null Yritysten kehittämispalvelut auttavat yrityksiä kasvamaan ja kansainvälistymään


Kuvateksti: Skhole Oy:n toimitusjohtaja Tuomas Lipposen yritys hyötyi suuresti Yritysten kehittämispalveluista

"On ihanaa löytää taho, joka ei yritä hyötyä sinusta"

Loppuvuodesta 2014 Tuomas Lipposella oli vastaperustettu puolivuotias yritys Skhole Oy ja tietoisuus siitä, että nyt oltiin jonkin suuren äärellä.

"Tiesin, että tätä kannattaa viedä eteenpäin. Mutta miten ja millä keinoilla?"

Yön pimeinä tunteina Tuomas Lipponen selasi nettiä ja mietti, ettei voinut olla ensimmäinen joka hakee ulkopuolisten asiantuntijoiden apua yrityksensä liiketoiminnan kehittämiseen ja kasvattamiseen. Verkon syövereistä löytyi lopulta Yritysten kehittämispalvelujen nettisivut, joissa kehotettiin täyttämään maksuton yrityksen kehittämiskartoituskysely ja lähettämään se sitten eteenpäin.

Kehittämiskartoitus päätyi asiantuntija Markku Kuutschinille, joka on yksi kahdeksasta Uudenmaan TE-toimiston Yritysten kehittämispalveluissa työskentelevistä asiantuntijoista.

"Kehittämiskartoituksen lähettämisen jälkeen pyörät lähtevät kunnolla pyörimään, ja yritys saa yhteyshenkilön vierelleen kulkemaan", Markku Kuutschin kertoo.

Totuudenmukaisesti täytetty kartoitus antaa sekä yritykselle että asiantuntijoille hyvän kuvan lähtötilanteesta ja yrityksen ensisijaisista tarpeista.

"Sain tosi hyvää palautetta siitä, että vastasin avoimesti ja reilusti kartoituksessa siihen mitä osaamme ja mitä emme. Asiantuntijan on paljon helpompi osata antaa oikeanlaista apua, kun tietää yrityksen kehittämistarpeet", Tuomas Lipponen muistelee.

Kasvuluotsi, terapeutti, opettaja – yhteyshenkilön monet roolit

Yritysten kehittämispalvelujen asiakkaalla on käytössään yhteyshenkilö niin kauan kuin yritys sitä tarvitsee, analyysi-, konsultointi- ja koulutuspalvelut sekä yhteydet ELY-keskuksen, Finpron, Tekesin, Uudenmaan TE-toimiston ja Finnveran muodostamaan "TEM-kvintettiin".

"Ensin soitellaan ja käydään kahden kesken asioita läpi. Annetaan henkilökohtaista palvelua ja kasvot yrityksille, luodaan yhteydet TEM-kvintetin toimijoihin, toimitaan asiakkaan ohjaajina ja kasvuluotseina. Ollaan mukana matkan varrella, tavataan usein ja soitellaan paljon. Olemme luoneet tosi hyviä ja pitkäaikaisia asiakassuhteita", Markku Kuutschin sanoo.

"Markku on niin helppo ihminen – hän on ihan lempi-ihmiseni koko julkishallinnossa! Sillä on paljon merkitystä miten yhteyshenkilö toimii. Yritysten kehittämispalvelujen asiantuntija on vähän kuin pyöräilyn opettaja: pitää pystyssä fillaria siihen saakka, kunnes oppii itse polkemaan kunnolla", Tuomas Lipponen kiittää.

"On ihanaa löytää taho, joka ei yritä hyötyä sinusta! Kynnys yhteydenottoon on aina pieni. Luotsaamisen lisäksi tämä on myös terapeuttinen suhde. Minulla on joku jolle purkaa tuntoja."

Apua julkishallinnon viidakossa selviämiseen

Tuomas Lipponen tiesi alusta lähtien, että hänen yritysideansa on oikein hyvä, mutta itse yritysmaailma oli hänelle tuntematon.

"En tiennyt miten se maailma toimii, miten saa lainaa, mistä saa apua palkkaamiseen tai lakiasioihin. Tiesin kyllä, että on mahdollista saada julkista rahoitusta, mutta miten?"

