null Kohtalo, yrityksen yhteiskuntavastuu ja ihmiset siinä välissä

Merja Rahkola-Toivanen haluaa herättää yrityksiä näkemään esimerkiksi pitkäaikaistyöttömät tai toisaalta jonkin pienen rajoitteen omaavat työnhakijat yhtenä vastauksena palvelualaa vaivaavaan työvoimapulaan.

"Se oli ihan yksi elämäni merkittävimmistä lehtijutuista, joita olen lukenut. Hämeenlinnan lääninvankilan johtaja kertoi haastattelussa eräästä perheenäidistä, jolla oli väkivaltainen mies. Äiti koki kovan kohtalon ja joutui itsepuolustuksen seurauksena vankilaan. Tämä lehtijuttu on kulkenut minulla laukussa neljä vuotta", Classic Pizza Ravintoloiden ja Hangon Makaronitehtaan omistaja Merja Rahkola-Toivanen kertoo.

Miksi Rahkola-Toivanen kertoo minulle tästä? Palataanpa hieman taaksepäin.

Uudenmaan TE-toimiston Heli Lipastilla oli tehtävä. Tai no, oikeastaan hänellä oli ihan tavallinen työpäivä, kun hän otti yhteyttä Rahkola-Toivaseen.

"Etsin esimerkiksi yrityksiä, jotka ovat kasvaneet viime aikoina tai tehneet kauppoja. Yrityksen on hyvä olla myös riittävän suuri, jotta riski työntekijän palkkaamiseen ei ole liian kova", selittää Lipasti yritysyhteistyön asiantuntijan toimenkuvaansa. Hänen tehtävänään on etsiä yrityksiä, jotka voivat tarjota TE-toimiston tuetun työllistymisen palveluiden asiakkaille työ-, palkkatukityö- tai työkokeilupaikkoja. TE-toimiston yrityspalvelut on tehnyt vastaavaa työpaikkojen etsintää pitkään, mutta nyt toimintatapa on vakiinnutettu myös tuetun työllistymisen palveluissa, joiden asiakkaat ovat usein pitkäaikaistyöttömiä.

"Haluan yhden nimen tähän juttuun. Hän vakuutti minut yhteistyön mahdollisuuksista. Mikä se nyt oli?", Rahkola-Toivanen pähkii. No sehän oli Lipasti. Naisten tavatessa Rahkola-Toivanen kaivoi laukustaan lehtijutun ja kysyi Lipastilta, löytyykö TE-toimiston asiakkaista esimerkiksi vankilasta vapautuneita KRISin asiakkaita. Lipasti vastasi myöntävästi ja yhteistyö sai alkunsa.

 

Ammattitaitoisesti järjestetty rekrytointipäivä

Rahkola-Toivasella ja yrityksellä ei ole aiempaa kokemusta pitkäaikaistyöttömien rekrytoinnista tai yhteistyöstä TE-toimiston kanssa. Niinpä hän ei oikein tiennyt mitä odottaa rekrytointipäivältä, jonka Uudenmaan TE-toimisto järjesti.

"Kaikki odotukset ylittyivät. Mirka Isopahkala oli mahtava, kuin mistä tahansa rekrytointifirmasta. Tai no, parempi", hehkuttaa Rahkola-Toivanen Uudenmaan TE-toimiston tuetun työllistymisen palveluiden asiantuntijaa. Hän jatkaa, että "Mirka tiesi minkälaisia ihmisiä haetaan, vaikka emme olleet juuri briiffanneet häntä etukäteen. Molemmat TE-toimiston asiantuntijat hoitivat osuutensa fantastisen ammattitaitoisesti."

Rekrytointipäivän aikana Rahkola-Toivanen haastatteli kuutta etukäteen valittua työnhakijaa, jotka Isopahkala oli esihaastatellut. Rahkola-Toivanen oli yllättynyt työnhakijoiden korkeasta motivaatiosta ja myös siitä, miten realistinen kuva heillä oli omasta osaamisestaan.

 

Ihmisen kohtaamisen tärkeys ei katoa

Nyt kaksi henkilöä aloittaa työkokeilun ravintola-alan tehtävissä Classic Pizza Ravintoloissa, ja työkokeilujakson jälkeen heidät on tarkoitus palkata yritykseen. Työkokeilujakso lähtee aina työnhakijan tarpeesta käsin ja TE-toimiston asiantuntijan hyväksymänä. "Työkokeilu voi hyvin muuttua työsuhteeksi jo suunniteltua aiemminkin, jos se nähdään yhdessä järkeväksi", Rahkola-Toivanen sanoo. Yhteistyötä TE-toimiston kanssa on myös tarkoitus jatkaa syksyllä.

