null TE-toimiston vinkit - Visuaalinen CV työnhaussa

Kaipaako ansioluettelosi uutta ilmettä?

Mikäli vastasit kyllä, kannattaa tutustua visuaalisen CV:n tekemiseen. Visuaalisella CV:llä tarkoitetaan ansioluetteloa, jossa on käytetty graafeja, värejä tai muutoin visuaalisesti näyttäviä ominaisuuksia. Luovilla aloilla visuaaliset CV:t ovat olleet käytössä jo pitkään, sillä omaa osaamista esiin tuovan ansioluettelon avulla on mahdollista osoittaa taitojaan jo hakuvaiheessa. Visuaalisesta CV:stä voi olla hyötyä myös muilla kuin luovilla aloilla, sillä visuaalinen CV tai työhakemus voivat auttaa sinua erottautumaan muista hakijoista.

Millainen visuaalisen CV:n tulisi olla?

Hyvä CV:

  • sisältää olennaisen tiedon osaamisestasi ja onnistumisistasi konkreettisesti esitettynä
  • on selkeä ja helppolukuinen
  • on kirjoitusvirheetön ja ajantasalla
  • on räätälöity vastaamaan haettavaa tehtävää
  • on 1-2 sivun mittainen

Muista selkeys

Visuaalista CV:tä tehdessä väreillä ja graafeilla leikittely on sallittua. Ensisilmäyksellä rekrytoija pyrkii löytämään CV:stäsi tehtävän kannalta keskeisimmät kriteerit, joten kiinnitä huomiota ansioluettelosi selkeyteen ja helppolukuisuuteen. Selkeyteen ja luettavuuteen vaikuttavat ansioluettelon yhtenäinen värimaailma, otsikointi sekä fontit. Fonttien koon ja värin avulla voit korostaa esimerkiksi tutkintoasi tai tehtävänimikkeitäsi, jotta nämä tulevat selkeästi esille kun rekrytoija luo ensisilmäyksen ansioluetteloosi.

CV:ssä tulisi käydä selkeästi ilmi keskeisin työkokemuksesi, osaamisesi, koulutustaustasi sekä yhteystietosi. Lisäksi CV:ssä on hyvä olla myös lyhyt esittelyteksti itsestäsi, jonka tarkoituksena on herättää rekrytoijan mielenkiinto.

Millainen työpaikka, sellainen hakemus

Ansioluettelo kannattaa räätälöidä hakemaasi tehtävään ja työnantajayritykseen sopivaksi. Pohdi ansioluettelosi sopivuutta työnantaja-yritykseen sekä avoinna olevaan tehtävään. Mikäli tiedät, että alallasi arvostetaan perinteistä informaatiopohjaista CV:tä, voit pysyä visuaalisuuden suhteen yksinkertaisissa elementeissä. Jos alallasi sen sijaan arvostetaan leikkisyyttä ja luovuutta, voit tuoda persoonaasi esiin ansioluettelon avulla.

Perinteisesti ansioluettelo etenee koulutus- ja työkokemuksesta toiseen aikajärjestyksessä. Osaamisesta voi myös kertoa muilla tavoin.

CV-pohjia tarjoavista verkkoalustoista löytyy runsaasti kuvia ja kuvakkeita, joita voit hyödyntää kirjoitetun tekstin osana tai tekstin tilalta. Kuvakkeita voit käyttää esimerkiksi kertoessasi käyttämistäsi ohjelmistoista, kielitaidostasi tai sosiaalisen median profiileistasi. Mikäli käytät kuvakkeita, pidäthän mielessä, että lopputuloksen tulee olla selkeä ja luettava. Kuvilla voi tuoda ansioluetteloon mielenkiintoisuutta, mutta niillä ei kannata täyttää CV:tä.

Kuinka tehdä visuaalinen CV?

Sinun ei tarvitse opetella täysin uusien taitto-ohjelmien käyttöä saadaksesi visuaalisesti näyttävän CV:n. Verkosta löytyy useita ohjelmia, jotka tarjoavat valmiita CV-pohjia muokattavaksi. Yksi näistä on Canva, graafiseen suunnitteluun tarkoitettu nettisivusto. Sivusto on helppokäyttöinen ja sisältää sekä ilmaisia että maksullisia suunnitelmapohjia. Canva on ilmainen käyttää ja rekisteröityminen onnistuu Google- tai Facebook-tunnusten avulla. Canvasta löydät runsaasti erilaisia suunnittelumalleja, joita voit muokata mielesi mukaan. Käytettävissä on myös kuvia sekä erilaisia fontteja ja grafiikkoja. Valmiin tiedoston saat ladattua pdf-muodossa koneellesi.

Muita tapoja tehdä visuaalinen CV:

EnhanCV
Novoresume
Piktochart
Prezi
CV-pohja.fi
CV-pohjat Wordille esim. Etsystä

Teksti: Tiina Fager

Päivitetty: 14.03.2023