null Hyvä pöhinä Tahdolla työhön -tapahtumaviikolla

Uudenmaan TE-toimiston ensimmäistä kertaa järjestämä Tahdolla työhön -tapahtumaviikko oli yleisömenestys, joka paikoin ylitti järjestäjienkin odotukset. Perjantaisen päätöspäivän juhlallisuudet Rautatieasemalla keräsivät myös koko joukon ihmisiä. Osa pysähtyi fiilistelemään esityksiä ja toiset suuntasivat TE-toimiston ständille esittämään työnhakuun liittyviä kysymyksiä.

Tahdolla työhön -tapahtumaviikko sai perjantain juhlallisuuksiin eksyneeltä Bastiaan Anthonie Baaijilta yläpeukun.

Joka päivälle oli oma teemansa, mutta joitain yhtäläisyyksiäkin tapahtumissa myös oli. Esimerkiksi CV-paja oli läsnä kaikkina muina päivinä paitsi torstaina. Hyvin tehty CV:hän on tunnetusti avain uuteen työpaikkaan ja CV-työpajassa ansioluettelot hiottiin huippukuntoon. Paikalla oli myös ammattikuvaaja, jonka räpsäisemän kuvan sai liitettyä vaikkapa hakemukseensa.

Joka päivä tapahtumissa oli myös runsaasti TE-toimiston asiantuntijoita, joita saattoi nykäistä hihasta, jos kaipasi vastausta työnhakuun liittyviin kysymyksiin tai vaan ohjeita oikeaan paikkaan.

Miksi tällainen tapahtumaviikko oikein päätettiin järjestää? "Saimme haasteen rekrytapahtuman järjestämiseen Helsingissä, koska mitään suurempia rekrytapahtumia ei täällä oltu järjestetty nuorten Takuuareena-tapahtuman jälkeen. Sen sijaan ainakin Vantaalla ja Porvoossa on jo useampana vuonna järjestetty vastaavia tapahtumia melko suuressa mittakaavassa", tiivistää järjestelyitä pyörittänyt TE-toimiston palveluesimies Olli-Pekka Surakka.

Suomi – mahdollisuuksien maa myös maahanmuuttajille

Innokkaita kuulijoita riitti Pasilan toimipisteellä.

Teemaviikko starttasi käyntiin maanantaina Pasilan toimipisteessä, jolloin vuorossa oli ulkomaalaisille työnhakijoille suunnattu Kansainvälisesti työhön -teemapäivä. Innokkaimmat työnhakijat olivat paikalla jo hyvissä ajoin ennen ovien avaamista. Tapahtumalle oli selvästi tilausta, koska tapahtumassa kävi päivän aikana pitkälti yli 500 työnhakijaa. Päivässä vinkkejä työnhakuun ja yrittäjyyteen antoivat TE-toimiston lisäksi muun muassa Töissä Suomessa, International House Helsinki, Luckan Integration ja Ukko.fi. Paikalla oli myös työnantajia ottamassa vastaan kävijöiden hakemuksia ja pikahaastattelemassa heitä. Työnantajien pisteille oli jatkuvat jonot.

Tohtori Mike Jabarin piti puolen päivän aikoihin motivaatiopuheen, jossa hän käsitteli Suomea mahdollisuuksien maana ulkomaisille työnhakijoille. Sen jälkeen luvassa oli tietoisku yrittäjyydestä, jossa käsiteltiin starttirahaa, työttömyysturvaa ja kevytyrittäjyyttä. Yrittäjyys kiinnosti kuulijoita ja innosti heitä tekemään kysymyksiä luennoitsijoille. Vaikka Pasilan toimipisteen seinät pullistelivatkin väkiryntäyksestä, eivät osallistujat harmistuneet jonottamisesta eri pisteisiin, ja päivä sujui hyvässä hengessä.

Kokemus on haluttua pääomaa

Työnantajatreffeille oli tunkua.

Aurinkoisena tiistaipäivänä kulkunsa Keskustan toimipisteelle suunnannutta kohtasi erikoinen näky: kymmenien metrien päähän ulko-ovelta yltävä jono, joka jatkoi kiemurteluaan portaikossa aina toimistolle saakka. Jonottelun syyksi selvisi yli 50-vuotiaille suunnattu Kokemuksella työhön -päivä, joka yllätti suosiollaan jopa kokeneimmat TE-toimiston veteraanitkin. Päivän eri tapahtumiin osallistui kaiken kaikkiaan lähes 1200 ihmistä!

