Ajankohtaiset

<< Takaisin

null Sopivia osaajia haetaan hiljaisesti, työssä oppija voi näin luoda itselleen työpaikan

Verkkokauppaosaajan-koulutus

Mimmi Puhakan verkkokauppaosaaja –koulutus on päättymässä helmikuun lopulla. Hän tulee saaneeksi 80 päivän perusteellisen ja tiiviin tietopaketin nykyaikaiseen verkkokauppaan ja sähköiseen markkinointiin tarvittavaan osaamiseen

- Minulla oli määräaikainen työ päättymässä. Tiesin, että haussa olevat työvoimakoulutukset löytyvät TE-palveluiden sivuilta ja niistä sekä oppisopimuskoulutuksesta olin tietoinen myös silloisen työnantajani kautta. Verkkokauppaosaaja –koulutus pisti silmään ja soitinkin heti lisätietojen antajalle Sari Lipsaselle. Keskusteluissamme nousi esille erityisesti WordPress, joka oli minulle taikasana, sillä verkkojulkaisujen tuottaminen kiinnostaa minua. WordPressin opiskelu itsenäisesti ilman ohjausta on hankalaa. Kaikki osui kohdalleen: työni oli loppumassa, löytyi sopiva koulutus, joka täydensi sopivasti sitä mitä ennestään osasin.

Mimmillä oli ennestään ennakkoasenteita työvoimakoulutuksen sisältöä ja laatua kohtaan. Hän arveli, että niissä ei paljon uutta opi. Verkkokauppakoulutuksen aikana nuo käsitykset ovat muuttuneet.

- Arvelin aluksi, että lähden 'syljeksimään kattoon' paremman tekemisen puutteessa. Mutta opiskelu onkin ollut todella intensiivistä, tietoa on tullut paljon ja ajoittain liiankin nopeasti. On tuntunut välillä, että 'aivot savuavat'! On vaatinut paljon panostusta itseltä ja koulutus on ollut todella tuhti paketti. Mutta meillä on mukava opiskeluporukka, joka toimii henkisenä tukena. Meillä on oma Facebook-ryhmä, jossa voimme jakaa neuvoja ja vaihtaa ajatuksia. Mukavana yllätyksenä oli kuulla kouluttajalta, että verkkoalusta, jossa opiskelemme, ei sulkeudukaan kurssin päätyttyä vaan voimme syksyyn asti kerrata nauhoitteita kukin omien tarpeidensa mukaan.

Mimmi antaa kiitokset kouluttajalle Sari Lipsaselle erinomaisesta opetuksesta ja siitä, että entinen osaaminen ja kehitystarpeet on hienosti otettu huomioon koulutuksessa.

Kouluttaja Sari Lipsanen pitää käynnissä olevan verkkokauppaosaaja –koulutuksen hyvänä puolena sitä, että verkkokaupan koulutusta ei aiemmin ole ollut näin pitkänä, 80 päivän pituisena. Opiskelijat saavat suoraan työkalun työelämää varten ja voivat suuntautua aiemman taustansa ja valmiuksiensa mukaan verkkokauppaan, digitaaliseen markkinointiin tai oman yrityksen perustamisen näkökulmaan.

- Tämän pituiseen koulutukseen sisältyy myös työssäoppimista, jonka haluaisinkin nostaa erityiseen arvoon. Opiskelija pääsee osoittamaan miten selviytyy odotuksista ja yrityksessä tarjolla olevista tehtävistä ja näyttämään millainen on työntekijänä. Olennaista on, että työssäoppimisen pitää olla ohjattua ja tavoitteellista, sekä opiskelijan että työpaikan osalta.

Pitkän kouluttajakokemuksensa perusteella Sari on nähnyt, että työvoimakoulutuksen jälkeen tapahtuu rekrytointeja. Voi syntyä piilotyöpaikkoja. Työssäoppimisesta lisäarvoa syntyy sekä työnantajalle että opiskelijalle.

- Tänä päivänä haetaan verkkokauppakehittäjiä, mutta paikat eivät ole julkisessa haussa. Sopivia osaajia haetaan hiljaisesti, työssä oppija voi näin luoda itselleen työpaikan. Yrityksiä on perustettu ennen digiaikaa ja yrittäjän ja olemassa olevan henkilöstön digiosaaminen ei ehkä ole ajan tasalla. Työssä oppija vie uusimman tiedon ja osaamisen yrittäjälle, joka saa opiskelijan taidoista lisäarvoa pystyen ajantasaistamaan liiketoimintaa.

Myös Mimmi kehuu koulutusmalliin kuuluvaa työssäoppimisjaksoa. Siinä pääsee tekemään opittua käytännössä ja se on osa polkua, joka vaiheittain johtaa työllistymiseen.

- Hankin itse työssäoppimispaikan tuttavan kautta, sain vinkin soittaa hänen työnantajalleen. Nyt olen työssä oppimassa 10 henkeä työllistävässä StartUp –yrityksessä, jossa tehdään digimarkkinointia hyvällä ja nuorekkaalla otteella.

Työvoimakoulutuksen jälkeen puolet osallistujista ei palaa työnhakijaksi. Osa opiskelijoista työllistyy suoraan työsuhteeseen, osa jatkaa muussa koulutuksessa, osa aloittaa työkokeilun ja lopuilla on vaihtelevia jatkotapahtumia. Mimmillä on jo jatkosuunnitelmia:

- Kouluttajan kanssa haemme minulle opinpolkua, jossa koulutuksen jälkeen haen työkokeiluun ja sen jälkeen joko oppisopimukseen tai vastaavaan. Nettipalstoilta voi lukea, että monet pitävät työkokeilua hyväksi käyttönä, mutta itse näen sen henkilökohtaisena kehittymisen työkaluna ja väylänä uuden oppimiseen. Pitää kyetä näkemään laaja-alaisemmin ja nähdä mahdollisuutena pysyä työelämän kehityksen mukana. Nykyään työelämä pirstaloituu yhä enemmän, kouluttautuminen ja tietojen ajan tasalla pitäminen on välttämätöntä, Mimmi pohtii.

Käytännönläheisenä ja työmarkkinoiden tarpeisiin nopeasti reagoivana työvoimakoulutus on osaamisen kehittämisen malli, jossa kaikilla on mahdollisuus hyötyä. Työnhakija-opiskelija saa osaamisensa päivitettyä ja saa arvokasta työelämäkokemusta sekä referenssiä jatkotoimiin. Jo työttömyysjakson katkeaminen aloittamalla työssäoppimista sisältävä koulutus voi tulevissa työpaikan hauissa olla ratkaisevan tärkeää. Työnantaja saa mahdollisuuden tutustua työnhakijaan, rekrytointikynnys madaltuu ja työssäoppija voi tuoda osaamisellaan lisäarvoa yritykseen. Totta kai hyötyjiä on myös TE-hallinto ja kouluttaja. TE-hallinnon kannalta työmarkkinoiden työvoiman tarpeisiin ja samalla työnhakijoiden osaamisen kehittämisen tarpeisiin vastataan ja alennetaan työttömyysastetta. Kouluttaja puolestaan tarjoaa hankitun osaamisensa työnhakijoiden ja työnantajien paremman kohtaamisen edistämiseksi.

Päivitetty: 06.07.2023