null TE-toimiston vinkit - Videot työnhaussa

Videohakemukset, videoCV:t sekä esittelyvideot ovat yleistyneet rekrytoinneissa. Videomuodossa oleva esittely tai hakemus voi antaa työnantajalle hakijasta tietoa, mikä ei käy ilmi hakemuksesta tai CV:stä. Näin ollen videohakemus myös helpottaa hakijoiden esikarsintaa. Hyvän videohakemuksen laatiminen vaatii suunnittelua ja panostusta, joten videohakemuksen pyytäminen voi osaltaan auttaa myös karsimaan ei-motivoituneita hakijoita.

Videointi hyödyttää myös työnhakijaa, sillä video on oiva tapa tuoda esiin omaa persoonaansa ja asennettaan ilman, ettälistataan erilaisia adjektiiveja. Videointia voit hyödyntää myös silloin kun kirjoittaminen ei ole vahvuutesi, mutta esiintyminen on sinulle luontaista. Videon avulla voit erottautua muista hakijoista. Mikäli et ole koskaan laatinut videoesittelyä tai -hakemusta, ei hätää, TE-toimiston vinkkien avulla pääset videoinnissa alkuun!



Työnhaussa ja rekrytoinnissa voi tulla vastaan erilaisia videointitapoja:

Videohaastattelu
Videohaastattelulla tarkoitetaan verkkoalustalla toteutettua haastattelua, jossa hakijan tulee vastata työnantajan ennalta tallentamiin kysymyksiin:
- Yleisin käytetty verkkoalusta löytyy osoitteesta: www.recright.com
- Kysymykset on mahdollista katsoa etukäteen
- Vastaamista voi harjoitella rajattomasti.
- Käyttäminen on hakijalle ilmaista.
Lisää vinkkejä Recright-sivuston videohaastatteluun.

Videohaastatteluja varten voit harjoitella ilmaisella Haastis-sovelluksella, joka on ladattavissa iOS- ja Android -alustoille sovelluskaupasta. Sovelluksen avulla sinun on mahdollista kuunnella ja katsoa työhaastattelukysymyksiä aihealueittain suomeksi ja englanniksi, harjoitella ja tallentaa omia vastauksiasi sekä katsoa vastauksiasi ja pohtia, mikä meni hyvin ja missä olisi kehitettävää. 

Videoesittely
Videoesittelyn tarkoituksena on lyhyesti kertoa kuka olet. Esittelyvideo voi olla osana hakemustasi ja CV:täsi, jolloin esittely on hyvä kohdistaa hakemaasi työpaikkaan. Esittelysi lisäksi kannattaa kertoa, miksi olet kiinnostunut hakemastasi tehtävästä ja miksi sopisit työskentelemään kyseisessä yrityksessä. Mikäli teet yleisen esittelyvideon jaettavaksi LinkedInissä, voi esittelysi olla vapaamuotoisempi. Tällöin voit kertoa mm. millaisiin työtehtäviin toivoisit työllistyväsi, millaista osaamista sinulta löytyy ja mitkä ovat urasi suurimmat saavutukset.

VideoCV ja videohakemus
VideoCV:tä sekä videohakemusta käytetään useimmiten perinteisen työhakemuksen tai sähköisesti täytetyn hakemuslomakkeen lisänä. Tällöin videon tarkoituksena ei ole toistaa jo hakemuksessa tai CV:ssä esitettyjä asioita. Sinun kannattaakin miettiä, mitä lisätietoa videoCV tai videohakemus voisi sinusta antaa. VideoCV:ssä voit esimerkiksi osaamisesi lisäksi kuvata otteita työtilanteista tai kädentaidoistasi. Tällöin kuvat tai videopätkät tarjoavat konkreettista näyttöä osaamisestasi.

Videohakemus sen sijaan on esittelyvideota kattavampi video, jossa tuot esille työhakemuksen kaltaisesti keskeisen osaamisesi. Videohakemus voi edetä kuten paperinenkin työhakemus: voit alkuun esitellä itsesi ja kertoa, miksi olet kiinnostunut avoinna olevasta tehtävästä. Kun olet saanut katselijan huomion herätettyä, voit vakuuttaa hänet kertomalla, millaista osaamista voisit työnantajayritykseen tuoda. Sekä videoCV:ssä että videohakemuksessa voit esitellä myös muita tehtävän kannalta hyödyllisiä taitoja, kuten kielitaitoa.

Useimmiten työnantaja tai rekrytoiva yritys pyytää hakijalta videohakemuksen tai kutsuu videohaastatteluun. Voit kuitenkin hyödyntää videointia myös omatoimisesti jakamalla vapaamuotoisen esittelyvideon tai avoimen videohakemuksen omassa LinkedIn-profiilissasi tai työllistymiseen tähtäävällä kotisivullasi. LinkedIniin tai videopalveluun ladattua video kannattaa myös linkittää osaksi työhakemusta tai CV:tä.

