null The Shortcut - oikotie teknologia-alan startup-maailmaan

Suomalainen startup-maailma vie mennessään. Teknologia-alan innovoijan on mahdollista löytää TE-toimiston kautta oma polkunsa alalle.

The Shortcut on löytänyt kotinsa entiseen Marian sairaalaan perustetusta Maria 01 -startup-yhteisöstä. Yhtiön tilat sijaitsevat entisessä laboratoriossa, ja vaikka leikkauspöydät ja kasvosuojukset onkin viety jo pois, nimi on jäänyt. Yrityksen yhteistilat tunnetaankin yhä The Labin nimellä.

The Shortcutin tilat sijaitsevat entisessä Marian sairaalan laboratoriossa. Kuva: The Shortcut

Startup-yrittäjyys on muodostunut elämäntavaksi ja monen muun yhteisön mukaan myös The Shortcut pyrkii tarjoamaan jäsenilleen tilat, joissa toteuttaa yhteistä visiota, pallotella ideoita ja kehittää uutta. Yhteistiloista löytyy sohvia, tuoliryhmiä ja keittiö. Kengät jätetään rennosti ovelle.

"Järjestämme täällä tapahtumia, mutta tiloissa voi myös työskennellä, tavata toisia ihmisiä tai käyttää tiloja tapaamisissa tai omien projektien testaukseen ja esittelyyn", The Shortcutin Talent Lead, Hanna Smorodinzeff kertoo. Taka-alalla yksi verkoston jäsenistä esittelee kehittelemäänsä Smart Home -järjestelmää toiselle jäsenelle.

"Tämä on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita startupeista ja teknologiasta", Smorodinzeff kertoo. The Shortcutin siivellä osallistuja saa ensikosketuksen helsinkiläiseen startup-maailmaan.

The Shortcut on alusta asti pyrkinyt monipuolistamaan suomalaisten teknologiayritysten kenttää. Yksi osa toimintaa on SIB-rahaston avulla pyörivä Talent Programme, joka on osa Työ- ja elinkeinoministeriön rahoittamaa Koto-SIB-hankekokonaisuutta. Hanke pyrkii edistämään maahanmuuttajien nopeaa kotoutumista ja työllistymistä.

Ohjelman tavoitteita on kaksi: joko tukea osallistujaa perustamaan oma teknologiayrityksensä tai palkkaamaan osallistuja teknologiayritykseen. The Shortcutissa uskotaan, että suomalaisessa yhteiskunnassa on paljon hyödyntämätöntä potentiaalia ja teknologia-alan osaamista.

"Erityisesti maahanmuuttajien potentiaalia voi hyödyntää teknologia-startupeissa, sillä ala kasvaa kovaa vauhtia ja tarve työvoimalle on suuri. Uskomme, että suomen osaaminen ei ole tarpeellista voidakseen työskennellä teknologia-alan startupissa. Näillä ihmisillä on paljon annettavaa", Smorodinzeff sanoo.

Talent Programmen osallistujaksi voivat hakea Uudenmaan TE-toimiston asiakkaat, jotka ovat kiinnostuneita startup-yrittäjyydestä ja tarvitsevat lisäkoulutusta päästäkseen sisälle kasvuyritysten maailmaa. Kolme kuukautta kestävän intensiivisen kurssin aikana käydään läpi startup-yrittäjyyden perusteita. Jokainen opiskelija myös suunnittelee henkilökohtaisen projektin, jota lähtee toteuttamaan.
"Se voi olla mitä vain; digitaalista markkinointia, koodausta tai suunnittelua", kertoo Smorodinzeff.
Kurssi vaatii osallistujiltaan paljon.

"Tämä ohjelma ei sovi kaikille. Se vaatii osallistujalta paljon enemmän itsenäisyyttä, kuin monet muut kotoutumisohjelmat."

Itsenäisen otteen lisäksi osallistujalla täytyy olla motivaatiota luoda oma uransa startup-maailmassa.
"Me voimaannutamme ihmisiä, jotta he voisivat osoittaa startup-yhteisölle, mihin pystyvät. Mutta heidän on näytettävä taitonsa itse."

Suomi – yrittäjien maa

Vaativuudestaan huolimatta kurssi sopii monelle, kuin nenä päähän. Kontaktiensa ja kokemuksensa ansiosta The Shortcutin tiimi pystyy opettamaan kurssilaisia startup-yrittäjyydestä hyvin konkreettisesti.
Ja työpaikkojakin on syntynyt. Osallistuneita on päätynyt töihin esimerkiksi The Shortcutille, Maria 01 -yhteisöön tai ryhtynyt yrittäjiksi.

