Ajankohtaiset

<< Takaisin

« Takaisin

Tukea työnantajille ja yrittäjille koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa

Satakunnan TE-toimisto tarjoaa palveluja yrityksen elinkaaren eri vaiheisiin. Palvelemme henkilöstön vähentämiseen ja hankintaan liittyvissä tilanteissa, sekä kaikissa yrityksen kehittämistarpeissa. Olemme osa julkista yrityspalvelukokonaisuutta ja ohjaamme sinut tarvittaessa eteenpäin verkostomme muihin palveluihin.

Ohjeet lomautus- tai henkilöstön vähennystilanteissa

Yhteistoimintalain piiriin kuuluvien työnantajien on ilmoitettava YT-neuvotteluista TE-toimistoon. Neuvotteluista tulee tehdä YT-esitys, jos ne johtavat lomautuksiin tai henkilöstön vähennyksiin. Ilmoitus on tehtävä viimeistään neuvottelujen alkaessa sähköpostilla osoitteeseen: kirjaamo.satakunta@te-toimisto.fi.

Alle 20 henkilön työnantajien (jotka eivät kuulu yhteistoimintalain piiriin) toivomme myös ilmoittavan lomautuksista TE-toimistoon tilastointia varten: syy koronaepidemia, lomautuksen pituus ja kuinka montaa henkilöä koskettaa. Tiedot sähköpostilla osoitteeseen: kirjaamo.satakunta@te-toimisto.fi.

Yrityspalvelumme ja muutosturva-asiantuntijamme auttavat sinua, kun kyse on henkilöstön vähentämiseen liittyvistä aiheista. Muutosturvan tavoitteena on nopeuttaa ja helpottaa irtisanotun pääsyä uuteen työhön. Asiantuntijamme antavat tarvittaessa yrityskohtaista lomautuksiin liittyvää neuvontaa. Työntekijän lomautuksella työnantaja keskeyttää sopimukseen liittyvän työnteon ja palkanmaksun väliaikaisesti. Lomautuksen aikana työsuhde säilyy muutoin voimassa.

Satakunnan TE-toimiston asiantuntijat muutosturva-asioissa

Juri Raikkerus, juri.raikkerus@te-toimisto.fi

Tulevat lainsäädäntömuutokset ja yrittäjän työttömyysturva

Hallitus on ilmoittanut 20.3.2020 tulevista lainsäädäntömuutoksista: Yhteistoimintalain vähimmäisneuvot­teluajat sekä lomautusilmoitusaika lyhennetään 5 päivään. Lisäksi lomautusoikeus laajennetaan koske­maan myös määräaikaisia työsopimuksia. Hallitus päätti myös helpottaa freelancereiden ja yksinyrittäjien pääsyä työttömyysturvan piiriin yritysmuodosta riippumatta. Toimet ovat määräaikaisia ja niiden kesto on kolme kuukautta. Seuraamme tilanteen edistymistä ja tiedotamme kun muutos on lainvoimainen. Työttömyysetuuden yhtenä saamisen ehtona on työnhakijaksi ilmoittautuminen TE-toimistoon, jonka yrittäjä voi halutessaan tehdä sähköisesti verkossa Oma asiointi –palvelussa. Mahdollista työttömyysturvaa voidaan maksaa aikaisintaan ensimmäisestä työnhakijaksi ilmoittautumispäivästä.

Rahoitus- ja talousapu –neuvontapalvelut

Maksuaika-asioissa ja lisäkäyttöpääoma tarpeissa yrityksen tulee ottaa yhteyttä omaan pankkiin tai Finnveraan. Myös verojen ja eläkemaksujen osalta on mahdollista käyttää erityisjärjestelyjä.
Ajankohtaista yrityksille koronan aiheuttamaan poikkeustilanteeseen

Yritys-Suomi talousapu on neuvontapalvelu maksuvaikeuksiin joutuneille yrityksille. Palvelusta saat apuja myös koronakriisin yritystoiminnalle aiheuttamiin tilanteisiin. Talousapu palvelee valtakunnallisesti arkisin klo 9-16 numerossa: +358 295 024 880.

Työ- ja elinkeinoministeriön kokoamalle sivulle on koottu yhteen tietoa minne yrittäjän kannattaa ottaa yhteyttä
TEM: Toimintaohjeita yrityksille koronavirustilanteessa

Työ- ja elinkeinoministeriö on koonnut kysymys ja vastaussivuston koronan vaikutuksista yritysten rahoituksiin: Kysymyksiä ja vastauksia yritysrahoituksesta ja koronan vaikutuksista yrityksille (TEM)

Tutustu myös Suomen yrittäjien kokoamaan ja jatkuvasti päivittyvään korona-ohjeistukseen yrittäjille:
Kaikki koronasta yrittäjälle

ELY-keskusten yrityspalvelut

ELY-keskukset palvelevat yrityksiä tehostetusti koronaviruksen aiheuttamissa ongelmissa.

Lisätalousarvion myötä tullaan ottamaan käyttöön ELY-keskusten kautta myönnettävä elinkeinorahoitus (de minimis) pk-yrityksille. Tämä rahoitus suunnataan erityisesti palvelualojen, mutta myös tarpeen mukaan kaikkien toimialojen vaikutusten hallintaan. Rahoituksen kokonaisvolyymi tulee olemaan 50 miljoonaa euroa. Lisäksi tukien maksatuksia nopeutetaan. Tukea yrittäjien neuvontaan ja jaksamisen edistämiseen tultaneen saamaan 0,5 miljoonaa euroa. Rahoituksesta tiedotetaan myöhemmin lisää.

Satakunnan ELY-keskus on koostanut yhteenvedon valtion ja Satakunnan alueen yrityspalvelutoimijoiden palveluista ja yhteystiedoista poikkeustilanteessa:
Ohjeita yritysasiakkaille, palveluntuottajille ja hanketoimijoille poikkeustilanteessa

TE-palvelut Satakunta auttaa työnantajia ja yrittäjiä yritystoiminnan elinkaaren eri vaiheissa. Ota rohkeasti yhteyttä, olemme tukenasi.

Yhteystiedot:

TE-palvelut Satakunta
Yrityspalvelut p. 0295 045 010

YT-esitykset: kirjaamo.satakunta@te-toimisto.fi

Tärkeitä ohjeita ja linkkejä te-palvelut.fi -sivuilla:

Muutosturva työnantajan kannalta

Lomauttaminen

Tilannetta seurataan jatkuvasti ja päivitämme tähän uutiseen uusimmat tilannetiedot.
Päivitetty 2.4.2020


Oma
asiointi