Vaikka videot ovat yleistyneet rekrytoinneissa, niitä käytetään oman työnhaun markkinoinnissa edelleen melko vähän. Kuten aikaisemmin mainittiin, videohakemus vaatii suunnitelmallisuutta ja panostusta, se kertoo myös hakijan rohkeudesta käyttää moderneja työnhakumenetelmiä. Sosiaalisen median alustalle ladattu työnhakuvideo voi parhaimmillaan tavoittaa lukuisia katsojia lyhyessäkin ajassa ja näiden katsojien joukossa voi olla useampikin potentiaalinen työnantaja.

Vinkit videointiin
- Varaa riittävästi aikaa videon tekemiseen. Tarkoituksenasi on jäädä rekrytoijan mieleen, mutta ei suinkaan hutaistulla videolla.
- Voit kuvata videon esimerkiksi videokameralla, puhelimella tai tietokoneella.
- Suunnittele etukäteen, miten video etenee ja mitä haluat videolla kertoa. Ota huomioon myös, kenelle video on suunnattu. Voit laatia videollesi käsikirjoituksen, jonka mukaan etenet. Huomioi, ettei videon tarkoitus ole kertoa kaikkea sinusta!
- Tuo esiin omaa persoonaasi, olitpa sitten räiskyvä suupaltti tai introvertimpi pohdiskelija. Ole oma itsesi!
- Kiinnitä huomiota pukeutumiseesi sekä taustan selkeyteen. Räikeät värit tai levoton tausta voivat viedä huomiota olennaiselta eli sinulta ja osaamiseltasi.
- Huomioi hyvä valaistus ja hyödynnä päivänvaloa.
- Aseta kamera kasvojesi tasolle, vältä alhaalta kuvaamista.
- Mikäli teet itsellesi käsikirjoituksen tai muistilistan, älä lue suoraan paperista vaan pyri opettelemaan puhe ulkoa. Ajattele, että olisit kasvokkain tapahtuvassa työhaastattelussa.
- Pidä video lyhyenä ja ytimekkäänä. Suositeltava pituus videolle on n. 1 min. Pyri tekemään vaikutus jo videon alussa.
- Puhu selkeästi ja vältä puheeseen helposti lipsahtavia täytesanoja, kuten "niinku" tai "silleen".
- Harjoittele! Varsinkin jos kuvaat itseäsi ensimmäistä kertaa, voi kameralle puhuminen ja oman äänen kuunteleminen tuntua alkuun erikoiselta. Harjoittelu tekee mestarin tässäkin!
- Muista hymyillä!

Halutessasi voit  myös editoida videota poistamalla mahdollisen tilanteen, jossa käyt laittamassa kameran päälle / pois tai asettelet kameran kuvakulmaa. Mikäli osaat jo käyttää editointiohjelmia tai opit uusia ohjelmia nopeasti, voit hyödyntää editointia enemmänkin. Voit esimerkiksi käyttää kirjoitettua tekstiä puheesi lisänä tai lisätä vaikkapa valokuvia kädenjäljestäsi. Voit myös lisätä oman nimesi videoon niin, että se näkyy koko videon keston ajan. Editoinnissa voit hyödyntää esimerkiksi Microsoftin MovieMakeria tai Applen iMovieta. Googlettamalla löydät myös videoita, joilla opastetaan editointiohjelmien käyttöön. 



Miten jakaa video?
Voit lisätä videon Youtuben tai Vimeon kaltaisiin videopalveluihin, jolloin video voi olla joko julkinen tai voit piilottaa sen niin, että videota pääsee katselemaan vain sinulta saadun linkin kautta. Videota on mahdollista jakaa myös lataamalla video LinkedInin tai Facebookin kaltaisiin somealustoihin tai upottamalla video sähköpostiin, CV-nettiin tai osaksi sähköistä hakulomaketta. Huomioithan, että sähköpostilla lähetetty video voi viedä paljon tilaa, suotavampaa on jakaa video ulkoisen linkin avulla (esim. Youtube tai Vimeo.) Muistathan tarkistaa videon toimivuuden esimerkiksi lähettämällä linkin jollekin tuttavallesi.

Jos videon kuvaaminen yksin tuntuu haastavalta, mieti löytyisikö sinulta tuttavaa, jolta voisit pyytää apua kuvaamiseen. Apuri voi auttaa sinua videon toteutuksessa, mutta myös tuoda ideoita, joita et olisi ehkä itse hoksannut ajatella.

Tsemppiä videointiin!

Päivitetty: 18.08.2023