null Kesätöitä tarjolla edellisvuotta enemmän

Kesätöiden määrän uskotaan pysyvän ainakin viime vuosien tasolla. Joillain aloilla saattaa olla tarjolla jopa enemmänkin paikkoja, kuten metsäteollisuudessa ja telakkateollisuudessa sekä ehkä matkailu- ja palvelusektoreilla. Elinkeinoelämän keskusliitto EK arvioi, että tulevana kesänä työnantajat työllistäisivät kesällä 110 000 nuorta.

Kesätyönpaikkojen haku on käynnissä sekä yksityisellä että julkisella sektorilla. Osa työnantajista on jo ehtinyt lopettaakin kesätyönhaun ja osa työantajista aloittaa rekrytoinnit myöhemmin. Näinä aikoina työnantajat käynnistävät uusia kesätyönhakuja tiheään.

TE-palveluiden valtakunnallisten verkkosivujen (www.te-palvelut.fi  -> Avoimet paikat) työpaikkahaun kautta on ilmoitettu 15 600 kesätyöpaikkaa helmikuun alkuun mennessä.

Monet työnantajat rekrytoivat suoraan tai käyttävät omia verkkosivujaan hakuun. Sosiaalista mediaa hyödynnetään yhä enemmän kesätöiden markkinoinnissa, kuten Facebookia ja Twitteriä. Useat työnantajat käyvät myös tapaamassa ja haastattelemassa keskitetysti oppilaitoksissa.

Tutkija Jouni Nupponen Uudenmaan ELY-keskuksesta arvioi, että tämän vuoden kesätyöpaikkojen määrä yltää ainakin samalle tasolle kuin edellisinä vuosina. "Ainakin Uudellamaalla on avoimien työpaikkojen määrä ollut kasvussa. Uskon että se on jonkinlainen signaali, että myös kesätöitä on tarjolla ehkä jopa hiukan aikaisempaa vuotta enemmän", hän sanoo.

Nupponen toteaa, että ainakin rakennusalan avoimet paikat ovat lisääntyneet jo pitkään, joten se saattaa heijastua myös kesätöihin. Sen sijaan hän uskoo, että irtisanomispaineet posti- ja kuriiripalveluissa vähentävät myös kesätyöpaikkojen määrää.

Työ- ja elinkeinoministeriön neuvotteleva virkamies Pekka Tiainen pitää mahdollisena, että joillakin aloilla kesätyöpaikat voivat lisääntyä. "Tällä hetkellä on myös kasvavia aloja, vaikka saneerauksia tapahtuukin", hän sanoo. Tiainen arvioi, että piristystä kesätyöpaikkojen suhteen saattaa olla luvassa esimerkiksi metsäteollisuudessa ja telakkateollisuudessa, ehkä myös matkailu- ja palvelusektoreilla. Tiaisen mukaan nuorten kannattaa olla avoimia ja hakea töitä eri aloilta aktiivisesti.

"Nuori ei ehkä löydä kesätöitä omalta alaltaan eikä omalta paikkakunnalta. Ulkomailtakin kannattaa hakea töitä, jos siihen on mahdollisuus. Ei pidä olla liian kranttu, sillä kaikenlainen työ kartuttaa kokemusta", Tiainen sanoo.