null Kohtaamisia DuuniTehtaalla

Neljännen kerran Porvoon Taidetehtaalla järjestetty DuuniTehdas keräsi saman katon alle 6.2. viitisenkymmentä eri työnantajaa ja 11 oppilaitosta.

Monesti työnantaja ja -hakija ovat kuin kaksi laivaa yössä: yksi kaipaa osaavaa ammattilaista firmaansa töihin ja toinen mielenkiintoista työpaikkaa, mutta kohtaamisen sijaan he lipuvat toisistaan tietämättä eri suuntiin. DuuniTehtaalla pyritään saattamaan työnhakijat ja -antajat toistensa kanssa kasvotusten.

Entistä enemmän työpaikkoja halukkaille

Neljännen kerran järjestettävä DuuniTehdas keräsi saman katon alle viitisenkymmentä eri työnantajaa ja 11 oppilaitosta. Lisäksi paikan päältä löytyi vaikkapa yritysneuvontaa aiheesta kiinnostuneille, CV-työpaja ja Uudenmaan TE-toimiston piste, jossa sai käydä livenä kysymässä mieltä askarruttavia kysymyksiä.

Neljän tuhannen kävijän raja meni rikki tänäkin vuonna ja osastoilla kävikin heti ovien aukeamisesta asti melkoinen kuhina. Kysymyksiä sateli sekä kävijöiltä että työnantajilta, ja hakemukset ja CV:t vaihtoivat omistajaa. Työnantajia on jo useampana vuonna ollut suunnilleen saman verran mutta työpaikkoja oli tarjolla tänä vuonna entistä enemmän.

"Nyt on tullut mukaan myös uusia yrityksiä, jotka eivät ole aikaisemmin olleet mukana messuilla. Ihan mukava ilmiö kun saadaan vähän vaihtuvuutta. Työpaikkoja on selkeästi enemmän tarjolla kuin aikaisempina vuosina", havainnoi Heidi Seppinen-Wiksten Uudenmaan TE-toimistosta.

Kuin Voice of Finland – ääni ratkaisee

Useampi yritys oli palannut messuille menestyksekkäiden rekrytointikokemusten ansiosta. Yksi tällaisista come backin tekijöistä oli Dolgoruki Oy:n Jukka Mattila. Yhtiön työntekijät myyvät puhelimitse Porvoossa painettuja arvoteoksia ja messut ovat osoittautuneet loistavaksi paikaksi löytää vahvistusta yhtiön riveihin. "Viime vuonna rekrytoimme täältä kaksi ihmistä ja tänä vuonna meillä on kuudelle ihmiselle vakituinen paikka. Tänään on jo löytynyt kolme henkilöä, jotka ovat tulossa työhaastatteluun tämän tapahtuman jälkeen. Väitän, että tämä tapahtuma toimii paremmin kuin printtimedia uusia työnhakijoita etsiessä", kiitteli Mattila.

Paikan päällä työntekijästä sai myös saman tien muodostettua kuvan ja pääteltyä olisiko hän hyvä lisä tiimiin. "Me ollaan kuin Voice of Finland, meilläkin ääni ratkaisee. Suomen kieli on tärkeä ja se että on supliikki. Selkeä puhe on tärkeämpi kuin muut avut."

Toki homma toimi myös toisinpäin ja työnhakija sai myös oivan tilaisuuden kysellä työpaikasta tarkempia tietoja kasvotusten, vaikkapa työsuhde-eduista. "Kun myyntitavoitteet ovat vuoden sisällä täyttyneet, niin lähdemme etelään viikoksi firman piikkiin. Kerran puolessa vuodessa meillä on isompi reissu ja siihen väliin mahtuu myös kaikennäköisiä kissanristiäisiä," mainosti Mattila firman kadehdittavia työsuhde-etuja.

Kesäksi töihin – seteleillä tai ilman

Messuhallin yleisilmettä piristivät kirkkaan oranssit ilmapallot, jotka leijuivat korkealla messukansan päiden yllä. Pallojen funktio ei ollut koristeellinen, vaan niillä näytteilleasettajat ilmaisivat palkkaavansa alle 18-vuotiaita kesätöihin. Tänä vuonna 19 eri työnantajaa tarjosi kesätyöpaikkoja nuorille.

Porvoon kaupungin pisteelläkin nuorten innostus kesätöitä kohtaan oli huomattu. "Kyselyitä kesätöistä on tullut paljon. Kaiken kaikkiaan paikkoja on 103, ja esimerkiksi viime vuonna hakijoita oli kuusi ja puoli sataa, " muisteli Porvoon kaupungin rekrysihteeri Helena Leino.

Porvoossa on jo useamman vuoden ajan ollut käytössä kesätyöseteli, jonka avulla työpaikat, jotka palkkaavat nuoria kesätöihin saavat kaupungilta avustusta. Seteleillä on selkeästi ollut positiivinen vaikutus kesätyömarkkinoihin. "Kesätyöpaikat ovat lisääntyneet nyt vuosien mittaan kun työnantajat ovat huomanneet, että he saavat vähän avustusta siitä, että he ottavat nuoren töihin."

Aikuiset työnhakijat olivat puolestaan erityisen kiinnostuneita etenkin vuosilomasijaisuuksista ja sijaisrekrytoinnista – niistä aikuisten kesätöistä.

Jännitystä ja kielletyn hedelmän makua

Hattaraa makeannälkään, kampauksia kokeilunhaluisille sekä turva-asusteisiin pukeutuneen vapaaehtoisen hutkimista pehmustetulla pampulla. Näillä ja monilla muilla kikoilla oppilaitokset houkuttelivat nuoria tutustumaan koulutuslinjoihinsa. Tänä vuonna Tehdassalista löytyi 11 eri oppilaitoksen piste ja salissa kävi koko messujen kovin hulina.

Paikallisista kouluista tuli tasaisena virtana bussilasteittain oppilaita tutustumaan sekä opiskelu- että kesätyöpaikkavalikoimiin. Suurin osa näytteilleasettajista on ollut messuilla aikaisempina vuosina ja tekivät paluun tänäkin vuonna, koska kokivat messut otollisena paikkana päästä keskustelemaan opinahjoista kiinnostuneiden kanssa kasvotusten. Edupolin turva-alan pisteellä kävijöiden kysymyksiin vastaileva toisen vuoden opiskelija Nestori Heiskanen piti messuja toimivana konseptina.

"Selkeästi porukalla ollut kiinnostusta ja meillä potentiaalisia hakijoita, jotka ovat päässeet tutustumaan siihen, mitä kaikkea meillä on tarjolla. Lisäksi me saadaan näkyvyyttä meidän alalle ja ollaan saatu selvitettyä ihmisille, mitä me oikein tehdään."

Turva-alan koulutus kestää kolme vuotta ja ikärajaa opinnoille ei ole mutta peruskoulunsa tänä vuonna päättävät oppilaat osoittivat eniten kiinnostusta alaa kohtaan.

"Ysiluokkalaiset tuntuvat tykkäävän tästä. Seurataan, mitä kaikkea täällä on. Tämä tuntuu jännältä alalta, jossa saa tehdä kaikkea, mikä normaalisti katsotaan kielletyksi."

Loppuiltapäivästä muumitikkarit oli jaettu, hakemukset jätetty ja ansioluettelot muokattu uuteen uskoon. DuuniTehtaan salit autioituivat hiljalleen kun messukansa suuntasi kohti talvista lymimyräkkää. Ensi vuonna pyöräytetään sama show käyntiin ja autetaan taas työnantajia ja -hakijoita kohtaamaan toisensa.

Päivitetty: 18.08.2023