Ajankohtaiset

<< Takaisin

null Työvoimapalvelut siirtyvät kuntiin vuoden vaihteessa

TE-toimiston ovet sulkeutuvat ja kuntien palvelupisteet avaavat ovensa 2.1.2025 

Keskisuomalaiset työnhakijat hoitavat työnhakuun liittyviä asioita kuntien palvelupisteissä vuoden 2025 alusta alkaen. Valtion työ- ja elinkeinotoimistot eli TE-toimistot lakkautetaan 1.1.2025. TE-toimistojen henkilökunta siirtyy työskentelemään kuntien muodostamille työllisyysalueille sekä muihin valtion virastoihin. Muutokseen on aikaa nyt 100 päivää.

Työvoimapalveluiden siirto valtiolta työllisyysalueille on historiallisen mittava uudistus. Työvoimapalveluita käyttävät henkilöasiakkaiden lisäksi myös yritykset. Kaikkien Keski-Suomen kuntien työnhakija- ja yritysasiakkaat saavat palveluita normaalisti vuoden vaihteen jälkeen, mutta pieneen viiveeseen asioiden hoidossa on syytä varautua. Työnhakijoiden työnhaku pysyy voimassa normaalisti muutoksesta huolimatta.

- Työllisyysalueiden palvelunumeroissa ja palveluissa voi olla tavallista enemmän ruuhkaa tammikuun alussa. Oma työntekijä voi muutoksen yhteydessä vaihtua, joten vanhat puhelinnumerot eivät enää välttämättä toimi. Paikan päälle palvelupisteisiin ei kuitenkaan kannata tulla vuoden ensimmäisinä päivinä, ellei siihen ole pakottavaa syytä. Paras tapa hoitaa työnhaun asioitaan on jättää yhteydenottopyyntö Oma asiointi –verkkopalvelussa, joka löytyy Työmarkkinatorilta, kertoo Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueen valmistelun projektijohtaja Riikka Hytönen.  

Keski-Suomeen muodostuu kolme työllisyysaluetta, joiden vastuukuntina toimivat Jyväskylä, Jämsä ja Äänekoski. Keski-Suomessa meneillään olevat työllisyyden kuntakokeilut jatkavat vuoden 2024 loppuun asti suunnitellusti.

Kartta Keski-Suomen työllisyysalueista
Jyväskylä ja Muurame muodostavat oman työllisyysalueensa. Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueen muodostavat 13 kuntaa: Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski. Eteläisen Keski-Suomen työllisyysalueen muodostavat Joutsa, Keuruu, Luhanka, Multia, Mänttä-Vilppula, Petäjävesi, Toivakka ja Jämsä.

Työllisyysalueet avaavat asiakaspalvelutiloja työnhakijoille eri kuntiin vuoden vaihteessa

Työnhakija- tai yritysasiakkaiden ei tarvitse tehdä mitään, vaikka työvoimapalveluiden palveluntarjoaja vaihtuu. Henkilö- ja yritysasiakkaiden sähköisenä asiointipaikkana toimii jatkossakin Työmarkkinatorin Oma asiointi -verkkopalvelu. Työmarkkinatori on korvannut TE-toimistojen verkkosivut jo aiemmin. Tämän lisäksi palvelut löytyvät oman kunnan tai työllisyysalueen verkkosivujen kautta.
 
Jyväskyläisiä ja muuramelaisia työnhakijoita palvellaan 1.1.2025 alkaen kahdessa osoitteessa. Jyväskylässä työnhakijat asioivat osoitteessa Asemakatu 4. Vieraskielisille suunnatut International House Jyväskylän palvelut sijaitsevat osoitteessa Hannikaisenkatu 11—13. Yritykset voivat olla yhteydessä jatkossakin Jyväskylän elinkeinopalveluihin puhelimitse tai verkkolomakkeella. Muuramessa työnhakijat asioivat osoitteessa Virastotie 8.  

Äänekoskella Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueen päätoimipiste on Äänekosken kaupungintalolla (1.kerros), Hallintokatu 4, 44100 Äänekoski. Äänekosken päätoimipisteessä työnhakija- ja työantaja-asiakkaille tarjotaan palvelua ajanvarauksella sekä ilman ajanvarausta. Muilla virkapaikoilla ja kuntien palvelupisteillä palvelut toimivat ajanvarauksella. Jokaisessa Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueen kunnassa on myös oma toimipiste kunnan tiloissa, alla kunnan toimipisteet ja niiden osoitteet.  

