän polullaan eteenpäin. Välillä mennään yksi askel eteenpäin ja kaksi taaksepäin ja välillä päinvastoin. Onneksi vastaavanlaisia onnistumistarinoita löytyy monia, mikä vahvistaa omaa ajatustani siitä, että periksi ei saa antaa.

 

Pohjanmaan TE-toimisto on osallistunut Varsinais-Suomen ELY-keskuksen koordinoimaan valtakunnalliseen Työkykykoordinaattoripilotoinnit osatyökykyisten työllistämisen edistämiseksi - hankkeeseen (nk TKK-pilotit). Hankkeen tavoitteena on ollut yhteistyössä verkoston kanssa tehostaa osatyökykyisten palvelutarjontaa, palveluohjausta, läpivirtausta ja työllistymistuloksia.


Oma
asiointi