null Tiistai toivoa täynnä

Aurinkoisena tiistaipäivänä kulkunsa Kampin TE-toimipisteelle suunnannutta kohtasi erikoinen näky: innokkaista ihmisistä muodostunut jono alkoi kymmenien metrien päässä ulko-ovesta ja jatkoi kiemurteluaan portaikossa aina toimistolle saakka. Jonottelun syyksi selvisi yli 50-vuotiaille suunnattu Kokemuksella työhön -päivä, joka yllätti suosiollaan jopa kokeneimmat TE-toimiston veteraanitkin.

Aamupäivän alkuun potkaisseet luennot kolmannessa kerroksessa osoittautuivat yleisömagneetiksi ja valitettavasti kaikki halukkaat eivät mahtuneet puheenvuoroja kuuntelemaan. Luennot käynnistyivät Tukea työllistymiseen -teemalla. Helsingin kaupunki esitteli omia työllisyyspalveluitaan ja TE-toimiston asiantuntijat kertoivat palkkatuesta sekä osatyökykyisille suunnatusta Työtä tekijälle -hankkeesta. Yleisö kyseli aktiivisesti mahdollisuuksistaan hyödyntää eri palveluita. Myös kouluttautumista ja yrittäjyyttä käsittelevät luennot olivat viimeistä paikkaa myöten täynnä.

Toisessa kerroksessa puolestaan pyöri TE-toimiston oma senssipalvelu eli työnantajat ja -hakijat kohtasivat toisensa työnantajatreffien merkeissä. CV kourassa työnhakija pääsi vuorollaan juttelemaan eri työnantajien kanssa ja parhaassa tapauksessa tapaaminen poiki uuden työsuhteen. Työnantajista mukana olivat Parkki Pate, Opteam, Medicum, Barona, Seure, Annanpura ja Cabonline. Lisäksi laskutuspalvelu Ukko.fin henkilöstöä oli tavattavissa kerroksen aulassa.

Monelle työnhakijalle hyvin tehty CV on avain uuteen työpaikkaan. Monesti on vaikea arvioida, mitä heikkouksia omassa ansioluettelossa oikein on. Toisessa kerroksessa hiottiin ansioluettelot kuntoon CV-työpajassa ja halukkaat saivat myös ammattivalokuvaajan räpsäisemän kuvan ansioluetteloonsa lisättäväksi.

Uunituoreen työntekijän tulikaste

Kolme viikkoa sitten Itäkeskuksen TE-toimipisteessä aloittanut Janne Leivo suoritti tulikasteensa toimimalla oppaana sadoille päivään osallistujille. Tapahtumia oli monessa eri pisteessä ja välillä oikeaan paikkaan löytäminen tuotti päänvaivaa, jolloin Janne opasti oikean suunnan tai jos kävijää askarrutti jokin tietty työllistymiskysymys, Jannelta löytyi myös vastaus siihen.

Osallistujien määrä yllätti myös Jannen. "Väkiryntäys tuli todellakin yllätyksenä. Täällä on paljon enemmän ihmisiä, kuin olin kuvitellut. Ja tämä tilahan nyt on tämmöinen aika pieni." Pienet tilat ja odotettua suurempi kävijämäärä aiheuttivat ajoittain epäselvyyksiä sen suhteen, missä jonossa piti milloinkin jonotella, mutta muuten Jannen korviin kantautunut palaute on ollut positiivissävytteistä.

"Palaute tapahtumasta on ollut positiivista. On hyvä, että tällainen tapahtuma yli 50-vuotiaille on järjestetty, sille on selkeästi ollut tarvetta. Kävijät ovat myös kokeneet loistavana sen, että ovat päässeet suoraan juttelemaan työnantajien kanssa."

IT-velhosta floristiksi singaporelaisittain

Ihmisten tarinoita Kokemuksella työhön -päivän aikana kuunnellessa kävi selväksi, että yli viisikymppisillä on omat haasteensa työllistymisen suhteen ja on tärkeää, että heille tämän päivän kaltainen tapahtuma järjestetään. Tiensä tapahtumaan oli myös löytänyt Marja Kiiveri, joka allekirjoitti tapahtuman tärkeyden.

"Tällaiselle tapahtumalle on ehdottomasti tarvetta. Mietin, että ihanaa, että meitä yli viisikymppisiä autetaan. Vaikka olisi kuinka hyvä ja tehnyt kaikenlaista, niin vaikuttaa vähän siltä, että ikä on aika iso asia, johon työnantajat kiinnittävät huomiota."