Aamupäivän alkuun potkaisseet luennot kolmannessa kerroksessa osoittautuivat yleisömagneetiksi ja valitettavasti kaikki halukkaat eivät mahtuneet puheenvuoroja kuuntelemaan. Luennot käynnistyivät Tukea työllistymiseen -teemalla. Helsingin kaupunki esitteli omia työllisyyspalveluitaan ja TE-toimiston asiantuntijat kertoivat palkkatuesta sekä osatyökykyisille suunnatusta Työtä tekijälle -hankkeesta. Myös kouluttautumista ja yrittäjyyttä käsittelevät luennot olivat viimeistä paikkaa myöten täynnä.

Toisessa kerroksessa puolestaan pyöri TE-toimiston oma senssipalvelu eli työnantajat ja -hakijat kohtasivat toisensa työnantajatreffien merkeissä. Työnhakija pääsi vuorollaan juttelemaan eri työnantajien kanssa ja parhaassa tapauksessa tapaaminen poiki uuden työsuhteen.

Tapahtumalle tarvetta

Marja Kiiveri oli tapahtumaan erittäin tyytyväinen. "Ihanaa, että meitä yli viisikymppisiä autetaan."

Kävijöiltä TE-toimiston asiantuntija Janne Leivon korviin kantautunut palaute tapahtumasta oli pääosin positiivissävytteistä. "Palaute tapahtumasta on ollut positiivista. On hyvä, että tällainen tapahtuma yli 50-vuotiaille on järjestetty, sille on selkeästi ollut tarvetta. Kävijät ovat myös kokeneet loistavana sen, että ovat päässeet suoraan juttelemaan työnantajien kanssa."

Tiensä tapahtumaan oli myös löytänyt Marja Kiiveri, joka allekirjoitti tapahtuman tärkeyden. "Tällaiselle tapahtumalle on ehdottomasti tarvetta. Mietin, että ihanaa, että meitä yli viisikymppisiä autetaan. Vaikka olisi kuinka hyvä ja tehnyt kaikenlaista, niin vaikuttaa vähän siltä, että ikä on aika iso asia, johon työnantajat kiinnittävät huomiota."

Ikä on mahdollisuus

Päivä huipentui Onko ikä mahdollisuus vai rasite työmarkkinoilla? -paneelikeskusteluun Finnkinossa.

Iltapäivän kruunasi Onko ikä mahdollisuus vai rasite työmarkkinoilla -paneelikeskustelu Tennispalatsissa. Keskustelu polveili tunnin aikana mutta lopulta kävi selväksi, että oikeiden työkalujen kanssa ikä on ehdottomasti mahdollisuus työmarkkinoilla. Yli viisikymppisten itsetuntemus on suuri plussa työelämässä ja -yhteisössä. Vanhemmat työntekijät osaavat myös soveltaa aikaisempaa kokemustaan uudessa roolissa aivan eri tavalla kuin juniorit.

Positiivinen asenne ja etenkin sopeutumiskyky ovat kuitenkin ne tekijät, jotka kantavat elämän kaikilla osa-alueilla aina pisimmälle – iästä viis!

Periscope-tallenne tiistain paneelikeskustelusta löytyy täältä: https://www.pscp.tv/w/1DXGyXlNDdWKM

Rauhallista kuhinaa Nuorten työnhaun päivässä, yrittäjyys estradilla torstaina

John Watson kertoi Ohjaamossa Euresin tarjoamista työmahdollisuuksista.

Keskiviikkona teemaviikon ohjelmassa oli Nuorten työnhaun päivä Itäkeskuksen Stoassa sekä Helsingin Ohjaamossa. Stoassa oli paikalla työnantajia rekrytointiaikeissa. Lisäksi kuultiin erilaisia puheenvuoroja, kuten työnantajien esittelyjä ja Johannes "Hatsolo" Hattusen painavaa sanaa nuorten omien vahvuuksien ja uran löytymisestä.

