Ajankohtaiset

<< Takaisin

null Ammattibarometri: Talouskasvun kiihtyessä pula ammattiosaajista kasvaa Pohjois-Pohjanmaalla

Pohjois-Pohjanmaan ammattibarometrin tulosten mukaan kysyntä ammatillisen koulutuksen osaajille jatkuu vahvana seuraavankin puolen vuoden aikana.

Työttömyys on alentunut Pohjois-Pohjanmaalla alkuvuonna lukuun ottamatta kesäkuukausien hetkellistä lisäystä. Työvoiman kysyntä on ollut vireää, mutta yhä useammalla alalla on pulaa ammattitaitoisista osaajista. Tarjolla on enemmän työpaikkoja ja samat työpaikkailmoitukset ovat usein auki.

Töiden ja työnhakijoiden kohtaamiseen vaaditaan yrityksiltä uudenlaista joustavuutta ja erilaisia toimintatapoja, kuten työpaikkojen houkuttelevuutta ja kannustinten parantamista, jotta saatavuusongelmaan saataisiin ratkaisuja. Työmarkkinat ovat murrostilassa, joten sijoittaminen organisaation tulevaisuuteen on nähtävä tarpeelliseksi mm. koulutuksen avulla. Nopeita lääkkeitä kohtaanto-ongelman poistamiseksi ei välttämättä löydy edes ulkomaisella rekrytoinnilla.

TE-palveluiden kautta Pohjois-Pohjanmaan alueella oli avoimena syykuussa 2021 reilut 5 000 työpaikkaa, joka on helmikuun 2021 tilanteeseen on noin 900 työpaikkaa vähemmän.

Pulaa ammattiosaajista paikkakunnittain

Pohjois-Pohjanmaan alueella koetaan tulevana puolivuotiskautena osaajapulaa terveydenhoito- ja sosiaalialalla, rakennusalalla sekä prosessi- ja konepajateollisuudessa. Opetusalalla tarve kohdistuu erityis- ja lastentarhaopettajiin. Tarkemmat tiedot löytyvät ammattibarometristä.

Alueen työmarkkinoilla ylitarjonta painottuu korkeasti koulutettuihin. Lisäksi esimerkiksi sihteereitä, kirjastotyöntekijöitä, käytön tukihenkilöitä ja leipureita on enemmän työnhakijoina kysyntään verrattuna. Ammatillisen liikatarjonnan ratkaisu voisi olla muuntokoulutukset ja rekrytointikoulutukset yrityksen tarpeet huomioiden.

Oulun alueella osaajatarvetta on etenkin palvelualoilla, ravintola-alalla sekä ICT-alalla. Osaajille on kysyntää myös opetus-, elektroniikka- sekä kone- ja metallialalla.

Maakunnan eteläpuolisella alueella osaajia tarvitaan mm. opetusalalle, prosessialoille sekä maaseutualalle. Eteläpuoleisen osaajatarpeeseen vaikuttaa kasvavasti myös Hanhikivi-hanke ja kaivosteollisuuden elpyminen.

Koillismaalle Lapin matkailusesongin vaikutukset ovat merkittävät kauden taas pyörähtäessä käyntiin. Matkailu- ja ravintola-alan yritykset ovat olleet koronaepidemian vuoksi haasteellisessa tilanteessa työntekijöiden saatavuuden osalta. Kotimaan matkailun rinnalla tarvitaan edelleen myös kansainvälisiä matkailijoita, jolloin toimialalle on tärkeää löytää sesonkiaikoihin uusia toimintatapoja ja siten selättää kohtaanto-ongelma.

Ammattibarometrissä TE-toimisto arvioi reilun 200 ammatin työvoiman kysyntänäkymiä sekä työvoiman kysynnän ja tarjonnan tasapainon kehitystä. Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto laatii ammattibarometrin kaksi kertaa vuodessa, maaliskuussa ja syyskuussa. Syyskuun ammattibarometrin tulosten arviointiin osallistui ammattilaisia mm. kuntakokeiluista, Business Oulusta, Oulun kauppakamarista ja henkilöstövuokrausyrityksistä.

TE-toimistot perustavat arvionsa ammattien työmarkkinanäkymistä asiakasrajapinnassa saamiinsa tietoihin, yrityshaastatteluihin, barometreihin, tilastotietoihin sekä yhteistyökumppaneiden antamiin tietoihin.

Lisätietoja:

asiakkuuspäällikkö Hannele Mesilaakso-Aartola, Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto, p. 0295 056 414, hannele.mesilaakso-aartola(at)te-toimisto.fi
​​​​​​​palvelujohtaja Marita Rimpeläinen, Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto, p. 0295 056 713, marita.rimpelainen(at)te-toimisto.fi
​​​​​​​asiantuntija Jarkko Pietilä, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, p. 0295 038 116, jarkko.pietila(at)ely-keskus.fi

Päivitetty: 06.07.2023