Ajankohtaiset

<< Takaisin

null Ammatillisella koulutuksella kiinni suomalaiseen työelämään - haastattelussa tuleva metallimies Roman Jermoskin

Ammatillisella koulutuksella kiinni suomalaiseen työelämään – haastattelussa tuleva metallimies Roman Jermoskin

Saavumme Sedun Rastaantaipaleen aulaan, jossa  meidät ottaa vastaan kohtelias metallimies Roman Jermoskin. Alun perin Virosta kotoisin oleva Roman suorittaa Sedussa kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoa työvoimakoulutuksena.

Roman muutti Suomeen 7 vuotta sitten turkistarhatöiden perässä. Lisäksi hän on ehtinyt työskennellä myös keittiössä ja rakennustyömaalla. Tällä hetkellä Roman asuu Kauhavalla yhdessä ukrainalaisen vaimonsa kanssa, ja avioparilla onkin tavoitteena jäädä Suomeen pysyvästi. Roman on alusta lähtien opetellut suomea arjessa kuunnellen muiden puhetta, ja kieli sujuukin häneltä jo oikein mallikkaasti.

Virossa peruskoulun käynyt Roman pitää ammattikoulutuksen hankkimista Suomeen jäämisen kannalta tärkeänä. Siksi hän rohkaistuikin jättämään työt turkistarhalla ja aloittamaan ammatilliset opinnot Seinäjoella. "Koulutukseen pääsy sujui nopeasti ja tehokkaasti: marraskuussa kävin TE-toimistossa kertomassa toiveistani, joulukuussa oli haastattelu ja tammikuussa alkoivatkin jo opinnot!" Roman kertoo tyytyväisenä.

 Kone- ja metallialalla  erikoistumisvaihtoehtoja riittää

Juuri kone- ja metallialalle Roman päätyi TE-toimiston asiantuntijan vinkistä, ja nyt hän tunteekin olevansa juuri oikealla alalla. "Veljeni on myös ollut 25 vuotta hitsaajana, joten ehkä suvustakin on jotain hitsarin taitoja periytynyt", nauraa Roman.

Romanin opiskeluryhmässä on 14 maahanmuuttajaa lukuisista eri maista. Yhdessä he kaikki opiskelevat suomeksi muun muassa hitsausta, särmäystä, koneistusta, turvallisuusasioita ja matematiikkaa. Pääsemme vierailemaan Sedun konehallissa, jossa opiskelijat viettävät paljon aikaa käytännön opintojen parissa. Ympärillämme hitsataan ja särmätään tottunein ottein. "Ongelmana näissä opinnoissa on ainoastaan se, että on vaikea valita, mihin osa-alueeseen haluaa erikoistua, kun kaikissa on niin paljon kiinnostavaa opittavaa", pähkäilee Roman positiivista probleemaansa.

Koulutus pakettiin ja kokopäivätöihin

Elokuussa Romanilla on edessä ensimmäinen työharjoittelujakso, jota hän odottaa jo innolla. Ehkäpä harjoittelupaikasta saisi töitä myös tulevaisuudessa.

Roman valmistuu opinnoistaan todennäköisesti etuajassa jo ensi vuoden alussa. Tältä neljää kieltä puhuvalta mieheltä ei innokkuutta puutu, ja alan hyvä työllisyystilanne toimii hyvänä motivaattorina opintojen loppuunsaattamiselle. "Työvoimakoulutus on minulle huippu juttu: valmistuttuani lähden täältä kohti työelämää sekä tutkintopaperien että uusien kaverien kera", summaa Roman koulutuksen hyötyjä.

Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto koulutusta järjestetään työvoimakoulutuksena. Perustutkintokoulutuksen lisäksi tarjolla on lyhyempää ja täydentävää työvoimakoulutusta teollisuuteen. Kaikki TE-palveluiden koulutukset löydät: https://koulutukset.te-palvelut.fi/kt/

Teksti ja kuvat Iris Aarola