Ajankohtaiset

<< Takaisin

null Yrityksille suunnatut tuet ja palvelut auttoivat kaupan ja palvelualan toimijoita koronalaman yli

Vuoden kuumin sesonki on Etelä-Savossa käynnissä niin kelien kuin elinkeinotoiminnankin kannalta. Jo toisen koronatalven jälkeen kotimainen matkailu on vilkasta ja vapaa-ajan asukkaat ovat aikaisempia pidempiä aikoja huviloillaan. Tämä kaikki vilkastuttaa mukavasti eteläsavolaisten kauppojen ja palvelujen liiketoimintaa. Suomalaiset ovat löytäneet luonnonsuojelualueita ja kansallispuistoja uudelleen. Myös mökkeily on kohdannut uuden renessanssin. Mökkejä on vuokrattu, ostettu sekä kunnostettu voimakkaasti. Kotimaan matkakohteissa on kulutettu rahaa, josta on hyötynyt myös vähittäiskauppa.

Koulutusjärjestelmän ja TE-palveluiden hyvällä toimivuudella/yhteistyöllä on erittäin tärkeä rooli yhteiskunnan ja erityisesti työmarkkinoiden toimivuuden kannalta. TE-palvelut ovat mukana kaikissa yrityksen elinkaaren vaiheissa; yrityksen perustaminen, rekrytoinnit, yhteishankintakoulutukset (Täsmä ja Rekry), muutosturvapalvelut ja nyt korona-aikana myös yrittäjien työttömyysturvan osalta, luettelee asiantuntija Hannu Laamanen Etelä-Savon TE-palveluista

Eteläsavolaiset työmarkkinat saivat apua myös vaikeina korona-aikoina TE-palveluista

Etelä-Savon TE-palveluissa on havaittu kaupan ja palvelujen toimialan liiketoiminnan vilkastuminen. Esimerkiksi ravintola-alan työvoiman kysyntä on kasvanut erittäin nopeasti koronatilanteen helpottumisen takia, toteaa asiantuntija Hannu Laamanen Etelä-Savon TE-toimistosta. - Meillä on työnhakijoina jonkin verran palvelujen ammattilaisia, jotka voisivat työllistyä joko suoraan tai lyhyen täydennyskoulutuksen avulla alalle uudestaan osa- ja kokoaikaisesti. Ravintola-alalta on siirtynyt pois työvoimaa koronan aiheuttaman työvoima kysynnän alentumisen takia esimerkiksi hyvin työllistävälle sosiaali-ja terveysalalle. Iso vaikutus työmarkkinoilla tarjolla olevaan kausityövoimaan oli myös sillä, että opettajankoulutus siirtyi pois Savonlinnasta ja sitä myötä opiskelijat poistuivat myös Savonlinnan kausityömarkkinoilta, toteaa Laamanen. Kausityöt ja niihin liittyvät rekrytoinnit toimivat paremmin kuin keväällä 2020. Ulkomaista työvoimaa on saatu kohtuullisesti mm. Ukrainasta ja Venäjältä. Testaukset, kuljetukset, karanteenit ovat toimineet viimevuotista paremmin, korostaa Laamanen

Korona-rajoitukset ovat katkaisseet erilaiset tapahtumatuotannot lähes kokonaan. Teatterit, festivaalit ym. tapahtumatuotannot ovat kärsineet koronasta ehkäpä eniten. Näiden palvelujen kysyntään on odotettavissa patojen purkautumista, kun korona alkaa helpottamaan ja rokotuskattavuus saadaan riittävälle tasolle. Etätyö on ollut silmiä avaava kokemus. Kotona ja mökeillä on havaittu remonttikohteita ja remonttitarvikkeita on kysytty ennennäkemättömällä tavalla. Puutavarasta on ollut ilmeisesti välillä jopa pulaa, huomauttaa Laamanen.

Koronatukien merkitys on ollut yrityksille huomattava ja uusia yrityksiä on perustettu starttirahankin turvin normaalien vuosien tapaan

Korona-ajan ilmiöihin kuuluu myös yrittäjien työttömyysetuus, työmarkkinatuki, jota on maksettu ja joihin yrittäjillä on ollut mahdollisuus keväästä 2020 alkaen. Tällä haavaa poikkeuslaki on voimassa 30.9.2021 saakka. Etelä-Savon osalta edun saajia koronasta johtuen oli kesäkuun lopulla n. 500. Heidät kaikki on kontaktoitu ja maksatuslausunnot tehty Kelaan. Yrittäjille on ollut myös muita korona-ajan tukia, mm. kuntien, ELY-keskuksen, Business Finlandin ja Valtiokonttorin tahoilta.

Korona ei ole vaikuttanut vähentävästi starttirahan kysyntään, vaikka niin olisi voinut luulla, korostaa Laamanen. Toukokuun loppuun mennessä starttirahapäätöksiä on Etelä-Savossa tehty 51 kpl. Näyttäisi siltä, että päästään n. 120–130 starttirahapäätökseen, joka vastaa viime vuosien päätösmäärää. Starttirahan kysyntä kertoo uskosta tulevaisuuteen. Yrittäjille on tarjolla yrittäjyyskoulutuksia perinteiseen tapaan ja verkosto yrittäjyysneuvonnassa toimii hyvin, iloitsee Laamanen.

