Ammatinvalinta ja uraohjaus

Ammatinvalinta- ja uraohjauspalvelua tarjoavat työ- ja elinkeinotoimiston psykologit, ja se on luottamuksellista ja maksutonta palvelua. Kaikki TE-toimistossa psykologista uraohjausta tekevät ovat koulutus- ja työelämäsiirtymiin erikoistuneita, laillistettuja psykologeja. Ohjauksen lähtökohtana ovat aina sinun omat odotuksesi ja kiinnostuksesi.

Sinun ei tarvitse olla TE-toimiston asiakas, vaan voit tulla keskustelemaan sinulle tärkeistä ammatillisista kysymyksistä juuri siinä tilanteessa kuin tällä hetkellä olet: työssä, lomautettuna tai työttömänä. Myös opiskelijat, perhevapaalla olevat ja sairauslomalla/kuntoutustuella olevat voivat varata ajan TE-toimiston psykologipalveluihin.

Ammatinvalinnan ohjauksesta saat apua koulutus- ja uravaihtoehtojen pohtimiseen, jos mietit esimerkiksi seuraavia kysymyksiä:

  • Mille alalle tai mihin koulutukseen suuntaudun, voisinko vaihtaa alaa?
  • Mistä olen kiinnostunut, mikä on minulle tärkeää?
  • Miten valitsen, kun kaikki kiinnostaa tai mikään ei kiinnosta?
  • Mitä osaan, mitkä ovat vahvuuteni ja mitä voisin kehittää itsessäni?
  • Onko minun huomioitava terveydentilani, kun teen työelämäratkaisuja?

Ammatinvalinnanohjaus on pääosin keskustelua, jossa pohditaan asiakkaan koulutus- ja uravaihtoehtoja. Ohjaukseen voi keskustelun lisäksi sisältyä myös mm. ammatinvalintatestejä ja kotitehtäviä. Tavoitteena on tukea asiakasta hänen ratkaisuissaan. Yksittäinen ohjauskeskustelu on noin tunnin mittainen, ja keskustelemassa voi käydä yhden tai useamman kerran.

Ammatinvalinnanohjauksen ajanvaraus ja neuvonta

Uudenmaan TE-toimiston ammatinvalinnanohjauksen ajanvaraus ja neuvonta ma-to klo 12–14 numerossa 0295 041 400. Voit myös kysyä ammatinvalinnanohjaukseen pääsystä asioidessasi TE-toimiston asiantuntijan kanssa. Huomaathan, että ajanvarauksessa ei hoideta työttömyysturvaan liittyviä asioita. 

Tietoa koulutuksesta

TE-palvelut tarjoaa myös erillistä koulutusneuvontaa. TE-palveluiden valtakunnallisesta koulutusneuvonnasta saat tietoa koulutukseen hakeutumiseen, opintojen sisältöihin, ammatteihin ja ammattialoihin sekä opintojen rahoitusvaihtoehtoihin liittyvissä kysymyksissä.