Enemmänkin työnhakijoita olisi otettu, mutta eteen tuli erilaisia esteitä. Tässä kohtaa Rahkola-Toivanen perää TE-toimistolta jämäkkää linjaa ja toteaa yleisemminkin, että kotona olemisen ei pitäisi olla taloudellisesti hyvä vaihtoehto.

Rahkola-Toivanen ymmärtää kuitenkin haasteita, joita pitkään työttömänä olleilla saattaa olla. Työhön palaamiseen voi liittyä myös pelkoja. "Elämän kolhimalla töihin lähtemisen kynnys voi olla iso. Itseluottamus voi olla joskus ohut kuin kananmunan kuori. Työllistyminen ja työssä pysyminen voi olla niin pienestä kiinni. Minä en halua, että meidän yritys mokaa tämän, vaan panostamme esimerkiksi perehdytykseen", hän toteaa.

Isopahkala on samoilla linjoilla. "Meidän asiakkaamme tarvitsevat välillä tsemppausta. Usein isoin este on itseluottamuksen puute ja sen seurauksena esimerkiksi ulosanti haastattelutilanteessa ei ole niin hyvä. Taustalla ei välttämättä ole suurempia ongelmia. Työttömyys vain on pitkittynyt ja siitä seuraa helposti passivoitumista ja luovuttamista."

Isopahkala lähettää painokkaat ja kannustavat terveiset TE-toimiston asiantuntijoille ja muillekin pitkäaikaistyöttömien kanssa toimiville. "Asiantuntijan rooli on hirveän tärkeä. Työnhakijan ei tarvitse olla täydellinen, vaan meidän tehtävämme on esitellä työnhakijoita rohkeasti työnantajille. He tekevät päätökset. Tässäkin tapauksessa löytyi huipputyyppejä, eikä se välttämättä käynyt ilmi meidän tietojärjestelmästä. Ei pidä takertua siihen pitkäaikaistyöttömyyteen. Jos me emme ole tässä esimerkkinä, niin kuka on."

 

Yrityksen yhteiskuntavastuu – siis mikä?

Julkisen työnvälityksen tekemä työ on oma lukunsa, mutta miksi yksityisen yrityksen pitäisi tietoisesti rekrytoida heikommassa työmarkkina-asemassa olevia työnhakijoita. Miksi yrityksen pitäisi olla yhteiskuntavastuullinen? Hauki on kala ja yrityksen tehtävä on tuottaa omistajilleen voittoa.

Rahkola-Toivanen omistaa miehensä kanssa kaksi yritystä, joilla on yhteensä 16 ravintolaa ja uusia tulossa. Työntekijöitä on noin 150 ja taskussa Kasvu Open -ohjelman Start Again -yrityssarjan voitto viime vuodelta. Ehkä tätä naista kannattaa kuunnella vielä hetki.

Hän haluaa herättää etenkin hieman suurempia yrityksiä näkemään esimerkiksi pitkäaikaistyöttömät tai toisaalta jonkin pienen rajoitteen omaavat työnhakijat yhtenä vastauksena työvoimapulaan, joka vaivaa ainakin palvelualaa. "Meidän yhdellä työntekijällä on Downin syndrooma ja yksi työntekijä on kuuro. Työtehtävät ja -olosuhteet pitää olla tietenkin järjestetty oikein, mutta ei siinä sen kummempaa ole. Asiakkaat ovat myös äärimmäisen tietoisia siitä, mitä yhteiskunnassa tapahtuu. Monimuotoisuus kuuluu elämään."

"Yhteiskunnassa täytyy herätä. Pitkäaikaistyöttömyys ei saa periytyä kolmanteen sukupolveen. Tietysti yrityksen pitää olla terveellä pohjalla, mutta mielestäni yrityksen täytyy kantaa muutakin kuin verot. Vastuullinen elämä kuuluu myös yrittäjille ja yrityksille. Jokainen tämänkin jutun lukija tietää jonkun, jolla kohtalo on puuttunut peliin ja elämä ei mene hyvin. Kuka tahansa meistä voi toimia tässä ikään kuin kohtalon vastapainona. Jos ihmisiä saadaan autettua takaisin työelämään, niin kyseessä on hyvä positiivinen kehä kaikille", Rahkola-Toivanen painottaa.

Päivitetty: 18.08.2023