Joustava asiakaspalvelu ja laaja tuotevalikoima rakennustarvikeyrityksen valtteina korona-aikoinakin

 -Aloitin oman yritystoimintani 90-luvun lamassa eli todella vaikeana aikana, ja siitä asti olen ollut rakennustarvikeyrittäjänä. Tällä taustalla voin todeta, että pitkäjänteinen toiminta, joustava asiakaspalvelu ja riittävän tavaravaraston ylläpito ovat auttaneet myös haastavana korona-aikanakin parantamaan yrityksen liiketoimintaa, toteaa yrittäjä Ilmo Luukkainen Rakennustarvike Luukkainen Oy:stä. Koronan alussa oli muutama viikko hiljaista ja asiakkaat eivät oikein uskaltaneet tulla liikkeeseen sisään asioimaan, mutta siitä lähtien kauppa on käynyt hyvin. Täällä Savonlinnan seudulla peruskorjataan paljon omakotitaloja ja vapaa-ajan asukkaat rakentavat huviloilleen paljon uusia ulkorakennuksia. Luukkainen on varautumassa syksyn ja tulevan talven osalta hieman epävarmempaan kauppaan. Hänen mukaansa on käynnissä globaali markkinoiden ylikuumeneminen, mikä johtuu USA:n ja EU:n voimakkaista elvytystoimista. Suomen markkinoilla ei ole tarpeeksi sahatavaraa, koska sahat vievät tuotteitaan ulkomaille korkeamman hinnan takia.

- Meidän valttimme on joustava ja ystävällinen asiakaspalvelu. Tämä toteutuu, koska olemme onnistuneet henkilöstön rekrytoinneissa hyvin. Savonlinnan seudulta on löytynyt hyvää työvoimaa, vaikka usein kausityövoiman rekrytointi on vaikeampaa kuin toistaiseksi kestävään työsuhteeseen palkattavien työntekijöiden, kertoo Luukkainen. Kyllä hyvälle työntekijälle maksetaan reilusti lisää palkkaa sopimusten ylikin. Yrittäjälle on tärkeää pitää hyvistä työntekijöistä kiinni. Olemme osallistuneet mm. Digiportaat hankkeeseen ja siitä on ollut yrityksellemme paljon hyötyä, painottaa Luukkainen.

Yrittäjien oikeus työmarkkinatukeen saisi muuttua pysyväksi oikeudeksi

Viestinnän ammattilainen, yrittäjä Saara Liukkonen Mikkelistä pitää korona-aikana yrityksille suunnattuja erilaisia tukia tarpeellisina ja hyvinä, mutta joidenkin ajoituksissa ja hauissa olisi kehittämisen varaa. – Joissakin hakemuksissa tekniikka oli alkuun vielä kömpelöä, mutta palvelumuotoilulla eli meidän yrittäjien näkökantoja kuullen hakulomakkeet selkeytyivät, toteaa Saara Liukkonen. Saaran oman viestintäalan yrityksen toimintaan korona iski heti keväällä 2020 niin, että suurin osa kasvokkain toteutettavaksi sovituista koulutuksista peruttiin heti. Olen pystynyt toteuttamaan korona-aikana muita viestintäpalveluja. Eri toimialojen asiakasyrityksiin kohdistuneet koronarajoitukset ovat näkyneet eri tavoin.

Saara Liukkonen toimii monissa maakunnallisissa ja valtakunnallisissa luottamustehtävissä. Hän on Suomen yrittäjien yksinyrittäjät verkoston johtoryhmän jäsen, Etelä-Savon yrittäjien yksinyrittäjien valiokunnan puheenjohtaja sekä Etelä-Savon yrittäjien ja Mikkelin yrittäjien hallituksen jäsen. – Yrittäjille suunnattiin monenlaisia taloudellisia tukia ja etuuksia koronarajoituksista aiheutuneisiin negatiivisiin vaikutuksiin liiketoiminnassa. Monta kertaa tuen hakeminen oli aluksi monimutkaista, ohjeet epäselviä, tuen saamisen julkisuus tuntui oudolta ja tarvittavien liitteiden määrä hakemuksissa oli suuri. Hyvää oli, että meitä yrittäjiä otettiin mukaan tukien uusien hakukierrosten aikana testaamaan hakemuksia ja palveluprosesseja, kertoo Liukkonen. Pidän tärkeänä, että yrittäjien oikeus työmarkkinatukeen vakinaistuisi. Tuella on merkittävä vaikutus niille yrittäjille, joiden liiketoiminta syystä tai toisesta väliaikaisesti pysähtyy tai hiljenee merkittävästi.