"Meidän kauttamme ihmiset ovat todella löytäneet intohimonsa teknologia-alan startup-yrityksiin, vaikka eivät ennen olleet harkinneet sitä", Smorodinzeff sanoo.

Yksi työpaikan The Shortcutilta saaneista on Blinera Meta Shala. Hän osallistui Talent Programme -ohjelmaan helmikuussa 2018, ja työskentelee nyt ohjelma- ja palvelupäällikkönä.

"Olin juuri muuttanut Kosovosta Suomeen ja jättänyt taakseni menestyksekkään uran", civic techin eli kansalaisteknologian parissa työskennellyt Meta Shala kertoo. Työstään ylpeyttä tunteva nainen halusi päästä näyttämään taitonsa myös uudessa kotimaassaan.

"Minun piti myös todistaa itselleni, että pärjäisin myös täällä. Kun kuulin Talent Programmesta tiesin, että se oli juuri se mitä tarvitsin – keino verkostoitua ja näyttää osaamistani."

The Shortcut kuuluu Startup Foundationiin, joka omistaa muun muassa ilmiöksi muodostuneen Slush-tapahtuman, Maria 01:n ja Startup Saunan. The Shortcutin yhteyksien ansiosta polkuja suomalaiseen startup-yhteisöön on löytynyt myös osaaville maahanmuuttajille.

"Meillä on hyvin symbioottinen yhteys muihin startuppeihin. Startupit ovat hyvin kiinnostuneita kuulemaan, millaisia kursseja meillä on ja miten meidän jäsentemme osaaminen istuisi heidän yrityksiinsä ja visioonsa", kertoo Rahul Pardasani. Pardasani aloitti harjoittelijana Shortcutin kursseilla ja työskentelee nykyään Talent Program Managerina.

Hanna Smorodinzeff ja Rahul Pardasani työskentelevät molemmat The Shortcut-yhtiössä. Kengät jätetään rennosti ovelle. Kuva: Mirva Villa

TE-toimiston kautta Talent Programmeen tiensä löytäneet osallistujat arvostavat The Shortcutissa erityisesti mahdollisuutta verkostoitua ja tulla nähdyksi, Smorodinzeff kertoo. "Osa on ollut työttömänä jo pitkään, ja heistä tuntuu, että he ovat menettäneet kosketuspohjan omaan alaansa tai eivät ole saaneet mahdollisuutta näyttää osaamistaan."

Osallistujia ajaa siis halu päästä näyttämään kykynsä ja myös uudistua - oppia tuntemaan digiajan uusimmat trendit. Kurssin avulla osallistujat voivat ruokkia uteliaisuuttaan.

"Monet ovat uteliaita teknologia-startuppeja kohtaan, mutta heillä ei ole ollut minkäänlaista kokemusta startup-yrityksistä", Smorodinzeff sanoo.

"Joskus ihmisellä voi olla taustalla todella laaja koulutustausta mutta kokemus puuttuu tai hän kokee, ettei hänellä ole yhteisöä, jossa testata ideoitaan. Täällä se on mahdollista", Pardasani sanoo. Yllättäviäkin yhteyksiä voi syntyä, kun eri taustoista tulevat ihmiset kokoontuvat yhteen.

Mutta mikä tekee suomalaisesta teknologia-startup-yhteisöstä niin erityisen? Meta Shala vastaa:
"Startup-yhteisö on saanut minut rakastumaan Suomeen. Talentin 'kierrättäminen' ja potentiaali tekee tästä paikasta upean. Ihmiset, jotka ovat aiemmin työskennelleet Rovion kaltaisissa isoissa yrityksissä, perustavat omia uusia startup-peliyrityksiään ja ala on jatkuvassa kehityksessä. Se on dynaamista, jännittävää ja tuotteliasta. Valtavan potentiaalin kasvuyrityksiä luodaan täällä joka päivä ja se inspiroi minua ajattelemaan omaa tulevaisuuttani. Tulen yrittäjien perheestä. Minusta Suomi on maa jossa ryhtyä yrittäjäksi."   

Talent Programmen haku päättyy 22.7.2018.

Linkki hakulomakkeeseen

Teksti: Mirva Villa

Uudenmaan TE-toimisto, viestintä

 

Päivitetty: 18.08.2023