Ajankohtaiset

<< Takaisin

null Yrittäjän oikeus työttömyysturvaan koronan aikana jatkuu, toimi näin

Yrittäjät ovat voineet saada väliaikaisesti työmarkkinatukea, jos päätoiminen työskentely yrityksessä on päättynyt koronaviruspandemian takia. Säännöksen voimassaoloa jatketaan 30.6.2021 asti.

Yrittäjän oikeus työttömyysturvaan edellyttää voimassaolevaa työnhakua

Mikäli työnhakusi on nyt voimassa 31.3.2021 asti, sinun tulee jatkaa työnhakua, jotta voit saada työmarkkinatukea myös ajalta 1.4.-30.6.2021. Työnhaun jatkaminen onnistuu ensisijaisesti Oma asiointi -palvelussa.

Mikäli työnhakusi ei ole voimassa, voit ilmoittautua työnhakijaksi Oma asioinnin kautta.

Ohjeita työnhaun jatkamiseen/työnhaun käynnistämiseen yrittäjille

Mikäli työnhakusi TE-palveluissa on voimassa, toimi näin

Mikäli yritystoiminnan työmäärä on vähentynyt tai loppunut tilapäisesti koronasta johtuen tai yritystoiminnasta saatava tulo on vähentynyt tai loppunut tilapäisesti koronasta johtuen niin, että siitä saatava tulo on jokaista yrittäjänä työskentelevää henkilöä kohden alle 1 089,67 euroa kuukaudessa, jätä yhteydenottopyyntö Oma asiointi -palvelussa.

Kirjaudu palveluun henkilöasiakkaana, älä yrityksenä tai y-tunnuksella. Huomioi seuraavat asiat käyttäessäsi palvelua:

  • Kirjoita yhteydenottopyyntöön "Minulla on yritys X, jonka toiminta on keskeytynyt koronan vuoksi. Yritykseni Y-tunnus on…"

Mikäli työnhakusi ei ole voimassa TE-palveluissa, toimi näin

Ilmoittaudu työnhakijaksi ensisijaisesti sähköisessä Oma asiointi -palvelussa. Oma asiointi on käytössäsi 24/7 ja nopein reitti ilmoittautua työnhakijaksi. Kun ilmoittaudut työnhakijaksi, kirjaudu palveluun henkilöasiakkaana, älä yrityksenä tai y-tunnuksella. Huomioi seuraavat asiat käyttäessäsi palvelua:    

  • Kirjaa itsesi työssäolevaksi. Teemme tietoihisi tarvittavia muutoksia, kun otamme sinuun yhteyttä.
  • Valitse "haen kokoaikatyötä", vaikka tilanteesi on tilapäinen. Tämä kirjaus tärkeä, jotta automaattinen järjestelmä tulkitsee sinut työttömyysturvaan oikeutetuksi ja ohjaudut järjestelmän kautta oikealle asiantuntijalle. 
  • Kirjoita vapaan sanan kenttiin / lisätietoihin seuraavat tiedot: 
    • Yrityksesi nimi 
    • "Yrityksen toiminta on keskeytynyt koronan vuoksi." 
  • Valitse kohta "muutos on tiedossa kolmen kuukauden sisällä". Tarkistamme tilanteesi viimeistään kolmen kuukauden kuluttua. 
  • Jos järjestelmä ohjaa sinua tekemään palvelutarvearvioon ja sen jälkeen vielä työllistymissuunnitelman, kirjaa myös suunnitelmaan olennainen tilanteestasi: "Minulla on yritys X, jonka toiminta on keskeytynyt koronan vuoksi. Yritykseni Y-tunnus on…".

Muita työnhakijaksi ilmoittautumistapoja, jos et voi käyttää sähköistä Oma asiointi -palvelua

Lisätietoja ja neuvontaa

Työnantaja- ja yritysasiakkaiden puhelinpalvelu, p. 0295 046 006 (arkisin klo 9–16.15) (Keski-Suomi)

Huom! Jos olet jo käynnistänyt työnhakusi TE-palveluiden Oma asioinnin kautta, odotathan TE-toimiston käsittelyä ja mahdollista yhteydenottoa. Olemme sinuun yhteydessä pääasiassa puhelimitse, mikäli tarvitsemme lisätietoja asiasi käsittelyä varten. Oman tilanteesi käsittelyä voit seurata sähköisen Oma asiointi -palvelun kautta. Käsittelemme hakemukset saapumisjärjestyksessä.