menu
Sulje
Sulje
Skip to Content

Etelä-Savon TE-toimisto

Etelä-Savon työ- ja elinkeinotoimisto palvelee työnhakijoilta, työnantajia ja yhteistyökumppaneita monipuolisesti. Toimipaikkamme ovatMikkelissä, Pieksämäellä ja SavonlinnassaPalveluverkostoomme kuuluvat työllistymistä edistävät monialaiset yhteispalvelut, TYP-verkostot Mikkelissä, Savonlinnassa, Pieksämäellä ja Varkaudessa sekä yhteispalvelupisteet kahdeksassa Etelä-Savon kunnassa.

Tervetuloa asioimaan!

 

Löydät Etelä-Savon TE-palvelut facebookista. Tule somettamaan!

Uutiset

« Takaisin

Etelä-Savon ammattibarometri kevät 2018 Työvoiman kysyntä ja tarjonta vaihtelevat seutukunnittain

Työllisyyden paraneminen näkyy edelleen Etelä-Savon työmarkkinoilla. Työvoiman kysyntä- ja tarjontatilanne vaihtelee erilaisesta elinkeinorakenteesta johtuen seutukunnittain, mutta jatkuu edelleen vilkkaana. Työvoiman kysynnän vilkastuminen on tuonut esiin sen, että tarjolla olevan työvoiman ammattitaito, henkilökohtaiset ominaisuudet ja työtoiveet eivät enää niin helposti kohtaa työnantajien odotuksia. Avustaviin tehtäviin löytyy tekijöitä, mutta itsenäistä työotetta edellyttäviin tehtäviin tekijöiden löytäminen on haasteellisempaa. Monelle nuorelle tulee yllätyksenä, että asiakaspalvelutaitoja odotetaan kaikissa ammateissa.

Edelleen pulaa lähihoitajista ja rakennusmestareista, myyjistä ja toimistotyöntekijöistä ylitarjontaa

Myyjän ammatissa ylitarjonta kasvaa koko maakunnassa. Kaupan palvelurakenteessa verkkokauppa on lisääntynyt ja kivijalkakaupoissa murros jatkuu, kertoo ennakointiasiantuntija Merja Toijonen Etelä-Savon ELY-keskuksesta.

Sosiaali- ja terveysalalla työvoiman kysyntä on vilkasta ja se ylittää erityisesti Pieksämäellä ammattitaitoisen ja soveltuvan työvoiman tarjonnan. Näiden ammattien osalta TE-toimiston asiakkaina on enää vähän työnhakijoita. Etelä-Savon TE-toimistolla ja ELYllä on tekeillä selvitys tämän toimialan työvoima- ja osaamistarpeiden lähivuosien kehittymisestä, kertoo Toijonen. Isoja ammattiryhmiä tällä alalla ovat lähihoitajat ja sairaanhoitajat ja näissä myös vaihtuvuus on suurta. Tämänhetkinen kysyntätilanne edellyttää suurempaa alueellista liikkuvuutta. Myös sosiaalityöntekijöiden ja puheterapeuttien työpaikkoja on ollut vaikea täyttää.

Toimistotyöntekijöiden kysyntä on vähäistä, mutta työnhakijoina heitä on paljon. Tämä ammattiryhmä on Etelä-Savossa 2010-luvulla supistunut kolmanneksella.

Ammatillisen koulutuksen rakennemuutoksen seurauksena ammatillisen koulutuksen opettajista on selvää ylitarjontaa. Ammattiryhmä on kuitenkin varsin heterogeeninen. Lukion ja peruskoulun yläluokkien opettajista (kielet, taitoaineet, yhteiskunnalliset aineet) on ylitarjontaa koko maakunnassa. Osin on kysymys opettajapätevyyden puuttumisesta, mutta ei kuitenkaan aina, Toijonen täsmentää.

Rakennusalalla kysyntä on vilkasta erityisesti Mikkelin seutukunnassa, mutta työllisyys on parantunut alan eri ammattiryhmissä. Rakennusalalla on tyypillisesti vahva kausivaihtelu. Erityisesti maanrakennusala vilkastuu viitostien rakentamisen alkaessa. Rakennusmestareista arvioidaan olevan jatkuvasti pulaa. Sen sijaan esimerkiksi nuorten rakennussähköasentajien ja putkiasentajien on vaikeaa päästä töihin. Hitsaajista on pulaa Mikkelin seudulla, Savonlinnan seudulla on osaajat löydetty silloin, kun heitä on TE-toimiston kautta haettu.

