null Yrittäjälle maksutonta apua ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen

Turre Legalin Tero Jyrhämän mukaan Yrittäjästä työnantajaksi -palveluun on ilmoittautunut jo lähes 70 yritystä.

Yrittäjä, onko sinulla pulaa tekevistä käsistä ja töitä olisi enemmän kuin ehtisit tehdä? Ota apuun Yrittäjästä työnantajaksi -palvelu! Palvelun tarkoituksena on kirittää yritysten kasvua ja edistää uusien työpaikkojen syntymistä. Palvelussa saat maksutonta lakiapua ensimmäisen työntekijäsi palkkaamiseen. Palvelu sopii juuri sinulle yksinyrittäjä, mikroyrittäjä, perheyrittäjä tai start up -yrittäjä. Ainoat palvelun ehdot ovat, ettei yrityksessäsi ole vielä palkattua työvoimaa, ja että yrityksesi on toiminut vähintään kuusi kuukautta.

Palvelu on Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY-keskuksen) rahoittama ja käynnissä vuoden 2018 loppuun saakka. Yhden yrityksen sparraus kestää noin kaksi viikkoa, jonka aikana saat yritysneuvojan noin viiden tunnin työpanoksen. Tämän avulla saat juuri sinun yrityksellesi räätälöidyt työsopimukset ja ohjeet sekä neuvot, miten toimia irtisanomistilanteessa, jos työntekijä ei ollutkaan yritykseesi sopiva. Lisäksi saat neuvoja, mikä on paras tapa juuri sinulle hankkia uutta työvoimaa: palkkaus, vuokratyövoima, oppisopimus tai vaikkapa alihankinta. Palvelu on osa hallituksen kärkihanketta, jonka taustalla on hallituksen yrittäjyyspaketti ja sen toimenpiteet, joilla kannustetaan yrittäjyyteen ja poistetaan yrittämisen esteitä. Palvelu on valtakunnallinen ja hankkeen valtakunnallisesta koordinoinnista vastaavat Uudenmaan ELY-keskus ja TE-toimisto. Uudellamaalla ja Lapissa palveluntuottajana on Turre Legal.

Turre Legalin humoristinen video tyonantajaksi.fi -sivustolla kertoo Yrittäjästä työnantajaksi -palvelun hyödyistä.

Hanke pyörähti käyntiin lokakuussa 2017. Kyselimme Turre Legalin lakimieheltä Tero Jyrhämältä, mitä hankkeessa on tähän mennessä saatu aikaan. Tähän mennessä hankkeeseen on Uudenmaan alueella ilmoittautunut jo lähes 70 yrittäjää.

"Tyypillistä osallistujaa ei ole, vaan yrittäjiä on ollut mukana hyvin laajalla skaalalla. Mukana on muun muassa talonmies, mainostoimisto, siivousalan yritys, konsulttifirma ja majoitusliike. Yhteistä heille kaikille on, että kädet ovat täynnä töitä ja lisäapua tarvitaan. Suurin haaste rekrytoinnissa vaihtelee. Voi olla niin, ettei tekijöitä löydy tai että yrittäjä ei ole selvillä, mitä velvoitteita työnantajalla oikein on."

"Koska hankkeen kriteerinä on, ettei yrityksessä saisi olla yhtään palkattua työntekijää, kuuluvat kohderyhmään ehdottomasti myös start up -yritykset. Toistaiseksi niitä on kuitenkin tähän palveluun osallistunut vähemmän ja etupäässä hankkeeseen on osallistunut yksinyrittäjiä tai perheyrittäjiä", Jyrhämä toteaa.

Mitä Yrittäjästä työnantajaksi -palvelu käytännössä pitää sisällään?

"Suurin hyöty yrittäjälle on Yrittäjästä työnantajaksi -palvelussa se, että he saavat käyttöönsä asiantuntevan kuulijan ja sparraajan. Hankkeessa saa keskusteluyhteyden yritysneuvojaan ja valmiit asiakirjat palkkaukseen. Asiakasta kohden käytetään keskimäärin viisi tuntia, joista tunti menee alkutapaamiseen, toinen tunti puhelinneuvontaan ja loppu selvitystyöhön", Jyrhämä luettelee.

