Ajankohtaiset

<< Takaisin

« Takaisin

Ulkomaalaisten marjanpoimijoiden tyytyväisyys on lisääntynyt merkittävästi

Kuva osallistujista

Tänä vuonna Suomeen saapui luonnonmarjanpoimijoita pääosin Thaimaasta, Venäjältä, Ukrainasta ja Valko-Venäjältä. Poimijoista thaimaalaisten osuus oli edelleen suurin, 2500 henkilöä. Poimijat olivat pääosin tyytyväisiä saamiinsa ansioihin, ja yli 60 prosenttia poimijoista aikoo tulla Suomeen myös ensi kesänä.

Oulussa 28.11.2018 järjestetyssä tilaisuudessa keskusteltiin luonnonmarja-alan pelisääntöjä määrittävän aiesopimuksen muutostarpeista ja alan tulevaisuuden toimintarakenteista. Keskustelu käytiin Suomen ja Thaimaan viranomaisten sekä alan yritysten ja järjestöjen kesken. Tilaisuuteen osallistui ensimmäistä kertaa myös Thaimaan suurlähettiläs Nopporn Adchariyavanich delegaatioineen.

- Tärkeää oli käydä keskustelu yritysten, viranomaisten ja Thaimaan suurlähetystön ja ministeriöiden kanssa, jotta poimijoiden ansaintamahdollisuudet ja yritysten tasapuoliset kilpailuedellytykset paranisivat seuraavalla poimintakaudella edelleen. Lisäksi seuraavia hallitusohjelmaneuvotteluja varten voidaan valmistella muistio poiminnan rakenteellisen kehittämisen vaihtoehdoista. Näistä asioista on hyvä saavuttaa mahdollisimman hyvä yhteisymmärrystä, kertoo työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvos Olli Sorainen.

Tällä hetkellä ulkomaiset luonnonmarjanpoimijat eivät ole työsuhteessa marjoja ostaviin yrityksiin eivätkä yrittäjiä. He saapuvat Suomeen yrityksen kutsumana viisumilla tai itsenäisesti viisumivapaista maista. Työskentelyolosuhteita Suomessa määrittää yritysten, työ- ja elinkeino- sekä ulkoministeriön välinen aiesopimus. Viime vuosina poimijoiden tyytyväisyys Suomessa järjestettyihin oloihin on lisääntynyt merkittävästi.

Lisätietoja ulkomaalaisten luonnonmarjanpoiminnasta Suomessa

 

 


Oma
asiointi