null Romaninuoret arvostavat koulutusta ja haluavat työllistyä

Uudenmaan TE-toimistoon palkattiin viime keväänä asiantuntija, jonka tehtävänä on tukea romaninuorten työllistymistä ja kouluttautumista. Valtaväestön vanhat asenteet romaneja kohtaan istuvat yhä tiukassa ja romanien voi usein olla helpompaa luovuttaa ja jäädä mukavuusalueelleen. Romaniyhteisön jäsenet saattavat monestakin syystä jättäytyä palvelujen ulkopuolelle. Syynä voivat olla huonot kokemukset virastossa asioimisesta.

"Tiiviissä yhteisössä tieto huonosta kokemuksesta leviää nopeasti, jolloin muutkin päättävät luopua yrittämisestä. Romaninuoret saattavat myös kokea, etteivät yhteiskunnan palvelut kuulu heille ja siksi jättäytyvät palvelujen ulkopuolelle", Janita Nyman kertoo.

Tavoitteena saada romanit palvelujen äärelle

Janita Nyman työskentelee pääasiassa Helsingin Ohjaamossa, jossa hänen asiakkaitaan ovat 15-29 -vuotiaat nuoret. Hän työskentelee myös Uudenmaan TE-toimiston Itäkeskuksen toimipaikassa, jossa asiakkaina on sekä nuoria että yli 30-vuotiaita. Ohjaamon toimintamallissa jokaiselle kävijälle pyritään tarjoamaan henkilökohtaista apua ja ratkomaan ongelmia askel kerrallaan. Moni haluaisi saman tien päästä päämääräänsä eikä malttaisi edetä pienin askelin. Janita haluaa auttaa asiakkaitaan juuri poluttamisen avulla ja tietenkin positiivisella ja kannustavalla asenteella. Poluttamisella tarkoitetaan asiakkaalle tehtyä etenemissuunnitelmaa, jossa valitaan hänen tilanteeseensa sopivia yhteiskunnan tarjoamia palveluita ja vaiheittain toteutettavia tavoitteita. Eri osapuolet sitoutuvat suunnitelman eteenpäin viemiseen asiakkaan rinnalla.

Suomen Romaniyhdistyksen nuorisoprojektissa tehtyjen kyselyjen mukaan suurin osa haastatelluista romaninuorista halusi opiskella tulevaisuudessa.

Nuorten romanien tilanteet ja toiveet

Lähde: Nuorten romanien tilanteet ja toiveet: Raportti Suomen Romaniyhdistyksen ensimmäisessä Au mensa -nuorisoprojektissa 2014–2015 tehdyistä kyselyistä. Tekijät: Petra Autio, Anette Lindström, Jari Hedman ja Daniela Isberg.
 

"Tavoitteeni on saada lisää asiakkaita palvelujen äärelle, ja että jokaisen romanitaustaisen henkilön olisi helpompaa löytää keinoja päästä eteenpäin. Omalla matkallani nykyiseen työhöni on ollut monia hyviä sattumia ja yksittäisiä voimapisteitä. Voimapisteet ovat olleet kannustavia ja hyviä aikuisia. Nyt minun tehtäväni on toimia itse tässä tärkeässä roolissa ja auttaa muita eteenpäin."

Hyvät verkostot tukevat asiakastyötä

Janita Nyman on koulutukseltaan lähihoitaja, mutta hänen tulevaisuuden tavoitteissaan siintävät sosionomin tutkinto ja psykologian opinnot. Hän suoritti lähihoitajan koulutuksen heti peruskoulun jälkeen, mutta ei kokenut hoitoalaa omakseen. Valmistumisen jälkeen Janita aloitti työt Suomen Romaniyhdistyksessä.

"Tutustuin yhdistyksessä muihin romanien parissa toimiviin järjestöihin ja sain luotua hyvän verkoston. Tunnen myös pääkaupunkiseudun romaniyhteisön jäseniä oman arkielämäni kautta. Uskon, että yksityis- ja työelämän kautta syntyneet verkostot ovat avainasemassa nykyisessä työssäni."

Tämä kirjoitus ilmestyi osana uutiskirjettämme 2/2019. Lue koko Uudenmaan TE-toimiston uutiskirje tästä. Voit tilata uutiskirjeen täältä

Päivitetty: 18.08.2023