Ajankohtaiset

<< Takaisin

Uutisia

null Koronaviruksella merkittävät vaikutukset Kainuun elinkeinoelämään ja työllisyyteen

Koronaviruksen aiheuttamien rajoitustoimien vaikutukset näkyvät laajasti Kainuun elinkeinoelämässä. Pahiten koronakriisistä ovat kärsineet matkailu-, ravintola- ja erikoiskaupan ala sekä yleisesti palveluala. Jonkin verran negatiivisia vaikutuksia on havaittavissa koulutus-, konsultointi-, informaatio-, viestintä- ja media-aloilla. Vaihtelua kuitenkin on, sillä teollisuudessa vaikutusten odotetaan näkyvän laajemmin vasta syksyllä ja esimerkiksi ICT-ala on jatkunut lähes normaalisti. Kriisi on myös luonut uusia toimintatapoja ja digitalisaatiokehitys on nopeutunut.  

Kainuun työttömyys kääntyi maaliskuussa jyrkkään kasvuun ja huhtikuun lopussa työttömiä työnhakijoita oli 50 % enemmän (+1 717) kuin edellisvuonna, yhteensä 5 123. Kasvusta 75 % johtui lomautettujen määrän kasvusta ja työttömistä työnhakijoista kokoaikaisesti lomautettuja oli 1 603 eli 1 290 enemmän (+412 %) kuin vuotta aiemmin. Työttömyys on lisääntynyt eniten palvelu- ja myyntityöntekijöillä, alle 50-vuotiailla ja naisilla. Vaikea tilanne on kuitenkin helpottanut hieman, sillä toukokuun alun korkeimman tason jälkeen työttömyys on pienentynyt maltillisesti lähes joka viikko.  

Talouden mahdollisimman nopea toipuminen on Kainuun ja koko Suomen tulevaisuuden kannalta elintärkeää. Erilaisia koronatukia on ollut laajasti haettavana ja niitä onkin hakenut noin 1 000 kainuulaista yritystä, eli noin 1/3 kaikista Kainuun yrityksistä. Yritystoiminnan monipuolisen ja riittävän pitkäaikaisen tukemisen lisäksi oleellisia elpymisen kannalta ovat suuret investointihankkeet muun muassa infrastruktuuriin, koulutukselliset avaukset, digitalisaation edistäminen, kuntatalouden turvaaminen ja lentoliikenteen jatkuminen.

Lisätietoja:

Työvoima-asiantuntija Atte Laitinen, Kainuun ELY-keskus, atte.laitinen(at)ely-keskus.fi, p. 029 502 3886 (Kainuun katsauksen osalta).

Päivitetty: 06.07.2023