Ajankohtaiset

<< Takaisin

null TE-toimisto neuvoo, mitä tehdä lomautuksen aikana

Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston asiakkuuspäällikkö Pauliina Pernu.

Moni työntekijä joutuu kohtaamaan lomautuksen työuransa aikana. Lomautettuna työntekijän työsuhde pysyy voimassa, mutta hänen palkanmaksunsa keskeytyy. Lomautettu työntekijä voi hakea TE-toimistosta työttömyyskorvausta, mutta työttömyyskorvauksen lisäksi TE-toimisto tarjoaa lomautetulle myös monia erilaisia ilmaisia palveluita ja mahdollisuuksia lomautuksen ajalle.

"Aika yleisesti ei aina edes tiedetä, mitä kaikkea TE-toimisto voi lomautetulle tarjota. Meillä on tarjolla esimerkiksi hyvin korkeatasoisia koulutuksia, joita lomautettu voi käydä ilmaiseksi. Näin lomautusajan voi hyödyntää oman osaamisensa kehittämiseen", kertoo Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston asiakkuuspäällikkö Pauliina Pernu.

TE-toimisto tarjoaa monipuolisesti koulutuksia erilaisista tutkinnon osista korttikoulutuksiin. Työvoimakoulutusten lisäksi TE-toimisto tarjoaa eri kumppaneiden kanssa asiakkaille räätälöityjä, lyhyitäkin lisätäydennyskoulutuksia, jotka sopivat suoritettavaksi myös lyhyen lomautuksen aikana.

"Lomautuksen toteutus ja kesto vaikuttavat siihen, mitä palveluita asiakas ehtii hyödyntää, mutta meiltä löytyy myös lyhyeen lomautukseen sopivia koulutuksia. Työttömyysetuudella pystyy opiskelemaan jopa kahden vuoden ajan", Pernu kertoo.

Koulutusten lisäksi lomautettu voi hyödyntää ammatinvalinnanohjausta ja uraohjausta, jos mielessä on esimerkiksi alanvaihtoon liittyviä ajatuksia tai kysymyksiä siitä, millaisiin tehtäviin oma osaaminen oikein sopii. Urastepistä lomautettu saa myös henkilökohtaista valmennusta ja ryhmävalmennusta työnhakuun ja oman osaamisen kehittämiseen.

Lomautuksen aikana työntekijä voi myös hakea töitä ja työllistyä toiselle työnantajalle. Kun lomautus päättyy, lomautettu voi palata takaisin alkuperäiselle työnantajalleen.

"TE-toimistosta saa tietoa myös alueellisista rekrytoivista yrityksistä, joille TE-toimisto voi luvan saatuaan myös lomautettua esitellä. TE-toimiston työtarjoukset eivät ole lomautettua velvoittavia ensimmäisen kuuden kuukauden aikana."

Lomautettuna voit kokeilla myös yritystoimintaa

Myös lomautusajan yrittäjyyteen liittyy monilla vääriä käsityksiä, sillä lomautettu voi aloittaa myös yritystoiminnan. Yrittäjyyttä voi kokeilla ilman, että tämä vaikuttaa heti työttömyysturvaan. Työttömyysturvaa aletaan tarkastella vasta neljä kuukautta yritystoiminnan aloittamisen jälkeen. TE-toimisto neuvoo lomautettua myös yrittäjyyteen liittyvissä kysymyksissä.

"Yritystoimintaan voi hakea TE-toimistosta myös starttirahaa, jos yrittäjyyteen haluaakin sitoutua pitkäjänteisimmin", Pernu kertoo.

TE-toimiston asiantuntijat tukevat lomautettuja yksilöllisesti ja tarjoavat näille henkilökohtaisesti räätälöityjä palveluja. On tärkeää, että lomautettu ilmoittautuu työnhakijaksi TE-toimistoon lomautuksen alkaessa. Alkuhaastattelussa TE-toimiston asiantuntija ja lomautettu pääsevät keskustelemaan ja kartoittamaan lomautetun tarpeita ja toiveita, jonka jälkeen asiantuntija koordinoi lomautetulle tälle sopivat palvelut. Tarvittaessa palveluita hankitaan myös TE-toimiston ulkopuolisilta palveluntarjoajilta.

"Meillä ei ole mitään tiettyjä asioita, joita tarjotaan jokaiselle lomautetulle, vaan jokainen saa henkilökohtaisesti hänelle räätälöityä apua ja tukea. Palvelumme ovat ilmaisia, joten niitä kannattaa ehdottomasti hyödyntää."

Lue lisää:

Tutustu myös esitemateriaaleihimme:

Jätä yhteydenottopyyntö omalle asiantuntijallesi Oma asioinnissa:

Euroopan unioni - Euroopan sosiaalirahasto -logo vasemmalla ja Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020 -logo oikealla.

Päivitetty: 06.07.2023