null Huippuasiantuntijat jakoivat vinkkejä hyvään yrittäjyyteen Yrittäjäverkon tapaamisessa

Uudenmaan TE-toimiston, Helsingin kaupungin ja Helsingin Yrittäjien yhteistyöllä toimiva Yrittäjäverkko tarjoaa yksinyrittäjille maksuttoman kohtaamispaikan, jossa osallistujat pääsevät luomaan verkostoja, esittelemään osaamistaan, kuuntelemaan huippuasiantuntijoiden luentoja sekä saamaan vertaistukea.

Jokaisella tapaamisella on oma teemansa, jonka ympärille rakennetaan ohjelma asiantuntijaluentoineen sekä yritystarinoineen. Viime kerran Yrittäjäverkon tapaamisen aiheena oli esimerkiksi Intuitiota ja ennakointia luoville aloille.

Yrittäjäverkon tapaamiset järjestetään YritysHelsingin tiloissa Kalliossa. Tilaisuuteen mahtuu 80 osallistujaa, ja joka kerta YritysHelsingin kaunis ja vanha sali on ollut tupaten täynnä innokkaita kuulijoita.

Niin kävi myös viime tiistaina, jolloin fasilitaattori ja co-designer Jari Koskinen Alternative Futures ja Futures Platform -yrityksistä aloitti tapaamisen luennoimalla aiheesta "Miten voit tulla ennakointikyvykkääksi?".

Avainasemassa ennakointi- ja muutoskyvykkyys

Jari Koskinen toimii muutoksen fasilitoinnin, yhteissuunnittelun ja tulevaisuuden ennakoinnin parissa. Ilman ennakointia yrittäjänä toimiminen on luennoitsijan mielestä lähes sama asia kuin henkilö juoksisi metsässä tuijotellen vain kenkiensä kärkiä tai ajaisi bussia kovaa vauhtia mutkaisella tiellä tuijottaen ainoastaan peruutuspeiliin.

"Toimivan yrittäjyyden avainasemaan on minusta nousemassa ennakointi- ja muutoskyvykkyys. Yrittäjä pärjää parhaiten, jos ennakoi jatkuvasti tulevaa sekä alati kehittää ja kokeilee uusia juttuja."

Jari Koskinen neuvoo aloittelevia yrittäjiä siten, että suunnittelua ja päätöksiä tulisi tehdä historia-, tilanne- ja tulevaisuustietoisesti välttäen pitkiä prosesseja, joissa jo suunnittelun lähtökohdatkin vanhenevat käsiin nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä.

"Unohtakaa kankea ja hidas toiminta. Keskittykää joustavuuteen, ketteryyteen, luovuuteen ja siihen, että suunnittelette tuotteitanne ja palveluitanne yhdessä loppukäyttäjien kanssa nopeasti uutta kokeillen ja tulevaa ennakoiden."

Luennoitsijan mukaan meitä uhkaa tulevaisuudessa teknologinen työttömyys. Työpaikat tulevat vähenemään ja työ tulee muuttamaan luonnettaan.

"Siksi kannattaa jatkuvasti kehittää omaa osaamistaan, jotta pärjää muutosten keskellä. Ennakoin, että tulevaisuudessa yhä useampi meistä on myös yleisosaaja, rajapinnoilla seikkailija ja osaamisten yhdistelijä."

Nykyaikana myös monialaisen vuorovaikutuksen määrä on lisääntynyt valtavasti. Kun ennen asiantuntijuus ja viestintä oli yksisuuntaista, nykyään se on luonteeltaan yhä enemmän dialogista eli kaksisuuntaista.

"Olennaista onkin kehittää toimintaansa ennakkoluulottomasti ja rohkeasti yhdessä suunnitellen ja työtä tehden", Jari Koskinen kannustaa.

"Työ on entistä enemmän jatkuvaa yhdessä oppimista. Samalla monialaisen yhteissuunnittelun, yhteistyön ja verkostoitumisen taidot nousevat keskiöön. Tiiviissä yhteistyössä yrittäjä menestyy paljon paremmin kuin yksin."

Älykäs intuitio apuna luovassa työssä

Yrittäjäverkko-tapaamisen seuraava huippuasiantuntija oli PhD Asta Raami, joka on tutkinut väitöskirjassaan älykästä intuitiota.

"Intuitio on yrittäjälle tärkeä työkalu, jota voi kehittää siinä missä muitakin taitoja."

Asta Raamin mukaan intuition käyttöä vähätellään turhaan, sillä myös maailman suuret johtajat ja keksijät ovat kertoneet intuition olevan yksi heidän tärkeimmistä työvälineistään.

"Intuitiota voi oppia käyttämään tietoisesti hyväkseen, kun ihminen herkistyy havaitsemaan ja huomaamaan ympärillä olevia signaaleja ja vihjeitä. Myös omaa erottelukykyä kannattaa teroittaa, jotta pystyy itse arvioimaan intuitionsa luotettavuutta."

"Älykkääseen intuitioon kuuluu luottamus ja oma päätös onnistumisesta. Omaa mieltä kannattaa avartaa ja rohkaista olemaan epäselvän äärellä", Asta Raami rohkaisee.

Yrittäjien pikatreffeiltä mukavia tapaamisia ja yhteistyökumppaneita

Luentojen lisäksi tärkeä osa tapahtumaa on ohjattu verkostoituminen, jossa yrittäjillä on muutama minuutti aikaa kertoa yrittäjätarinansa vastapuolelle, kuunnella keskustelukumppaninsa tarina ja siirtyä seuraavan luokse solmimaan lisää alustavia kontakteja.

Tämän kertaisessa Yrittäjäverkko-tapaamisessa oman yrittäjätarinansa tuli kertomaan sosiaalisen median asiantuntija ja yrittäjä Zakisome eli Zaki Azedani, joka kertoi löytäneensä Yrittäjäverkon kautta yhteistyökumppanikseen katutaiteilija Emilio Mäkipään, joka pyysi Zakisomea suunnittelemaan Annetaan seinille värit -joukkorahoituskampanjaansa markkinoinnin.

"Yhteistyö oli hedelmällistä ja kantaa edelleen", Emilio Mäkipää kertoo.

Miesten esimerkin rohkaisemana lähes kaikki osallistujat jäivät vielä luentojen jälkeen tutustumaan toisiinsa ja vaihtamaan käyntikortteja.

Tule mukaan!

Tänä keväänä Yrittäjäverkon tilaisuuksia on jäljellä vielä yksi, joka järjestetään tiistaina 25.4. kello 14–16.30.

Teemat, puhujat ja ilmoittautumisohjeet päivittyvät näille nettisivuille lähempänä:

http://www.newcohelsinki.fi/fi/verkosto/yrittajaverkko. Ilmoittautuminen kannattaa tehdä nopeasti, jotta varmasti mahtuu mukaan.

Yrittäjäverkko löytyy myös Facebookista.

Lue lisää

Jari Koskinen; Suomen pahin uhka on konkretia

Jari Koskinen; Yhteisöllinen suunnittelu ja työ

Jari Koskinen; Tulevaisuuden ennakointikartat http://www.futuresplatform.com, https://go.futuresplatform.com/trial/

Asta Raami; Intuition unleashed

StarttiPlus

Yritysten kehittämispalvelujen avulla lisää työtä Suomeen