null TE-palvelut siirtyvät kunnille – mistä uudistuksessa on kyse?

TE-palveluiden siirrosta valtiolta kunnille linjattiin keväällä 2021. Linjauksen taustalla oli tuolloin hallitusohjelmaan kirjattu tavoite kuntien vastuun vahvistamisesta työllisyyspalveluissa. Uudistuksen toimeenpano tuli nykyisen hallituksen tehtäväksi. TE-palveluiden järjestämisvastuu muuttuu 1.1.2025 alkaen (laki työvoimapalveluiden järjestämisestä 380/2023).  
 
Pääosa nykyisten TE-toimistojen tehtävistä ja niitä hoitavasta henkilöstöstä siirtyy 1.1.2025 alkaen kuntasektorin työvoimaviranomaiselle. Asiakkaille tämä näkyy palveluista vastaavan tahon muuttumisena ja joiltain osin palvelujen sisällön uudistumisena. Lakisääteisiin palveluihin, ja niihin liittyviin oikeuksiin ja velvollisuuksiin, ei pääsääntöisesti tule muutoksia. Keskeisin tavoite on varmistaa, että työvoimapalvelut osana kuntien tuottamia peruspalveluita ovat lähellä niin henkilö- kuin yritys- ja työnantaja-asiakkaita. Myös muualta Suomeen muuttaneiden työllisyyspalveluihin pääsyä ja työllistymistä pyritään sujuvoittamaan. 
 
Uudistuksen tavoitteena on toteuttaa palvelurakenne, joka edistää parhaalla mahdollisella tavalla työnhakijoiden nopeaa työllistymistä, ja lisää työ- ja elinkeinopalvelujen tuottavuutta, saavutettavuutta, vaikuttavuutta sekä monipuolisuutta. Uudistuksen ytimessä ovat palvelujen yhdenvertainen saatavuus, kielellisten oikeuksien toteutuminen ja heikommassa työmarkkina-asemassa olevien palvelujen turvaaminen. 

Kaakkois-Suomeen kolme työllisyysaluetta 

Kaakkois-Suomessa tehdyn laaja-alaisen valmistelutyön tuloksena vuoden 2023 lopulla varmistui, että 1.1.2025 alkaen työvoimaviranomaisen tehtävistä vastaa kolme työllisyysaluetta: Etelä-Karjalan työllisyysalue, Etelä-Kymenlaakson työllisyysalue ja Kouvolan työllisyysalue. Etelä-Karjalassa ja Etelä-Kymenlaaksossa palvelut järjestetään vastuukuntamallilla Lappeenrannan ja Kotkan kaupunkien vastatessa palvelujen tuottamisesta. Kouvola muodostaa oman alueensa ja vastaa itse alueensa palveluista. 
 
Järjestämistavasta riippumatta, työllisyysalueella jokaisella kunnalla on tärkeä rooli uudistuksen toteuttamisessa ja palvelujen saatavuuden varmistamisessa. Laki työvoimapalveluiden järjestämisestä lähtee muun muassa siitä, että paikallinen ja alueellinen elinvoima vahvistuvat samalla, kun työllisyyttä hoidetaan kuntalaisille kuuluvana julkisena ja maksuttomana peruspalveluna. Kokonaisuudessa huomioidaan henkilöasiakkaiden lisäksi yrittäjiä, yritystoimintaa aloittavia sekä maahanmuuton kokonaisuutta osana riittävän osaavan työvoiman turvaamista. 

Uudistusta tehdään asiakas, palvelut ja asiantuntijuus edellä 

Uudistusta tehdään, jotta työnhakijat ja työvoimaa tarvitsevat työnantajat kohtaavat toisensa entistä sujuvammin. Korkealla työllisyysasteella on myönteisiä vaikutuksia alueiden elinvoimaisuuden myötä ihmisten hyvinvointiin. Töiden ja tekijöiden kohtaantoa tuetaan palveluilla, joilla saadaan paras hyöty kaikille osapuolille. 
 
Kaakkois-Suomessa uudistuksen valmistelua on tehty tiiviissä yhteistyössä TE-toimiston, ELY-keskuksen, Maahanmuuttoviraston, kuntien, oppilaitosten, hyvinvointialueiden ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa. Yhteistyön tavoitteena on ollut mahdollistaa jo olemassa olevien, hyvin toimivien mallien siirtäminen uusille työvoimaviranomaisille sekä niiden vahvistaminen ja sujuvoittaminen entisestään. Alueellisen verkostoyhteistyön tiivistämisen myötä palveluihin voi myös tulla jotain uutta. Valmistelussa on hyödynnetty muun muassa palvelumuotoilun menetelmiä ja näkökulmia, huomioiden huolellisesti toimintaa ohjaavaa lainsäädäntöä. 
 
Vuoden 2024 lopulla tulevat työllisyysalueet esittelevät työvoima- ja maahanmuuttopalvelunsa, joihin vuoden vaihtuessa me TE-toimistossa ohjaamme asiakkaamme. Pyrimme viestinnällä huolehtimaan mahdollisimman sujuvasta siirrosta jakamalla tietoa palveluiden sekä työkäytäntöjen uudelleenohjauksesta niin oman henkilöstömme kuin asiakkaidemme osalta. TE-toimiston henkilöstö kulkee muutoksessa mukana ja siirtyy pääosin tuleville työllisyysalueille jatkamaan työvoimapalvelujen asiantuntijoina.  
 
Muutos ei juuri nyt edellytä asiakkailtamme toimenpiteitä ja TE-palvelut jatkavat nykyisellä tavalla 31.12.2024 asti.

TE-liven infolähetys 24.9.2024 TE2024-uudistuksesta Kaakkois-Suomessa:


Lisätietoa muualla aiheesta TE2024-uudistus


 Valtakunnallinen uutisointi: 

Alueellinen uutisointi:

Päivitetty: 18.10.2024