Julkishallinnon toiminta oli Tuomas Lipposelle tuttua jo ennen oman yrityksen perustamistakin, mutta silti byrokratiaviidakossa tarpominen oli hankalaa.

"Julkista rahoitusta hakiessa sinun pitää tietää aina tarkalleen mikä virasto on kyseessä ja räätälöidä hakemus juuri tälle virastolle ja tietää tarkasti mitä hyötyä tulet tuottamaan. Pitäisi tietää etukäteen niin paljon asioita, joita alle vuoden ikäinen firma ei mitenkään pysty tietämään", Tuomas Lipponen toteaa.

"Eikö julkisten rahoituspalvelujen tarkoitus ole nimenomaan tukea firmaa eikä toisinpäin? Yrittäjillä ei ole aikaa opiskella julkishallinnon eri palveluita. Yritysten kehittämispalvelujen kautta pääsimme vihdoin eteenpäin julkishallinnon piireissä."

Julkishallinnon perisyntinä Lipponen pitää loogisuuden puutetta. Käyttäjät vertaavat aina palveluiden ja nettisivujen toimivuutta muihin yleisiin palveluihin, ja kun ne eivät toimikaan yhtä loogisesti tai samalla tavoin, osa ihmisistä luovuttaa. Kritiikkiä saa osakseen myös virkamiesten uskalluksen puute.

"Nykyään ministeriötä myöten huudellaan uusien innovaatioiden perään, mutta sitten kun niitä tarjotaankin, mennään ihan puihin. Halutaan jatkaa samalla turvallisella tavalla kuin ennenkin, vaikka kaikkein vaarallisinta on pysyä paikoillaan."

Tavoitteena lisätä Yritysten kehittämispalvelujen tunnettavuutta

Kyseessä on vielä kohtuullisen nuori palvelu, sillä Uudenmaan TE-toimisto aloitti Yritysten kehittämispalvelujen kehittämiskartoitusten hoitamisen vasta vuoden 2014 lokakuussa.

"Lisääkin asiakkaita mahtuisi mukaan! Meillä on näyttöä, että tulokset ovat olleet hyviä. On loistavia kansainvälistymisesimerkkejä kuten Jäänmurtaja Sisu -lastenkirjasarjan ampaisu Aasian markkinoille tai Skhole Oy:n huima kasvutarina kotimaassa. Meillä on käytössä hyvät työkalut ja kovanluokan ammattilaiset", Markku Kuutschin tiivistää.

Yritysten kehittämispalvelujen kartoituskysely on maksuton, mutta analyysi- ja konsultointi- ja koulutuspalvelut ovat sen sijaan maksullisia. Hinnat on kuitenkin pidetty matalina.

"Palvelut ovat olleet tosi kohtuuhintaisia. Varsinkin näin jälkeenpäin on helppo sanoa, kun tietää mitä niillä saadaan aikaan", Tuomas Lipponen vakuuttaa.

---

Uudenmaan TE-toimisto on mukana Yritysten kehittämispalveluissa, jotka tarjoavat räätälöityjä ja kustannustehokkaita palveluita pk-yrityksille. Palveluiden avulla yritykset voivat kehittää liiketoimintaansa, kasvaa, uudistua ja kansainvälistyä. Katso lisää: Yritysten kehittämispalvelut

KUKA: Tuomas Lipponen

  • Skhole Oy:n toimitusjohtaja ja perustaja

MIKÄ: Skhole Oy

  • "Koulutuksen oma Spotify -palvelu"
  • Hoitoalan koulutuksen suoratoistopalvelu, jossa oppimateriaali käytössä 24/7 ääni-, video- ja tekstimuodossa
  • Tilaajina 13 suomalaista ammattikorkeakoulua
  • Käyttäjiä 6000–6500
  • Suunnitelmissa laajentaa tarjontaa hoitohenkilökunnan täydennyskoulutuksiin
  • Kustannustehokas tapa opiskella
  • Aineisto suomeksi ja 50 % englanniksi
  • www.skhole.fi