Ajankohtaiset

<< Takaisin

« Takaisin

Etelä-Savon ammattibarometri: Työvoiman kysyntä ja tarjonta vaihtelevat seutukunnittain

Työllisyyden paraneminen näkyy edelleen Etelä-Savon työmarkkinoilla. Etelä-Savon työmarkkinoilla työvoiman kysyntä ja tarjonta vaihtelevat huomattavasti eri seutukunnissa. Työvoiman määrällinen kysyntä on noussut, mutta tarjolla olevan työvoiman ammattitaito ei aina vastaa työnantajan vaatimuksia.

Pulaa lähihoitajista ja rakennusmestareista, myyjistä ja toimistotyöntekijöistä ylitarjontaa

- Myyjät ovat edelleen koko maakunnassa ylitarjonta-ammatti, sillä kaupan rakenne on muuttunut verkkopainotteiseksi ja kivijalkakaupoissa murros jatkuu, kertoo ennakointiasiantuntija Merja Toijonen Etelä-Savon ELY-keskuksesta.

- Sosiaali-ja terveysalalla työvoiman kysyntä on vilkasta ja se ylittää erityisesti Pieksämäellä ammattitaitoisen työvoiman tarjonnan, toteaa Toijonen. -Etelä-Savon TE-toimistolla on vireillä selvitys tämän toimialan työvoima- ja osaamistarpeiden kehittymisestä lähi vuosina, kertoo Toijonen. Esimerkiksi puheterapeuttien työpaikkoja on ollut vaikea täyttää.

- Toimistotyöntekijöiden kysyntä on tänä päivänä vähäistä, mutta työnhakijoina heitä on paljon. Myös ammatillisen koulutuksen opettajista sekä lukion ja peruskoulun yläluokkien opettajista (kielet, taitoaineet) on ylitarjontaa koko maakunnassa, Toijonen jatkaa.

Rakennusalalla kysyntä on vilkasta erityisesti Mikkelin seutukunnassa. Alalla on tyypillisesti vahva kausivaihtelu. Erityisesti maanrakennusala viitostien rakentamisen alkaessa vilkastuu. Rakennusmestareista arvioidaan olevan jatkuvasti pulaa. Sen sijaan esimerkiksi nuorten rakennussähköasentajien ja putkiasentajien alalle pääsy on ollut vaikeaa. Hitsaajista on pulaa Mikkelin seudulla, Savonlinnan seudulla ylitarjontaa.

Mikkelin seudulla metallin osaajista jo pulaa

Mikkelin seutukunnassa (Mikkeli, Kangasniemi, Hirvensalmi, Mäntyharju, Pertunmaa, Puumala) on syksyn 2017 ammattibarometrin mukaan todettu olevan rekrytointivaikeuksia lääkäreistä, rakennusalan työnjohtajista, betonituotetyötekijöistä, hitsaajista sekä puhelin- ja asiakaspalvelukeskusten myyjistä. Myös toimisto-ja laitossiivoojista on pulaa. Vaatimus itsenäisestä työotteesta korostuu partureiden ja varastonhoitajien rekrytoinnissa.

Suurimpia ylitarjonta-ammatteja ovat toimistotyöntekijät ns. yleissihteerit ja myyjät. Näissä ammateissa työpaikkojen määrä on jatkuvasti vähentynyt. Atk-tukihenkilöitä on paljon työttömänä.

Pieksämäen seudulla työvoiman kysyntä ja tarjonta parhaiten tasapainossa

Etelä-Savon seuduista Pieksämäen seutukunnassa (Pieksämäki, Joroinen, Juva) työvoiman kysyntä on suhteessa tarjontaan vilkkainta. Pieksämäen kaupungissa on jatkuvasti tarjolla työtä lähihoitajille ja sairaanhoitajille, niin julkisella kuin yksityisellä sektorilla. Sosiaali- ja terveysalalle on tullut viime vuosina lisää uusia työpaikkoja. Toimialalta eläköityy paljon työntekijöitä ja työvoiman saatavuuteen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Palvelukeskustyöntekijöiden/myyntineuvottelijoiden paikkojen täyttyminen on sidoksissa palkkausjärjestelmään. Pelkkä provisiopalkka ei houkuttele.

Pieksämäen seutukunnan kolmessa kunnassa on omanlaisensa työpaikkarakenne. Osaavan työvoiman vajetta arvioidaan olevan lähihoitajista ja sairaanhoitajista, puhelin- ja asiakaspalvelukeskusten myyjistä, ravintola-alan osaajista (Pieksämäki) sekä lääkäreistä, erityisopettajista, kirjanpidon ja laskentatoimen asiantuntijoista. Ylitarjontaa on konepuusepistä, kirvesmiehistä, lastenhoitotyöntekijöistä ja varastotyöntekijöistä.

Savonlinnan seudulla riittää tekijöitä

Savonlinnan seutukunnassa (Heinävesi, Enonkoski, Rantasalmi, Savonlinna, Sulkava,) löytyy hyvin työntekijöitä missä tahansa ammatissa. Hitsaajien tarvetta selvitettäessä on ilmennyt, että työvoimaa löytyy, kun sitä haetaan. Savonlinnan seutukunnassa ylitarjonta-ammatteja on selvästi enemmän kuin muissa seutukunnissa.

Lisätietoja:

ennakointiasiantuntija Merja Toijonen, Etelä-Savon ELY-keskus, puh 0295 024 165

Tästä verkko-osoitteesta voit hakea maakunnalliset ja seudulliset posterit:

https://www.ammattibarometri.fi/posterivalinta.asp


Oma
asiointi