Virkapaikat ajanvarauksella, paitsi Äänekoski

  • Äänekosken kaupunki, Hallintokatu 4 (päätoimipiste), 44100 Äänekoski
  • Laukaan kunta, Arwidssonintie 15–17, 41340 Laukaa
  • Saarijärven kaupunki, Sivulantie 11, 43100 Saarijärvi
  • Viitasaaren kaupunki, Keskitie 10, 44500 Viitasaari

Palvelupisteet kunnan tiloissa ajanvarauksella:

  • Hankasalmen kunta, Kuuhankavedentie 24-26, 41520 Hankasalmi
  • Kannonkoski, Järvitie 1, 43300 Kannonkoski  
  • Karstula, Virastotie 4, 43500 Karstula
  • Kinnula, Leenantie 2, 43900 Kinnula
  • Kivijärvi, Virastotie 5 A, 43800 Kivijärvi
  • Konnevesi, Kauppatie 25, 44300 Konnevesi  
  • Kyyjärvi, Kivirannantie 4, 43700 Kyyjärvi
  • Pihtipudas, Keskustie 9, 44800 Pihtipudas  
  • Uurainen, Virastotie 4, 41230 Uurainen

Eteläisen Keski-Suomen työllisyysalueen asiakkaita palvellaan seuraavissa osoitteissa 1.1.2025 alkaen:

  • Joutsa: Kunnanvirasto, Länsitie 5, 19650 Joutsa
  • Jämsä: Kivikonttori, Paattilantie 42100 Jämsä
  • Keuruu: Kaupungintalo, Multiantie 5, 42700 Keuruu
  • Luhanka: Kylätalo, Kotipellontie 1, 19950 Luhanka
  • Multia: Kunnantalo, Multianraitti 3, 42600 Multia
  • Mänttä-Vilppula: Kaupungintalo, Seppälän puistotie 15, 35800 Mänttä
  • Petäjävesi: Kuntala, Suutarintie 4, 41900 Petäjävesi
  • Toivakka: Toivakkatalo, Iltaruskontie 2, 41660 Toivakka

Työnhakija- ja yritysasiakkaiden oma yhteyshenkilö sekä asiointipaikka saattaa vaihtua muutoksen yhteydessä.

Kunnat saavat työkaluja elinvoiman kehittämiseen

Uudistus tuo palvelut lähemmäksi käyttäjiä. Työvoimapalveluista tulee osa kunnan peruspalvelua esimerkiksi koulutuspalvelujen, elinkeinopalvelujen ja yhdyskuntarakentamisen lisäksi.  

Kunnat tuntevat asukkaansa ja elinkeinoelämänsä parhaiten. Lisäksi kunnat haluavat kohentaa omaa elinvoimaansa ja talouttaan kaikilla käytettävissä olevilla keinoilla.   

- TE-palveluiden siirtäminen kuntien peruspalveluksi on mahdollisuus tehdä asioita uudella tavalla ja muotoilla palveluita työnhakijoille ja yrityksille paikalliseen tapaan sopivaksi. Tavoitteena ei ole vain siirtää työvoimapalveluja ja henkilöstöä valtiolta työllisyysalueille ja kuntiin, vaan kehittää palveluita entistä vaikuttavammaksi. Voimme esimerkiksi suunnata ammatillista koulutusta tukemaan paremmin alueen työllisyyttä ja yritysten tarpeita, kertoo työllisyysjohtaja Hanna Lähteelä Jyväskylän kaupungilta.

Yritysasiakkaat saavat neuvontaa ja ohjausta työntekijöiden rekrytointiin omasta kotikunnasta tai omaan kotikuntaan palveluita tuottavasta vastuukunnasta.

- Uudistus tuo työvoimapalvelut paikallisesti lähemmäksi henkilö- ja työnantaja-asiakasta. Paikallistuntemus auttaa vastaamaan työnantajatarpeisiin ja mahdollistaa nopeamman työllistymisen. Korostamme tiivistä keskustelua kunnan ja yritysten välillä. Lisäksi teemme Keski-Suomen kuntien kanssa yhteistyötä työvoiman alueellisen liikkuvuuden eteen. Palveluja uudistettaessakin jatkamme sitä hyvää työllisyyden edistämisen työtä, mitä TE-toimisto on jo vuosikymmenten aikana tehnyt, kertoo Jämsän työllisyysaluejohtaja Satu Soutolahti.

Lisätietoja:

Hanna Lähteelä
työllisyysjohtaja
Jyväskylän kaupunki
hanna.lahteela@jyvaskyla.fi
050 3736 040

Riikka Hytönen  
projektijohtaja
Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueen valmistelu
Äänekosken kaupunki
riikka.hytonen@aanekoski.fi
040 194 6100 

Satu Soutolahti
työllisyysaluejohtaja, Eteläisen Keski-Suomen työllisyysalue
Jämsän kaupunki
satu.soutolahti@jamsa.fi  
044 901 8420 ​​​​​

Päivitetty: 23.09.2024