Mikkelin seudulla on metallin osaajista jo pulaa

Mikkelin seutukunnassa (Mikkeli, Kangasniemi, Hirvensalmi, Mäntyharju, Pertunmaa, Puumala) on maaliskuun 2018 ammattibarometrin mukaan todettu olevan rekrytointivaikeuksia sosiaali- ja terveyspalvelujen eri ammattien työntekijöistä, erityisopettajista, metallityöntekijöistä, rakennusalan työnjohtajista, siivoojista sekä puhelin- ja asiakaspalvelukeskusten myyjistä. Vaatimus itsenäisestä työotteesta korostuu ja tästä syystä on ilmennyt vaikeuksia mm. partureiden rekrytoinnissa.

Suurimpia ylitarjonta-ammatteja ovat toimistotyöntekijät sekä myyjät. Näissä ammateissa työpaikkojen määrä on jatkuvasti vähentynyt. Atk-tukihenkilöitä on paljon työttömänä, samoin lastenhoitotyöntekijöistä ja koulunkäyntiavustajista on ylitarjontaa.

Pieksämäen seudulla työvoiman kysyntä ja tarjonta parhaiten tasapainossa

Pieksämäen seutukunnassa (Pieksämäki, Joroinen, Juva) työvoiman kysyntä on suhteessa tarjontaan vilkkainta Etelä-Savon seutukunnista. Pieksämäen kaupungissa on jatkuvasti tarjolla työtä lähihoitajille ja sairaanhoitajille, niin julkisella kuin yksityisellä sektorilla. Sosiaali- ja terveysalalle on tullut viime vuosina lisää uusia työpaikkoja. Toimialalta eläköityy paljon työntekijöitä ja työvoiman saatavuuteen on kiinnitettävä erityistä huomiota esimerkiksi kannustaen alueelliseen liikkuvuuteen. Palvelukeskustyöntekijöiden/ myyntineuvottelijoiden paikkojen täyttyminen on suurelta osin sidoksissa alan palkkausjärjestelmään. Pelkkä provisiopalkka ei houkuttele, koska ansio voi vaihdella rajusti eri kuukausina.

Pieksämäen seutukunnan kolmessa kunnassa on omanlaisensa työpaikkarakenne. Osaavan työvoiman vajetta arvioidaan olevan lähihoitajista ja sairaanhoitajista, hitsaajista, puhelin- ja asiakaspalvelukeskusten myyjistä, ravintola- ja suurtalousalan osaajista (Pieksämäki) sekä lääkäreistä, sosiaalityöntekijöistä ja lastentarhanopettajista. Ylitarjontaa on moottoriajoneuvojen asentajista ja korjaajista, sähköasentajista, yleissihteereistä ja atk-tukihenkilöistä.

Savonlinnan seudulla työvoiman kysyntä vilkastunut

Savonlinnan seutukunnassa (Heinävesi, Enonkoski, Rantasalmi, Savonlinna, Sulkava) löytyy hyvin työntekijöitä missä tahansa ammatissa, lukuun ottamatta joitakin erityisosaajia. Hitsaajien tarvetta selvitettäessä on ilmennyt, että työvoimaa löytyy, kun sitä haetaan TE-toimiston kautta. Sähköasentajien kohdalla on kohtaanto-ongelmaa, kun samaan aikaan raportoidaan työvoiman ylitarjonnasta ja saatavuusongelmista. Savonlinnan seutukunnassa on runsas ylitarjonta myyjistä sekä kirvesmiehistä ja rakennuspuusepistä. Ylitarjonta-ammatteja on enemmän kuin muissa seutukunnissa. Seutukunnassa on vireillä useita merkittäviä rekrytointeja ja tuotannollisen työn kysyntänäkymät ovat vuosikausiin valoisimmat.

Linkki ammattibarometriin tässä: https://www.ammattibarometri.fi/posterivalinta.asp

Lisätietoja:

ennakointiasiantuntija Merja Toijonen, Etelä-Savon ELY-keskus, puh 0295 024 165


Tulosta