Ajankohtaiset

<< Takaisin

null Työmarkkinoilla tapahtuu ja se näkyy TE-toimiston toiminnassa

Vuosi 2021 aloitettiin Etelä-Pohjanmaan TE-toimiston työmarkkina-alueella varsin erilaisissa merkeissä kuin tällä hetkellä, kesäkuussa 2021, olemme. Työttömien ja lomautettujen työnhakijoiden määrät ovat laskeneet vuoden alusta noin kahdella tuhannella henkilöllä kevään aikana. Samaan aikaan avointen työpaikkojen määrässä olemme saavuttaneet koronaa edeltävän tason ja vauhti tuntuu kiihtyvän. Työmahdollisuuksia löytyy Etelä-Pohjanmaalta runsaasti ja haasteet ovat nyt erityisesti työnhakijoiden osaamisen ja työnantajien edellyttämien osaamistarpeiden kohtaamisessa.

Työmarkkinoiden tarpeiden myötä olemme TE-toimistossa saaneet entistä vahvemmin toteuttaa ydintehtäväämme – työnvälitystä sekä tukea erilaisin keinoin osaavan työvoiman saatavuutta järjestämällä mm. rekrytointitapahtumia. Työvoimakoulutusta on ollut ja on yhä monipuolisemmin tarjolla työnantajille ja työnhakijoille. Kiitos henkilöstömme – mahdollisuuksia saatetaan hyvin asiakkaidemme tietoon yhä enemmän myös asiantuntijoiden omalla viestinnällä.

Haasteena työvoiman riittävyys


Muuta maata korkeampi työllisyysaste ja matalampi työttömyysaste yhdistettynä työmarkkinoiden tarpeisiin, johtaa meidät saman kysymyksen äärelle yhä useammin - riittääkö työvoima jatkossa Etelä-Pohjanmaalla? Työnhakijoiden alueellinen ja ammatillinen liikkuvuus osaltaan tukee riittävyyttä. Tosiasia kuitenkin on, että heikot mahdollisuudet ylläpitää laajasti julkisia kulkuyhteyksiä sekä pitkät etäisyydet haastavat alueellista liikkuvuutta jo maakunnan sisällä. Tarvitsemme myös entistä matalampaa kynnystä ammatilliseen liikkuvuuteen – alanvaihto työelämän murroksessa on yhä useammin yksilötasolla pohdinnassa oleva vaihtoehto. Kuitenkin, vaikka kaikki tekijät olisivat optimaaliset työllistymisen ja työllistämisen kannalta – joudumme jo väestörakenteen muutosten myötä toteamaan, että ratkaisuja työmarkkinoiden tarpeisiin joudutaan hakemaan paitsi muualta Suomesta myös Suomen rajojen ulkopuolelta. Tähän tarpeeseen TE-toimisto vastaa mm. vahvistamalla kansainväliseen työvoimaan liittyvää kumppanuustoimintaa ja työnantajille tarjottavia kansainvälisiä palveluja. Tästä palvelusta tiedotamme vielä erikseen kesän aikana.

Yhdessä tekemällä ratkaisuja


Ratkaisuja työmarkkinoiden toimivuuden haasteisiin etsii varmasti jokainen työllisyydenhoidon toimija, samalla havaiten, että nyt jos koskaan tarvitaan sitä yhdessä tekemistä. Onneksemme tätä yhteistyötä Etelä-Pohjanmaalla eri toimijat haluavat rakentaa. Jokaisen toimijan tekemisellä on merkitystä ja yhdessä tekemällä saamme entistä paremmat mahdollisuudet kukin vastata asiakkaidemme palvelutarpeisiin. Pyrimme TE-toimistossa omalta osaltamme tukemaan eri toimijoita aktiivisella yhteistyöllä, mutta myös jakamalla entistä säännöllisemmin tietoa, jota TE-toimistolle kertyy työmarkkinoiden toiminnasta.

Ensimmäinen sidosryhmätilaisuus järjestettiinkin toukokuussa ja jatkoa seuraa kesän jälkeen. Ideoita, ajatuksia ja sparrausta toiminnan kehittämiselle olemme myös TE-toimistossa hakeneet paitsi sisäisistä kehittämistilaisuuksista, sidosryhmiltä ja asiakkaiden palautteista. Työnantajien ja työnhakijoiden tarpeisiin vastataksemme otamme herkällä korvalla palautetta vastaan, löydämme kehittämiskohteita ja vahvistamme vaikuttavaa toimintaa.

Katse uuteen ja tulevaan


Nostoja TE-toimiston uudesta ja tulevasta toiminnasta ja tapahtumista olemme tehneet tässäkin uutiskirjeessä mm. TE-live, Työkyky kiitoon – osatyökykyisten työllistymistä edistävä pilotti sekä Kohti Oppisopimusta - nuorten työllistymismahdollisuuksia laajentava pilotti. Kaikkea tekemistämme emme yhteen uutiskirjeeseen saa mahtumaan, mutta suosittelen paitsi tilaamaan uutiskirjeemme myös ottamaan seurantaan kaikki some-kanavamme – tiedotamme niissä aktiivisesti toiminnastamme ja työmarkkinoiden tapahtumista.

Hyvää kesää ja antoisia lukuhetkiä sinulle uutiskirjeemme parissa!

Katri Lehto, johtaja,
Etelä-Pohjanmaan TE-toimisto

Päivitetty: 27.10.2022