Ajankohtaiset

<< Takaisin

null Syksyn lakimuutokset

Syyskuussa astuu voimaan merkittäviä muutoksia työttömyysturvaan ja työnhakuun liittyviin lakeihin. Muutosten tavoitteena on kannustaa nopeampaan työllistymiseen ja säästää julkisia menoja.

1.9.2024 voimaan tulevat keskeiset muutokset:

1.9.2024 alkaen täydentävät työnhakukeskustelut (viisi kappaletta) järjestetään kahden viikon välein alkuhaastattelusta. Työnhakukeskustelu järjestetään kolmen kuukauden kuluttua viimeisestä täydentävästä työnhakukeskustelusta, kun se aiemmin järjestettiin kolmen kuukauden kuluttua alkuhaastattelusta. 

Työnhakukeskustelua ei tarvitse järjestää, jos työnhakijan työttömyys päättyy kolmen kuukauden sisällä, ellei työnhakija itse sitä pyydä. Sama pätee tilanteisiin, joissa työnhakija aloittaa varusmies- tai siviilipalveluksen tai perhevapaan. Lisäksi lomautetun työnhakuvelvollisuus alkaa vasta kolmen kuukauden kuluttua lomautuksen alkamisesta. Työnhakuvelvollisuutta voi täyttää myös hakemalla alle kahden viikon kestäviä työtehtäviä, mikäli työttömyys päättyy kolmen kuukauden kuluessa ja tästä on sovittu suunnitelmassa.

2.9.2024 voimaan tulevat muutokset:

2.9.2024 alkaen työllistämisvelvoitteet poistuvat kokonaan. Ansiopäivärahan saamiseen vaaditaan jatkossa vuoden työhistoria aiemman puolen vuoden sijaan. Päiväraha myös porrastetaan: kahdeksan työttömyysviikon jälkeen ansiopäiväraha laskee 80 prosenttiin alkuperäisestä, ja kahdeksan kuukauden jälkeen 75 prosenttiin. Tämä porrastus ei koske jo käynnissä olevia ansioturvajaksoja, vaan sitä sovelletaan uusiin jaksoihin, joiden työssäoloehdot täyttyvät syyskuun 2024 aikana tai sen jälkeen. Lisäksi 2.9.2024 jälkeen alkava palkkatukityö ei enää kerrytä oikeutta ansiopäivärahaan.

Mikä on työnhakukeskustelu?

Työnhakija tapaa säännöllisesti työnhakukeskusteluissa TE-toimiston asiantuntijan tai työllisyyden kuntakokeilussa mukana olevan kunnan omavalmentajan. Osa tapaamisista voidaan hankkia myös ostopalveluna yksityiseltä palveluntuottajalta.

Työnhaun alkuvaiheessa tapaaminen (alkuhaastattelu) järjestetään lähtökohtaisesti paikan päällä TE-toimistossa tai kunnan toimipaikassa.

Mitä työnhakuvelvollisuus tarkoittaa käytännössä?

Asiakkaan työllistymissuunnitelmaan kirjataan kuukausittainen työnhakuvelvollisuus sekä haettavien työpaikkojen määrä. Lähtökohtaisesti asiakkaan on haettava neljää työmahdollisuutta kuukaudessa. Velvoitteeseen vaikuttaa asiakkaan henkilökohtainen työnhakutilanne ja asiakkaan oman alan ja alueen työmarkkinatilanne.

Työmahdollisuuden hakemiseksi lasketaan esimerkiksi työhakemusten tekeminen, avoimen työhakemuksen laittaminen yritykseen, joka ei ole ilmoittanut haettavana olevista työpaikoista, sekä muut suorat työnhakuun liittyvät yhteydenotot työnantajiin.

Haettavien työmahdollisuuksien on oltava sellaisia, joihin työnhakija voi perustellusti olettaa voivansa työllistyä. Kyse on siis niistä työmahdollisuuksista, joita työnhakija hakisi muutenkin työllistyäkseen.

Lue lisää muutoksista:

Näin työssäoloehto muuttuu (kela.fi)

​​​​​

Päivitetty: 29.08.2024