Marja itse on kiinnostunut ennen kaikkea aamupäivän kouluttautumisluennosta mutta myös eri työnantajien kanssa käydyt keskustelut ovat kantaneet hedelmää. "Minua kiinnosti eniten saada lisätietoa siitä, että mitä tarkalleen ottaen tilanteessani tehdä ja olenkin saanut paljon tietoa, jota en tiennyt aikaisemmin."

Naisen urakäänteet ovat varsin mielenkiintoisia. Marja kouluttautui aikoinaan Singaporessa floristiksi, mutta päätyikin 22 vuodeksi kaupan alalle Verkkokaupan tekniseen tukeen. Ura tyssäsi vammaan, jonka takia hän ei enää pystynyt työskentelemään kokopäiväisesti tietokoneella. Tässä vaiheessa hän päätti hyödyntää vuosia aiemmin hankkimaansa koulutusta.

"Pääsin kuntoutukseen ja kuntoutuksen kautta työharjoitteluun Kaivokukkaan. He tykkäsivät minusta ja olin siellä kymmenen kuukautta. Tässä iässä, kun on hakenut töitä, ei ole ollut hirveän helppoa, joten päätin, että perustan oman yrityksen. Menin TE-toimiston kautta Amiedun aikuiskoulutukseen ja suoritin yrittäjän ammattitutkinnon. Saan vihdoinkin olla oma esimieheni", naureskelee Marja.

Marjan aikomuksena on työllistää saman katon alle kahdeksasta kymmeneen yrittäjää. Hän tekee kaksi osakeyhtiötä ja tällä hetkellä odotellaan vaan rahoituksen kuntoon saamista. "Nyt tarvittais vähän työtä siihen asti", kiteyttää tuleva yrittäjä.

Työtön kaipaa porkkanaa, ei keppiä

Iltapäivän kruunasi Onko ikä mahdollisuus vai rasite työmarkkinoilla -paneelikeskustelu Tennispalatsissa. Paneelikeskustelun seremoniamestarina toimi Antti Seppänen, joka varmisti, että keskustelu oli tasapuolista ja siirtyi jouhevasti eteenpäin. Panelisteja oli koolla kattava joukko. Mukana olivat Helsingin kaupungin maahanmuutto- ja työllisyyspäällikkö Ilkka Haahtela, Spring Housen asiakkuusjohtaja Anna-Kaisa Karjalainen, Tampereen yliopiston professori Pertti Koistinen sekä TE-toimistolta psykologi Päivi Kiviniemi ja asiantuntija Jaana Korppi.

Panelistit toivat esille, että negatiivissävytteiset ennakkokäsitykset yli viisikymppisten palkkaamisen suhteen on yksi suurimmista haasteista, joita tähän ikäluokkaan kuuluvat työnhakijat kohtaavat. Asennemuutosta yhteiskunnan eri tasoilla, aina työnantajista poliitikkoihin, peräänkuulutettiin.

Koettiin myös, että positiivisen tuen politiikka toimisi paremmin kuin nykyinen malli. "Kyllä vanhankin suussa sokeri sulaa", naureskeli Pertti Koistinen.

Moni yli viisikymppinen työnhakija kokee useasti häpeää omasta työttömyydestään, eivätkä he tämän takia esimerkiksi kehtaa käyttää verkostojaan, jolloin moni piilotyöpaikkakin jää löytymättä.  Tästä häpeän kulttuurista tulisi oppia eroon, sillä se saattaa joissain tilanteissa olla se suurin este työllistymiselle.

Keskustelu polveili tunnin aikana mutta lopulta kävi selväksi, että oikeiden työkalujen kanssa ikä on ehdottomasti mahdollisuus työmarkkinoilla. Yli viisikymppisten itsetuntemus on suuri plussa työelämässä ja -yhteisössä. Vanhemmat työntekijät osaavat myös soveltaa aikaisempaa kokemustaan uudessa roolissa aivan eri tavalla kuin juniorit.

Positiivinen asenne ja sopeutumiskyky ovat kuitenkin ne tekijät, jotka kantavat elämän kaikilla osa-alueilla aina pisimmälle – iästä viis!

 

Teksti: Katja Kujanen

Uudenmaan TE-toimisto, viestintä

www.te-palvelut.fi/uusimaa  |

Facebook: Uudenmaan TE-palvelut

Twitter: Uudenmaan TEpalvelut  ja EGR Uusimaa