Ajankohtaiset

<< Takaisin

« Takaisin

Osatyökykyiset työssä -juttusarja: Työkokeilu antoi vahvistusta sille, että pystyn taas työllistymään oman alan töihin

Työkokeilu antaa mahdollisuuden selvittää ammatinvalinta- ja uravaihtoehtoja tai mahdollisuuksia palata työmarkkinoille. Arja-Leena Inkilän kohdalla kyse oli jälkimmäisestä.

- Työkokeilu antoi vahvistusta sille, että pystyn taas työllistymään oman alan töihin, toteaa ravintola-alalla työkokeilun suorittanut Inkilä. Hän joutui terveydellisistä syistä miettimään uudestaan työelämään paluuta.

Inkilä suoritti työkokeilun ravintola Castaneassa, jossa hänen osatyökykyisyys huomioitiin muun muassa siten, että hänen työtehtävät räätälöitiin aluksi kevyemmiksi ja huolehdittiin levähdystauoista. Pikkuhiljaa työtehtäviä lisättiin, mikä toi samalla vaihtelua työhön ja työn sisältöön.

Työkokeilun jälkeen Inkilä uskaltaa taas hakeutua oman alan töihin, kun tietää, että terveys kestää. Inkilä korostaa, että työkokeilu oli häntä itseään varten, ei työnantajaa tai TE-toimistoa varten. Hän suositteleekin hakeutumaan rohkeasti työkokeiluun - jo ihan sosiaalisen elämän ja yhteisöllisyyden takia.

Castanean ravintolapäällikko Tiia Vääräniemi on Inkilän kanssa samoilla linjoilla. Jos työnantaja saa vahvan näytön työntekijän osaamisesta, kumoaa se mahdolliset ennakkokäsitykset esimerkiksi terveyteen liittyvistä rajoitteista. Vääräniemi nostaa myös esille, että koulutuksen ja työhistorian lisäksi asenne ratkaisee, kenet työhön palkataan.

Sekä Vääräniemi että Inkilä ovat erittäin tyytyväisiä työkokeilun lopputulokseen ja jatkosuunnitelmiakin on jo tiedossa.

Lisätietoa työkokeilusta

Teksti ja kuva: Kristiina Tuikkanen, työkykykoordinaattori, Työkykykoordinaattoripilotoinnit osatyökykyisten työllistymisen edistämiseksi-hanke


Oma
asiointi