Kaikille yrittäjiksi aikoville Liukkonen haluaa painottaa, että ennen yrityksen perustamista kannattaa ottaa yhteyttä esimerkiksi Etelä-Savon TE-toimiston aloittavan yrittäjän palveluihin. – TE-toimistot, kuntien elinkeino- ja yrityspalvelut auttavat yrityksen perustamista suunnittelevaa hakeutumaan yrittäjäkoulutuksiin, neuvovat rahoituksessa ja esim. starttirahan hakemisessa. Etelä-Savossa yrittäjä saa hyvää ja asiakaslähtöistä palvelua. Jos nyt haasteellisena aikana saat yritystoimintasi käyntiin, niin hyvinä aikoina menee vain paremmin. Ensimmäiset kolme vuotta näyttävät paljon, Liukkonen muistuttaa.

Korona-aikaiset yritystuet pelastivat yritystoiminnan lopettamiselta

Valtion korona-aikaiset yritystuet ovat olleet meille suurena apuna. Olemme hakeneet erilaisia tukia ja ne ovat pelastaneet yrityksiämme toiminnan lopettamiselta, kertoo Savon Mafia Oy:n toimitusjohtaja Janne Kupiainen. Tukien haku on ollut helppoa ja nopeaa, Kupiainen painottaa. Tulevat pari viikkoa näyttävät miten koronapandemia etenee ja päästäänkö syksyllä aloittamaan laajempaa ravintola- ja tapahtumatoimintaa.

Ravintola-alan työpaikkoihin on ollut todella hankalaa löytää työntekijöitä tänä kesänä ja tilanne pahenee koko ajan valtakunnallisestikin. Ammattitaitoisia kokkeja eikä tarjoilijoita ole. Moni siirtyi pahimpana koronapandemian aikana esim. vähittäiskaupan palvelukseen eikä ole palannut alalle. Osa alan ammattilaisista on työttömänäkin. - Rekrytoimme koko ajan työvoimaa. Ilmoitamme avoimista työpaikoista te-palvelut.fi verkkosivuilla sekä somessa, kertoo Kupiainen. – Meille pääsevät töihin ammattitaitoiset ravintola-alan ammattilaiset, joilla on hyvä asiakaspalveluasenne, reippautta ja motivaatiota työskennellä. Henkilöstöpäällikkö Mikko Kauppinen hoitaa rekrytoinnit. Häneen kannattaa olla suoraankin yhteyksissä joko sähköpostilla, mikko@savonmafia.fi tai puhelimella + 358 44 354 9634, vinkkaa Kupiainen.

Infolaatikko:

Palvelualojen toimipaikat Etelä-Savossa                      toimipaikat    työntekijät
Ravintolat                                                                      345                1 300
Vähittäiskauppa                                                             987                3 000
Parturit, kampaamot                                                      277                  300
Kauneudenhoitopalvelut, kuntosalit                              127                  200
Majoitus                                                                         120                  200

Em. palvelualojen toimipaikat/työntekijät yht.               1 856             5 000

 - lisäksi maatilamatkailun toimipaikat                           243

                                           

Yritysten toimipaikkoja Etelä-Savossa yhteensä          9100

Majoitus- ja ravintolatoiminnan, vähittäiskaupan sekä henkilökohtaisia palveluja tuottavien toimipaikkojen määrä on Etelä-Savossa lähes 1 900, mikä on noin 20 % kaikista yritysten toimipaikoista. Aloilla työskentelee ympärivuotisesti 5 000 eteläsavolaista. Majoitusalan ammateissa työskentelee ympärivuotisesti vajaa 200 henkilöä ja kesäkautena huomattavasti enemmän. Etelä-Savossa on päätoimisten majoitusalan yritysten lisäksi yli 200 maatilamatkailua tarjoavaa toimijaa.

Lähde:
Tilastokeskus: toimipaikkarekisteri
Tilastokeskus: työllisten ammattirakenne
Verohallinto: maatilamatkailu
Merja Toijonen, Etelä-Savon ELY-keskus

Linkit:

Aloittavan yrittäjän palvelut - TE-Palvelut
Haussa oleva työvoimakoulutus - Haku hakutekijöillä
Löydä työntekijä - TE-Palvelut
​​​​​​​Työnantajan palvelut työllisyyden kuntakokeilun aikana - TE-Palvelut
​​​​​​​Osaavaa työvoimaa yrityksille - Rekrykoulutus ratkaisuna - TE-palvelut
​​​​​​​Toimintaohjeita yrityksille koronavirustilanteessa - Työ- ja elinkeinoministeriön verkkopalvelu (tem.fi)
​​​​​​​Rakennustarvike Luukkainen Oy (www.luukkainen.net)
​​​​​​​Savon Mafia (www.savonmafia.fi)
​​​​​​​SaaraLiu (www.saaraliu.fi)

Lisätietoja antavat:

Kari Joutsalainen, palvelujohtaja, Etelä-Savon TE-toimisto, puh. 029 50 44054, pe 23.7. asti
Hanna Makkula, johtaja, Etelä-Savon TE-toimisto, puh. 029 50 44004, ma 26.7. alkaen
Hannu Laamanen, asiantuntija, Etelä-Savon TE-toimisto, puh. 029 50 44072, ma 16.8. alkaen
​​​​​​​

Kuvassa Ilmo Luukkainen Rakennustarvike Oy

Kuvassa Ilmo Luukkainen Rakennustarvike oy:stä.

Päivitetty: 06.07.2023