null Mietitkö lähtöä ulkomaille töihin? Katso ensin nämä neuvot!

Jos Suomesta ei löydy sopivaa työpaikkaa, voit hankkia kokemusta ja osaamista ulkomailta.

Ulkomaille lähdetään töihin muun muassa työkokemuksen ja urakehityksen vuoksi, saadakseen lisää elämänkokemusta, maailmankuvan avartamiseksi ja paremman tulotason vuoksi. Ulkomailla suomalaista työmoraalia arvostetaan ja suomalaisia pidetään aikaansaavina työntekijöinä. 

"Kokemukseni mukaan ulkomaille suunnataan esimerkiksi opiskelujen välivaiheessa. Opiskelu on ehkä päättymässä ja sopivaa työpaikkaa ei tunnu löytyvän kotimaasta", EURES asiantuntija Taru Asikainen kertoo ja lisää, että ulkomaille töihin lähtö kiinnostaa monissa muissakin elämäntilanteissa. Hakijan tarkoituksena on hankkia työkokemusta ja osaamista ulkomailta, jos Suomesta ei löydy sopivaa työpaikkaa. Yhtenä syynä on myös tutustuminen toiseen maahan ja kulttuuriin sekä uusien kokemusten saaminen.

Messuilla ja asiakaspalvelussa on käynyt ilmi, että työnhakijoita kiinnostavat eniten ne maat, missä pärjää englannin kielellä. Myös Keski-Eurooppa kiinnostaa ja siellä esimerkiksi Saksa ja Ranska. Lisäksi sesonkitehtävät erityisesti Välimeren maissa ovat monen ulkomaille suuntaavan työnhakijan suosikki.

Ennen ulkomaille töihin lähtöä on tärkeää valmentautua esimerkiksi lukemalla kohdemaasta kirjoista, netistä tai kohdemaassa asuneilta tutuilta. Maahan voi myös matkustaa ennakkokäynnille tutustumaan. Menestyminen ulkomailla työskentelyssä edellyttää ammattitaidon lisäksi oikeaa asennetta, ennakkoluulottomuutta, kykyä sopeutua ja vuorovaikutustaitoja sekä kulttuurin tuntemusta. Kannattaa ottaa selvää etukäteen, mikä on kohdemaassa kohteliasta ja soveliasta käytöstä.

Ulkomailla työskentely voi vaikuttaa oikeuteesi saada työttömyysturvaa Suomesta. Pääsääntöisesti ulkomailla työskentelevät kuuluvat työskentelymaansa työttömyysturvan piiriin

EU:ssa, ETA:ssa ja Sveitsissä työvoima voi liikkua vapaasti. EU-maan kansalaisena sinulla on samat oikeudet ja velvollisuudet työntekijänä EU- ja ETA-maissa sekä Sveitsissä kuin maan omilla kansalaisilla. Parhaiten avoimia työpaikkoja tällä alueella löydät EURES-verkkopalvelusta. EURES (European Employment Services) on eurooppalainen työnvälitysverkosto. Tarvittaessa saat myös henkilökohtaista neuvontaa TE-palvelun asiantuntijoilta.

EU- ja ETA-maiden ulkopuolelle tarvitaan yleensä työlupa. Lisätietoja työluvista löydät maiden edustustoista.

 

EURESin palvelussa parhaimmillaan jopa yli 2 miljoonaa vapaata työpaikkaa

Taru Asikaisen mukaan EURES-verkkopalvelussa on parhaimmillaan jopa yli 2 miljoonaa työpaikkaa. Tällä hetkellä Suomesta etsitään esimerkiksi metsäalan ja korkean teknologian osaajia sekä opettajia, myynnin ja markkinoinnin ammattilaisia sekä terveydenhuoltoalan osaajia. EURESin verkkopalvelun lisäksi ulkomaisia työpaikkoja löytyy myös tutuilta TE-palveluiden sivuilta silloin, jos työnantaja haluaa nimenomaan Suomesta työntekijöitä. Osassa näistä paikoista tarvitaan suomen kielen osaamista. 

Asikainen muistuttaa, että monessa maassa työehtosopimukset ovat erilaisia ja esimerkiksi työajat saattavat olla pidempiä, mikä kannattaa ottaa huomioon neuvoteltaessa työsuhteen ehdoista työnantajan kanssa. Hän suosittelee, että työsopimus on kirjallisesti tehtynä ennen ulkomaille muuttoa.

"Työsuhteen ehdot määrittelevät niin maahan saapumisen, lähtemisen kuin sosiaaliturvankin. Lisäksi kannattaa varautua taloudellisesti muuttoon, koska ensimmäinen palkka saattaa tulla vasta kuukauden päästä", Asikainen kertoo.

Vaikka EURES-verkosto toimiikin nykyään Suomessa enemmän yritysten palveluksessa, voi henkilöasiakas ottaa pulmatilanteissa yhteyttä osoitteeseen eures(at)te-toimisto.fi.

 

Tukea työhaastattelumatkaan ja muuttoon tai työnhakumatka työttömyyspäivärahalla

Eka EURES-työpaikka -hanke auttaa 18–35-vuotiaita EU:n kansalaisia löytämään työpaikan toisesta EU-maasta. Reactivate and relocate 35+ -hankkeella pyritään puolestaan auttamaan yli 35-vuotiaita työnhakijoita löytämään työpaikka toisesta EU-maasta. Työnsaantiasi voidaan tukea taloudellisesti, esimerkiksi haastattelumatkaan voit saada 100-350 euroa ja työpaikan saatuasi uuteen maahan muuttoon 700-1400 euroa.

