Ajankohtaiset

<< Takaisin

« Takaisin

Toisen asteen koulutuksen yhteishakuaika peruskouluaan päättäville käynnistyy ti 20.2.2018

Toisen asteen koulutuksen yhteishakuaika peruskouluaan päättäville käynnistyy ti 20.2.2018! Muille jatkuva haku. Korkeakouluihin voivat kaikki edelleen hakea yhteishaun kautta.

Yhteishakuaika ammatilliseen peruskoulutukseen ja lukiokoulutukseen käynnistyy ti 20.2.2018. Aikaisemmista vuosista poiketen toisen asteen koulutuksen yhteishaku on tarkoitettu lähinnä peruskouluaan samana vuonna päättäville. Koulunsa jo aiemmin päättäneet hakevat pääsääntöisesti koulutukseen kunkin oppilaitoksen omien nettisivujen kautta. Uutta on myös se, että ammatilliseen peruskoulutukseen voi yleensä hakea ympäri vuoden ja koulutuksen alkamisaikakin voi usein olla muukin kuin syys- tai kevätlukukauden alku.

- Jos tulevaisuuden suunnitelmasi eivät ole vielä selvillä, saat apua TE-palveluista, kertoo ammatinvalintapsykologi Petri Auvinen. TE-palvelujen verkkosivuilla on käytettävissä omien kiinnostusten ja työn sisältöön liittyvien toiveiden tutkimisessa auttava avo-ohjelma ja laajasti ammattitietoa tarjoava ammattinetti. Aina voit myös varata henkilökohtaisen ohjausajan, Auvinen toteaa. Suomen korkeakoulujen kevään hakuaika alkaa ke 14.3.2018.

Avo-ammatinvalintaohjelma oman uran etsinnän tueksi

Avo-ammatinvalintaohjelman (asiointi.mol.fi/avo) avulla voi arvioida mm. omia kiinnostuksiaan ja työn ominaisuuksiin liittyviä toiveitaan. Vastausten pohjalta ohjelma ehdottaa tiettyjä ammatteja tarkemmin tutkittaviksi. Sitä tukee ammattinetti (ammattinetti.fi), joka sisältää satoja ammattien kuvauksia ja ammattilaisten haastatteluja. Lisää oman elämän suunnittelua ja ammatinvalintaa tukevia tehtäviä löytyy seuraamalla polkua te-palvelut.fi →Työnhakijalle→Ammatinvalinta ja koulutus→Ammattia tai koulutusta valitsemassa.

Avo- ammatinvalintaohjelma

Ammattinetti

Voit varata ajan henkilökohtaiseen ohjaukseen Etelä-Savon TE-toimistoon 

TE-toimistosta saa myös henkilökohtaista apua ammatti- ja koulutussuunnitelmien tekoon koulutusneuvojilta tai toimiston psykologeilta. Erityisesti jos omat tavoitteet eivät ole selvät, voi psykologin antama ohjaus olla paikallaan. Ajanvarauspyynnön voi tehdä oma asiointi-palvelussa jättämällä yhteydenottopyynnön tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen kirjaamo.etela-savo@te-toimisto.fi. Ilmoita viestissäsi, haluatko ohjausta Mikkelissä, Pieksämäellä vai Savonlinnassa. Jos et voi asioida sähköisesti, voit jättää soittopyynnön TE-puhelinpalveluun numeroon 0295 025 500.

TE-puhelinpalvelu ohjaa puhelimitse 

Koulutusneuvontaa ja psykologin uraohjausta voi saada myös valtakunnallisesta TE-puhelinpalvelusta. Valtakunnallisen koulutusneuvonnan puhelinnumero on 0295 020 702. Psykologien valtakunnalliseen puhelinohjauksen aika varataan lähettämällä sähköpostia osoitteeseen tyolinja.uraohjaus@te-toimisto.fi . Maanantai- ja torstai-iltapäivisin uraohjausta puhelimitse antavalle psykologille voi soittaa myös suoraan numeroon 0295 020 720.

Yhteishaku opintopolku.fi

Opintopolku-verkkopalvelusta saa tietoja koulutusmahdollisuuksista kaikilla koulutusasteilla. Vain työvoimakoulutus jää opintopolun ulkopuolelle. Siitä saa tietoja te-palvelut.fi-sivustosta.

Yhteishakuaika ammatilliseen peruskoulutukseen ja lukiokoulutukseen on 20.2.-13.3.2018. Haku tapahtuu verkossa, osoitteessa opintopolku.fi. Korkeakoulujen kevään yhteishakuaika on 14.3.—28.3.2018. Myös korkeakouluihin haetaan opintopolku.fi-sivuston kautta, josta voi myös etsiä itselleen sopivaa tutkintoa tai koulutusohjelmaa haluamillaan kriteereillä. Kerralla voi hakea enintään kuuteen koulutukseen. Korkeakoulujen yhteishaussa voivat hakea kaikki, joilla on kelpoisuus korkeakouluopintoihin.

opintopolku.fi

Hae suoraan oppilaitoksen nettisivuilta, kun olet päättänyt peruskoulusi jo aikaisempina vuosina

Peruskoulunsa jo aikaisemmin päättäneet hakevat ammatilliseen koulutukseen yleensä suoraan oppilaitokseen sen omien nettisivujen kautta. Näille paikoille ei ole yhtenäistä hakuaikaa. Useimmiten koulutukseen voi hakea ympäri vuoden ns. jatkuvan haun menettelyssä.

Lisätietoja: psykologi Petri Auvinen puh 0295 044 032


Oma
asiointi