null Verkkorekrytointitapahtuma Finland Works tarjoaa yrityksille osaajia ympäri Eurooppaa

Verkossa huhtikuussa toteutettu Finland Works -rekrytointitapahtuma oli seitsemäs ja tähän mennessä suurin European Job Days -tapahtuma Suomessa. Tapahtuma on paikasta riippumaton ja ympäristöystävällinen rekrytointimahdollisuus, sillä kenenkään ei tarvitse rekrytointivaiheessa matkustaa mihinkään. Osallistuminen on helppoa ympäri Eurooppaa ja yhtä lailla pitkien välimatkojen Suomessa. Uudenmaan TE-toimiston EURES- (European Employment Services -yhteistyöverkosto) ja yrityspalvelun asiantuntijat toimivat toisena pääjärjestäjänä yhdessä Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston kanssa.

Uudenmaan TE-toimiston EURES-asiantuntija Tupu Kinnunen vastaili tapahtumassa työnhakijoiden kysymyksiin yksityisen chatin puolella.

Juho Veteläinen Prohocilta kertoo, että yritys osallistui tapahtumaan nyt ensimmäistä kertaa. Yrityksellä on rekrytointitarve muun muassa projektipäälliköille ja sähköinsinööreille. Samalla he pääsivät pilotoimaan messurekrytointia ulkomailta, mitä ei ole yrityksessä tehty aiemmin. TE-toimiston EURES-asiantuntijat konsultoivat erilaisissa vastaan tulleissa kysymyksissä ja Veteläinen kokikin tämän avun kullan arvoiseksi.

"Asiantuntijoiden rekrytoinnissa joudutaan tulevaisuudessa enenevässä määrin turvautumaan myös ulkomailta rekrytointiin kasvavan osaajapulan takia. Näen kilpailuetuna sen, että ulkomailta rekrytointi on hallussa, ja siihen saimme nyt oppia ja uutta osaamista, vaikka rekrytointeja on ulkomailta aiemmin tehtykin", Veteläinen kertoo.

Tapahtuman anti oli Veteläiselle muutenkin todella positiivinen yllätys. Yritys sai yli 100 hakemusta, joista yli puolet oli potentiaalisia. Haastatteluja on nyt tehty ja rekrytointeja on tarkoitus saattaa loppuun syksyn aikana.

Veteläinen suosittelee työnantajia laittamaan paikat auki verkkosivuille riittävän ajoissa. Aluksi hän ajatteli, että onkohan kyseessä heille vähän turhan pieni tapahtuma, kun työnhakijoita eikä yrityksiäkään juuri verkkoalustalla näkynyt, mutta Prohoc olikin vain etuajassa liikkeellä.

"Avasimme työpaikat ja loimme yrityssivun pari kolme viikkoa ennen tapahtumaa. Ehdimme tehdä ennen varsinaista messupäivää hyvin alkuvaiheen valintaa. Kaikki hakemukset eivät tulleet kerralla vaan niitä saatiin tasaisesti, jolloin pystyimme käymään niitä myös vähän rauhallisemmin läpi."

Matching-palvelu löytää sopivat ehdokkaat

Myös työnantajalla oli mahdollisuus olla aktiivinen osapuoli kiinnostuksen osoittamisessa, sillä verkkoalustalla toimi matching-palvelu, joka ehdotti työnantajille sopivia ehdokkaita haastattelujen järjestämistä varten.

"Matching-palvelu koettiin mielenkiintoisena ja hyödyllisenä työkaluna", Uudenmaan TE-toimiston EURES-asiantuntija Tupu Kinnunen kertoo. "Yritykset saivat potentiaalisia hakijoita paremmin, kun laadukkaat englanninkieliset paikkailmoitukset olivat hyvissä ajoin julkaistuna tapahtuma-alustalle. Tällaiset verkossa järjestetyt rekrytointimessut koettiin aikaa säästävänä ja joustavana. Myös ympäristöystävällisyyttä ja maksuttomuutta kiiteltiin. Kaiken kaikkiaan tapahtuma onnistui niin teknisesti kuin muutenkin erittäin hyvin."

Muita tapahtuman etuja verrattuna perinteisiin rekrytointimessuihin voidaan Kinnusen mukaan pitää yrityksille koituvia kustannussäästöjä ja nopeutta, koska rekrytointivaiheessa ei tarvitse matkustaa. Samalla yritykset saavat Euroopan laajuista näkyvyyttä.

Työhaastattelujen lisäksi tapahtumapäivänä oli käynnissä julkinen chat, jossa yritykset, työnhakijat, EURES-asiantuntijat ja yhteistyökumppanit kohtasivat. Kun keskustelut kävivät syvemmiksi, oli mahdollisuus siirtyä yksityisen chatin puolelle jatkamaan. Yritykset ja yhteistyökumppanit olivat myös tehneet tapahtuma-alustalle esittelyvideoita työnhakijoiden katsottavaksi. Lisäksi tapahtumassa jaettiin maakohtaista tietoa Suomesta.

Tapahtumaan osallistui lähes 2000 työmahdollisuuksista kiinnostunutta työnhakijaa ympäri Eurooppaa. Tapahtumassa rekrytoimassa oli 30 suomalaista työnantajaa, joilla oli tarjolla yhteensä 250 työpaikkaa. Hakijoita oli kaikista Euroopan maista, erityisesti Espanjasta, Portugalista, Italiasta, Romaniasta ja Ranskasta. Lisäksi kuudesosa hakijoista oli Euroopan ulkopuolisista maista.

Saadun palautteen perusteella työnantajat saivat työhakemuksia osuvilta hakijoilta enemmän kuin odottivat. Verkkoalustalla kohtaamiset onnistuivat hyvin, niin operatiivisen kuin päällikkötason työtehtävien osalta.

Seuraaviin tapahtumiin ilmoittautuminen on jo käynnissä

Vastaavat verkossa toteutettavat rekrytointitapahtumat saavat jatkoa jo syksyllä. Work in Lapland houkuttelee osaajia matkailualalle pohjoiseen 3.9. ja Finland Works sosiaali- ja terveys-, teollisuus- sekä ICT-alalle 9.10. Joustavat rekrytointikeinot, rajat ylittävää yhteistyötä ja sähköisen toimintaympäristön luomia ratkaisuja – tätä kaikkea on tarjolla taas pian. Tapahtumiin ilmoittautuminen sekä työnantajille että työnhakijoille on jo auennut osoitteessa www.europeanjobdays.eu.

Veteläiselle ja Prohocille ensimmäinen kerta tapahtumassa ei jäänyt viimeiseksi.

"Voin suositella tätä tapahtumaa kyllä isosti. Olemme varmasti mukana viimeistään ensi vuonna. Ja seuraavaksi tavoitteena on löytää EURES-hakija Espanjaan erääseen projektiin."

Suomalaisten työnantajien osaavan työvoiman saatavuuden tueksi järjestetyn tapahtuman toteuttamisesta vastasivat yhteistyössä TE-palveluiden eurooppalainen työnvälitysverkosto EURES, Euroopan komissio ja Työvoiman liikkuvuus Euroopassa -hanke.

Lisätietoja antavat Uudenmaan TE-toimiston EURES-asiantuntijat: eures.uusimaa(a)te-toimisto.fi.

Päivitetty: 18.08.2023