Myös Ohjaamossa kuultiin erilaisia puheenvuoroja, kuten Euresin tarjoamat mahdollisuudet työnhaussa, mistä oli kertomassa TE-toimiston asiantuntija John Watson.

Siinä missä tiistain tapahtuma Antinkadun toimipisteessä oli ääriään myöden täynnä ihmisiä, oli Ohjaamossa enemmän tilaa hengittää. "Täällä on ollut koko päivän sellainen rauhallinen kuhina", vahvisti Ohjaamon neuvontavuorossa ollut työntekijä Päivi Lautaniemi.

Kevytyrittämisestä kiinnostuneet alle 30-vuotiaat nuoret hakeutuivat torstaina Helsingin Ohjaamoon. Päivän aloitti Sara Peltola, joka puhui osuuskuntayrittämisestä ja sen haasteista. Yleisö innostui kysymään yrittämisen riskeistä ja hyödyistä. Sen jälkeen puheenvuoroissa käsiteltiin mikroyrittäjyyttä ja itsensä työllistämistä. Lisäksi päivän mittaan oli tietoiskuja kevytyrittäjyydestä, starttirahasta, yrittäjyyskokeilusta työttömyysetuudella sekä laskutuspalveluista. Myös Itäkeskuksen toimipisteessä oli torstaina tietoiskuja yrittäjyydestä kello 10-12.

Positiivinen perjantaiboogie

Sari Erikssonilla oli hymy herkässä vaikka ulkona paukkui pirteä pakkanen.

Tapahtumaviikko sai arvoisensa lopetuksen perjantaina Rautatieasemalla, kun viikkoa juhlistettiin erilaisilla esityksillä höystettynä. Tapahtuman juonsi itse positiivisuusprofessori, eli Johannes "Hatsolo" Hattunen. Täällä naama nurinpäin kulkevien luvatussa maassa miehen positiivinen sanoma sekä energinen esiintyminen olivat piristysruiske harmaaseen päivään.

Positiivisuuden sanansaattaja Johannes "Hatsolo" Hattunen sai yleisönkin mukaan hyvään pöhinäänsä.

Hatsolon elämänohjeiden jälkeen vuorossa oli Tom Pöystin komiikkaa. Mies kiekui kovaa ja korkealta, ja onnistui kirvoittamaan kunnon röhönaurut yleisöstä useampaan otteeseen. Viimeisenä estradille tepasteli Kalevauva.fin duo, joka luritteli koomisia värssyjään, jotka pohjautuvat vauva.fi-sivustolla käytyihin elävän elämän keskusteluihin aina Vantaan ihanuuksista synnyttämisen tuskaan.

Hatsolo Tom Pöystiä kuvaamassa.

Esitysten ohella juhlakansa sai nauttia kuumasta mehusta ja perheen pienimmille taasen oli jaossa ilmapalloja. Paikalla oli runsaasti TE-toimiston asiantuntijoita, joiden kanssa saattoi keskustella työnhakuun liittyvistä kysymyksistä tai rupatella muuten vain lämpimikseen.

Jaossa oli ilmapalloja perheen pienimmille.

Viikon järjestelyissä mukana ollut Olli-Pekka Surakka yllättyi siitä, kuinka paljon kysyntää viikon tapahtumille löytyi. "Erityisesti tiistain tapahtuma, jonka kohderyhmänä olivat yli 50-vuotiaat helsinkiläiset, keräsi valtaisan suosion. Lähes kaikki saatu palaute on ollut positiivista ja vastaavaa toimintaa on toivottu enemmän jatkossa. Tapahtumaa järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa, ja tapahtuman toteutuksessa haluttiin kokeilla viikon aikana erilaisia tapahtumamuotoja, joten saimme hyvää oppia siitä, missä tekemistä on tärkeää vielä terävöittää ja miten tapahtumasta saadaan entistä toimivampi sekä sujuvampi osallistujille."

Kalevauva.fin pojat päättivät tapahtuman tyylikkäästi ja yleisölle jäi hymy kareilemaan huulille esityksen jälkeen. Keikalta oli hyvä jatkaa matkaa viikonlopun viettoon.

Video Kalevauva.fi:stä esittämässä hittinsä Vantaa löytyy täältä: https://www.youtube.com/watch?v=X7zaLECnoQo

Teksti: Katja Kujanen, Aino Hela ja Matti Hietala