Ajankohtaiset

<< Takaisin

« Takaisin

Ammattibarometri: Osaajapulaa ilmenee joka neljännessä ammatissa

Pula tietyn alan ammattilaisista ennakoidaan jatkuvan seuraavan puolen vuoden aikana Pohjois-Pohjanmaalla. Osaajapulaa arvioidaan ilmenevän neljäsosassa arvioidusta 250 ammatista. Työvoiman saatavuudessa on ongelmia tietyissä rakentamisen, sosiaali- ja terveysalan, majoitus- ja ravintola-alan sekä ICT-alan ammateissa.

- Sosiaali- ja terveysalan työvoimatarpeiden arvioidaan kasvavan koko Pohjois-Pohjanmaan alueella. Kysyntä kasvaa sairaanhoitajista, lääkäreistä, fysioterapeuteista ja joistain sosiaalialan ammattilaisista. ICT-alan osaajista, erityisesti koodaajista ja muista järjestelmäasiantuntijoista arvioidaan edelleen olevan pääsääntöisesti ylitarjontaa, mutta sovelluskehittäjien ja sähkötekniikan erityisasiantuntijoiden kysyntä on edelleen korkealla tasolla, arvioi TE-toimiston yrityspalveluista vastaava Jouni Korhonen.

Pulaa tekijöistä arvioidaan olevan myös ammateissa, jotka edellyttävät erilaisten lupien ja sertifikaattien suorittamista. Näitä ovat esimerkiksi sähkötekniikan erityisasiantuntijat sekä ilmastointi- ja jäähdytyslaitteiden huoltoon ja korjauksiin liittyvät ammatit.

Työvoiman kysyntä vaihtelee seutukunnittain. Esimerkiksi metallialan osaajista, kuten hitsaajista, särmääjistä ja ohutlevysepistä, arvioidaan edelleen olevan pulaa Pohjois-Pohjanmaan eteläisen alueen seutukunnissa, Oulussa ja Koillismaalla.

Merkittäviä muutoksia ammattien ylitarjontaan ei ole tapahtunut viime syksyyn nähden. Ammattikohtainen työvoiman ylitarjonta painottuu paikkakunnille, joilla on oppilaitoksia ja edelleen painottuu ammatteihin ja tutkintoihin, joihin valmistutaan paikkakunnan oppilaitoksista.

Pohjois-Pohjanmaan ammattibarometrissa arvioidaan noin 250 ammatin kehitysnäkymiä, työvoiman saatavuusnäkymiä sekä alueellista tilannetta seuraavan puolen vuoden aikana. Uusimman barometrin arvio perustuu maaliskuun 2019 tilanteeseen.

Ammattibarometrin laativat TE-toimiston yrityspalveluiden asiantuntijat. TE-toimisto perustaa arvionsa asiakastietoon, työnantaja-haastatteluihin, PK-barometriin sekä muiden barometrien tuottamaan informaatioon. Ammattibarometrin osaajasaatavuus arvioinneissa on myös hyödynnetty seudullisten yrityspalveluiden sekä henkilöstöpalveluyritysten näkemyksiä.

Ammattibarometri laaditaan kaksi kertaa vuodessa. Arvioinnit tehdään maaliskuussa ja syyskuussa.

Pohjois-Pohjanmaan ammattibarometri I/2019

Pohjois-Pohjanmaan ammattibarometri I/2019, tiivistelmä

 

Lisätiedot:
palveluesimies, Jouni Korhonen, Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto, p. 0295 056 627, jouni.korhonen@te-toimisto.fi
asiantuntija, Jarkko Pietilä, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, p. 295038116, jarkko.pietila@ely-keskus.fi


Oma
asiointi