Aktuellt

null En kundberättelse: Modigt och envist mot drömmar

Modigt och envist mot drömmar

"Detta har lyft upp mitt eget värde såååå mycket". Så här säger Anette Rantala, som ännu för ett år sedan inte kunde föreställa sig att livet skulle ge henne så här stora förändringar, både stora motgångar och känslor av att ha lyckats bra. Många års statiska och fysiskt ansträngande arbete har lämnat sina spår i kroppen och hon måste lämna den långa arbetskarriären inom produktionsbranschen p.g.a. hälsomässiga utmaningar.

Men nu då? Tankarna snurrade runt de förlorade möjligheterna och en tanke om att en medelålders kvinna med grundskoleutbildning inte framskrider någon annanstans än via långtidsarbetslösheten till pension. Anette började fundera; om hon äntligen kunde bli en studerande och framförallt om hon kunde få den yrkesutbildning, som hon i sinom tid inte fick? Kunde en dröm om att arbeta med barn på ett daghem ändå vara möjlig?

Efter att ha funderat ett tag beslöt Anette lämna in en ansökan till yrkesutbildning. Just när planerna började ta sin form, kom ett avslagsbeslut till ansökan om yrkesinriktad rehabilitering från arbetspensionsbolaget. Då var man tillbaka i en vågdal igen. Mod och rester av det självförtroende som man med tvång hade skrapat ihop var som bortblåsta. I arbetspensionsbolagets beslut stack dock i ögonen en uppmaning att kontakta FPA i ärenden som gäller yrkesinriktad rehabilitering. Då började hon klättra upp från vågdalen, genom att kryssa och ta andra vägar... En ny ansökan till skolan och en ansökan om yrkesinriktad rehabilitering till FPA, som en reservplan hade hon en möjlighet att via TE-byrån idka frivilliga studier. Plötsligt framskred allt nästan skrämmande lätt; Anette fick en utbildningsplats och via ett påskyndat förfarande beviljade FPA studierna som yrkesinriktad rehabilitering.

"Nu tycks livet vara riktigt skönt, trots sjukdomar och partiell arbetsförmåga!" talar Anette med glöd.

 - För tillfället studerar jag för yrkesexamen för ledare för skolgång och morgon- och eftermiddagsverksamhet, jag trivs jättebra! Under min första period av inlärning i arbetet var jag vid Vaasan kristillinen koulu och bekantade mig med uppgifterna som ett skolgångsbiträde har. Efter att länge ha varit med i arbetslivet anser jag ju att flerformsstudier är ett bra alternativ, praktiskt arbete och teori i rätt proportion, berättar Anette.

- Osökt börjar man tänka på ett ordspråk "När livet ger dig citroner, gör saft av dem". För att pressa denna saft behövdes dessutom mod och att man inte ger upp samt stöd från andra, berättar Pirjo Kekäläinen som arbetar som arbetsförmågekoordinator vid Österbottens TE-byrå.

- Som arbetsförmågekoordinator känner jag mig privilegierad att i samarbete med övriga aktörer kunna vara med och stödja partiellt arbetsföra framåt på deras stigar. Ibland tar man ett steg framåt och två bakåt och ibland andra vägen. Lyckligtvis finns det många liknande framgångshistorier, vilket stärker min egen tanke om att man inte ska ge upp.

Österbottens arbets- och näringsbyrå har deltagit i en pilot inom ett riksomfattande projekt Työkykykoordinaattoripilotoinnit osatyökykyisten työllistymisen edistämiseksi (s.k. TKK-pilotprojekt, med arbetsförmågekoordinatorer för att främja sysselsättningen bland partiellt arbetsföra) som samordnades av Närings-, trafik- och miljöcentralen i Egentliga Finland. Avsikten med projektet har varit att i samarbete med nätverket effektivera partiellt arbetsföras serviceutbud, servicehandledning, genomflöde och sysselsättningsresultat.

 

Uppdaterad: 06.07.2023