Turre Legal on perustettu vuonna 2004 ja se on Suomen ensimmäinen digitaalinen lakiasiaintoimisto, joka on erikoistunut teknologia-asiakkaisiin ja it-sopimusoikeuteen sekä immateriaalioikeuksiin.

"Asiakkaissamme on muutoin paljon start up -yrityksiä. Olemme erikoistuneet aineettoman omaisuuden suojaamiseen. Myös työoikeus on meille vahva ala ja tarjoammekin asiakkaillemme erilaisia työsuojelupaketteja", Jyrhämä summaa Turre Legalin tarjonnan.

Ei vain yhtä vaan kerralla jopa kaksi uutta työntekijää

Kuplin perustajat Mari Orpana (vas) ja Suvi Asikainen kertovat saaneensa paljon apua Yrittäjästä työnantajaksi -palvelusta.

Lähellä Temppeliaukion kirkkoa pakkasenpuremassa Töölössä sijaitseva strategisen markkinoinnin toimisto Kupli on erikoistunut digitaalisen markkinoinnin ratkaisuihin.  Valoisassa toimistossa yrityksen perustajat Mari Orpana ja Suvi Asikainen kertovat tutustuneensa toisiinsa jo kauppakorkeakoulussa. Koska draivi ja osaaminen vastasivat toisiaan, päättivät he perustaa yhdessä yrityksen. Yritys on rohkeasti ottanut tarjotun avun vastaan julkiselta sektorilta ja apuna yritystoiminnan myynnissä ja markkinoinnissa on aikaisemmin ollut starttirahayrittäjille tarjottava Startti Plus -palvelu. Hyvien kokemusten rohkaisemina Kuplin perustajat päättivät osallistua myös Yrittäjästä työnantajaksi -palveluun. Palvelun yrittäjät löysivät sen jälkeen, kun he tekivät asiakkaalleen blogikirjoituksen palvelusta. Tämä innosti heitä etsimään siitä lisää tietoa ja lopulta kokeilemaan palvelua.

"Olemme saaneet todella konkreettista hyötyä. Saimme kaiken hyödyllisen tiedon yhdestä lähteestä ja apua työsopimuksen tekemiseen sekä äitiysloma-asioista kattavat tiedot ja vastauksen kaikkiin meitä askarruttaviin asioihin", Orpana toteaa.

Kupli on perustettu tammikuussa 2017 ja nyt yrityksellä on jo tarve lisäkäsille. Yrityksen perustajat toivovat Kuplin kasvavan järkevään tahtiin. Palvelun myötä Orpana ja Asikainen palkkaavat nyt kerralla eivät vain yhtä, vaan jopa kaksi työntekijää. Turre Legalilta Kuplin kanssa on asioinut Noora Arkia, joka saa kaksikolta pelkkää suitsutusta. Tapaaminen lakimiehen kanssa oli heti aamulla ensimmäisenä vuoden työpäivänä, mikä oli Orpanan mielestä hyvä tapa aloittaa uusi vuosi.

"Olimme tapaamiseen tehneet työsopimusluonnoksen, jota kävimme Nooran kanssa läpi ja saimme paljon vinkkejä ja apua."

Yrittäjästä työnantajaksi -palveluun he toivoisivat lisää tietoa työnantajan velvollisuuksista työntekijän jäädessä äitiyslomalle. Kysymällä Turre Legalin Noora Arkialta he saivat kuitenkin asiasta lisätietoa.

"Käytännössä varmasti kaikki aloittelevat yrittäjät miettivät, miten työntekijän äitiysloma vaikuttaa toimintaan", Asikainen tuumaa.

"Kiva, että aloittelevalle yrittäjälle on tarjolla nyt kaikenlaisia palveluita", hän summaa.

"Suosittelemme Yrittäjästä työnantajaksi -palvelua ehdottomasti myös muille yrittäjille", Kuplin perustajakaksikko toteaa lopuksi.