Ajankohtaiset

<< Takaisin

null 1900 yrittäjää on hakenut työttömyysetuutta Keski-Suomessa

Keski-Suomen TE-toimisto antaa alueen yrittäjille henkilökohtaista opastusta ja neuvontaa työttömyysetuuden hakemiseen. Yrittäjiä koskeva poikkeusajan lainsäädäntö on voimassa kesäkuun loppuun saakka ja työnhakijaksi voi yhä ilmoittautua.


Keski-Suomessa noin 1900 yrittäjää on hakenut työmarkkinatukea. Suurin osa yrittäjistä ilmoittautui työnhakijaksi heti mahdollisuuden avauduttua 7.4.2020. TE-toimisto on yhteyksissä lähes kaikkiin ilmoituksen jättäneisiin yrittäjiin henkilökohtaisesti.

– Annamme yrittäjille opastusta ja neuvontaa etuuden hakemiseen. Henkilökohtainen asiakaspalvelu on meille tärkeää ja siksi pääsääntöisesti soitamme kaikille työttömyysetuutta hakeneille yrittäjälle. Saamamme vastaanotto yrittäjiltä onkin ollut todella positiivista ja otamme sen lämmöllä vastaan, palvelujohtaja Minna Orrainen Keski-Suomen TE-toimistosta kertoo.

Yrittäjät, joiden päätoiminen yritystoiminta on koronan vuoksi tilapäisesti vähentynyt tai loppunut, voivat edelleen ilmoittautua työnhakijoiksi TE-toimistoon hakeakseen työttömyysturvaa. Poikkeusajan lainsäädäntö on voimassa 30.6.2020 saakka.

Työnhakijaksi ilmoittaudutaan sähköisessä Oma asiointi -palvelussa. TE-palveluiden te-palvelut.fi-sivuilla on tarkat yrittäjille suunnatut ohjeet ilmoittautumiseen. Ilmoittautumiset käsitellään saapumisjärjestyksessä. TE-toimiston puhelut tulevat virastoalkuisesta 0295-alkuisesta numerosta.

– Puheluun kannattaa vastata, olemme hyvällä asialla liikkeellä, Orrainen kertoo.

Mikäli yrittäjä havaitsee työnhakunsa katkenneen, on tärkeää ottaa välittömästi yhteyttä TE-toimistoon ja pyytää työnhaun käynnistämistä. Yhteydenotto kannattaa tehdä ensisijaisesti Oma asiointi -palvelun kautta.

– Tästä ei tule sanktiota kenellekään, vaan työnhaku voidaan ottaa takautuvasti voimaan poikkeuslainsäädännön nojalla, Orrainen muistuttaa.

Lausuntojen valmisteluun on keskitetty henkilöstöä Keski-Suomen TE-toimiston eri tehtäväalueilta. Yrittäjien lausunnoista jo reilu 70 prosenttia on tehty. Uusia henkilöasiakkaita TE-toimistoon on tullut 16.3. jälkeen runsaat 10 500. Näistä 50–60 prosenttia on ollut lomautettuja.

 

 

Miten yrittäjä hakee työmarkkinatukea?

 • Työmarkkinatuen maksaminen edellyttää, että henkilö ilmoittautuu työnhakijaksi TE-toimistoon ja hänen oikeudestaan työmarkkinatukeen annetaan työvoimapoliittinen lausunto Kelalle.
 • Käytännössä prosessi menee näin:
  • Yrittäjä ilmoittautuu työnhakijaksi TE-toimiston Oma asiointi -palvelussa ja antaa selvityksen päätoimisen työskentelyn päättymisestä tai tulon vähentymisestä koronavirusepidemiasta johtuen.
  • TE-toimisto antaa Kelalle työvoimapoliittisen lausunnon yrittäjän oikeudesta työmarkkinatukeen.
  • TE-toimisto käsittelee ilmoittautumiset/hakemukset saapumisjärjestyksessä. Mikäli lisätietoja tarvitaan, TE-toimisto on yhteydessä yrittäjään pääsääntöisesti puhelimitse 0295-alkuisesta numerosta.
  • Yrittäjä hakee työmarkkinatukea Kelasta.
  • Kela maksaa työmarkkinatukea yrittäjälle.