Ajankohtaiset

<< Takaisin

null Kotouttamisen SIB -kokeilu laajenee Pohjois-Pohjanmaalle marraskuussa

Kotouttamisen SIB -kokeilun tavoitteena on työllistää 2 500 maahanmuuttajaa seuraavan kolmen vuoden aikana. Työ- ja elinkeinoministeriön kokeilu laajenee marraskuussa Pohjois-Pohjanmaalle, kun TE-toimiston asiakkaille tarjoutuu mahdollisuus osallistua kokeiluun.

Kotouttamisen SIB -hanke nopeuttaa maahanmuuttajien työllistymistä yhdistämällä yritykset ja työntekijät sekä räätälöimällä koulutuksen työpaikan ja työntekijän tarpeiden mukaan. Palvelu on suunnattu maahanmuuttajille, jotka ovat TE-toimiston asiakkaita. Kokeiluun osallistuville tarjotaan ammattiin suuntaavaa kieli- ja muuta koulutusta, joka tukee heidän työllistymistään. Koulutuksen ja työllistymisen kautta tuetaan maahanmuuttajien kotoutumista osaksi suomalaista yhteiskuntaa.

Työ- ja elinkeinoministeriön kokeilussa hyödynnetään vaikuttavuusinvestoimisen SIB-mallia (Social Impact Bond). Varat toimintaan kerätään sijoittajilta, jotka kantavat hankkeen taloudellisen riskin. Valtio maksaa tuloksista eli julkiselle sektorille kertyneestä säästöstä.

Kokeilua hallinnoi Epiqus Oy, joka vastaa vaikuttavuusinvestoinnin rahoitusinstrumentin perustamisesta ja hallinnoinnista sekä toteuttaa hankkeen ja valitsee palveluntuottajan. Palveluntuottajana Pohjois-Pohjanmaalla toimii Arffman Consulting, joka tarjoaa työelämälähtöisiä ja asiakkaan tarpeita tukevia koulutusmalleja sekä sopii työpaikoista.

TE-toimiston rooli on ohjata asiakkaat kokeiluun ja palvelu on asiakkaalle vapaaehtoinen.
– SIB-malli on TE-palveluissa kokonaan uudentyyppinen, tuloksiin perustuva palvelu. Maahanmuuttajien työllistyminen on alueellamme monin verroin haasteellisempaa kuin muun väestön. Kotoutumiskoulutukset ovat saaneet kritiikkiä pitkästä kestostaan ja siksi tässä kokeilussa asiakas ohjataan mahdollisimman nopeasti työllistävään yritykseen ja oppiminen räätälöidään työpaikan käytäntöihin sopivaksi, kertoo Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston palvelujohtaja Mari Tuomikoski.

Epiqus ja Arffman Consulting etsivät parhaillaan yrityksiä aloilta, joissa on vaikeuksia rekrytoida työvoimaa, esimerkiksi teollisuudesta ja palvelualoilta.

– Työnantajat saavat maksutta tarpeisiinsa räätälöidyn koulutuksen ennen työsuhteen aloitusta, missä keskitytään esimerkiksi työpaikan ammattisanastoon ja yrityksen toimintakulttuuriin liittyviin asioihin. Kouluttajamme varmistaa, että työnantaja ja työntekijä saavat riittävän tuen myös työsuhteen aikana niin, että työssä onnistuminen mahdollistuu. Toivotamme palveluun mukaan kaikki alueen yritykset, jotka kärsivät työvoimapulasta, kertoo Arffman Consulting Oy:n toimitusjohtaja Jouni Lukkarinen.

Mitä on vaikuttavuusinvestoiminen?

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra on tuonut SIB-mallin Suomeen osana vaikuttavuusinvestoimista. SIB-hankkeessa määritellään tarkat tulostavoitteet sekä tavoitellulle hyvinvoinnille että taloudelliselle tulokselle. Tavoitteiden toteutumista mitataan säännöllisesti, ja julkinen sektori maksaa vain saavutetuista tuloksista – tässä hankkeessa siitä, että maahanmuuttaja työllistyy.

Mallissa hyötyvät kaikki osapuolet: työnantajat, maahanmuuttajat, yksityiset sijoittajat ja yhteiskunta. Kokeilu on alkanut valtakunnallisesti viime syksynä ja jatkuu 2019 vuoden loppuun saakka.

 

Lisätietoja:
Ylitarkastaja Susanna Piepponen, TEM, p. 0295 047 990
Toimitusjohtaja Samir Omar, Epiqus Oy, p. 0400 776 608
Toimitusjohtaja Jouni Lukkarinen, Arffman Consulting Oy, p. 044 725 9320
Palvelujohtaja Mari Tuomikoski, Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto, p. 0295 056 801

www.koto-sib.fi

Päivitetty: 06.07.2023