Työtä voi hakea toisesta EU-/ETA-maasta kolmen kuukauden ajan menettämättä oikeutta peruspäivärahaan tai ansiosidonnaiseen päivärahaan, jos täyttää työssäoloehdon ja on oikeutettu työttömyyspäivärahaan. Jos haku on tulokseton, täytyy työnhakijan palata Suomeen kolmen kuukauden päästä, tai hän menettää oikeuden suomalaiseen työttömyyspäivärahaan. Työmarkkinatukea ei voi saada matkan ajalta. Edellytys työttömyyspäivärahan saamiselle on, että olet ollut työttömänä työnhakijana kotimaan TE-toimistossa vähintään neljän viikon ajan ennen työnhakumatkaa ulkomaille. Tätä aiemmin työttömyyspäiväraha työnhakumatkalle voidaan myöntää vain erityisen perustellusta syystä, kuten jos sinulla on kohdemaassa jo työhaastattelu sovittuna. Jos työpaikka löytyy, siirryt työskentelymaan sosiaaliturvan piiriin.  Muista ilmoittautua myös kohdemaan työnvälitykseen seitsemän päivän kuluessa lähtöpäivästäsi.

 

Ota mukaan ja selvitä ainakin nämä asiat

Muista ottaa mukaan ainakin passi, virallinen henkilötodistus sekä viisumi ja rokotustodistukset. Myös syntymätodistusta ja kansainvälistä ajokorttia saattaa tarvita matkalla. Sosiaaliturva-asioista ja Kelan etuuksista saat tietoa Kelan sivuilta, eläkeasioista Eläketurvakeskuksen sivuilta. Ota mukaan passikuvia ja tarvittaessa englanniksi käännetty avioliittotodistus, mikäli otat puolisosi mukaan sekä virkatodistus. Muuttoilmoituksen voit tehdä postille ja maistraatille tässä osoitteessa.

Perheen mukaan ottamisessa ulkomaille mukaan ei ole EU ja ETA-maissa rajoituksia.

"Kannattaa tarkistaa, jos perhe seuraa mukana, että määräytyykö sosiaaliturva-asema työntekijän kautta ja miten esimerkiksi lapsilisät maksetaan", Asikainen muistuttaa. Kaikissa tapauksissa Asikainen kehottaa ottamaan yhteyttä Kelaan siitä, mitä pitää tehdä ja mitä pitää ottaa ulkomaille muutettaessa huomioon.

 

Muista, että verovelvollisuus Suomessa ei yleensä pääty Suomesta muuttoon.  Ilmoita ulkomailla ansaittu palkka Suomeen, vaikka sitä ei verotettaisikaan Suomessa. Pääsääntönä on, että työntekijä kuuluu työskentelymaan sosiaaliturvaan, mutta mikäli kuulut Suomen sosiaaliturvaan, sairasvakuutusmaksut tulevat yleensä maksettavaksi jäännösveroina.
 

Kulttuurishokin mahdollisuus on hyvä tiedostaa etukäteen

Faktaorientoituneesta kulttuurista tulevina me suomalaiset keskitymme helposti vain asioiden hoitamiseen. Kuitenkin vain neljännes maailmasta edustaa tätä kulttuuria, kun suurin osa maailman kulttuureista edustaa henkilökeskeistä kulttuuria. Näitä ovat esimerkiksi Aasia, Etelä-­Eurooppa ja latinalaiset maat sekä Afrikka, joissa asioita viedään eteenpäin ihmissuhteita hoitamalla ja verkostoja luomalla.

Valmistaudu kulttuurishokkiin. Se tulee sitä varmemmin, mitä erilaisempi kohdemaa on Suomeen verrattuna. Kulttuurishokkiin kuuluu neljä vaihetta: alkuinnostus, turhautuminen, hyväksyminen ja sopeutuminen. Lopputuloksena koko sopeutumisprosessissa on, että alat tuntea olosi kotoisaksi uudessa kulttuurissa. Kärsit vähemmän kommunikaatio­-ongelmista, etkä stressaa enää niin paljon oudoista ja erilaisista tilanteista kuin alkuaikoina.

 

Muut lähteet:

Reeta Sinkkonen: Onnistu ulkomaankomennuksissa. Talentum, 2008.

 

Lisätietoa:

EURES – Töihin Eurooppaan -sovellus

Kun etsit työtä jostakin toisesta Euroopan maasta, on tämä suomeksi saatavilla oleva sovellus sinua varten. Voit merkitä työpaikan suosikkeihin tai jakaa niitä verkostollesi. Sovelluksessa voit myös etsiä EURES-neuvojaa ja ottaa häneen yhteyttä. Sovellus on saatavissa 25 kielellä ja käsittää kaikki 27 EU-maata sekä Islannin, Liechtensteinin, Norjan ja Sveitsin.

 

Saatavilla Apple

Saatavilla Android

Eures verkkosivu

 

Suomi­seura: suomalaiset maailmalla

Pohjoismaiden ministerineuvoston neuvontapalvelu Haloo Pohjola

Päivitetty: 18.08.2023