null Etelä-Karjala: Aikuisena ammattiin koulutuksen ja työharjoittelun avulla

Etelä-Karjalassa 20–49-vuotiaista työttömistä työnhakijoista noin 1200 on suorittanut vain peruskoulun tai ylioppilastutkinnon.

– Alle 30-vuotiaista työttömistä 23 %:lta puuttuu ammatillinen koulutus ja vastaavasti 30–49-vuotiaista 27 %:lta. Myös monelta työssä olevalta puuttuu ammatillinen tutkinto, kertoo Kaakkois-Suomen TE-toimiston osaamisen kehittämispalvelujen palvelujohtaja Antti Ronkainen.

Heitä varten on kehitetty 20–29-vuotialille Nuorten aikuisten osaamisohjelma NAO ja 30–50-vuotiaille Aikuisten osaamisohjelma AO. Ohjelmat ovat opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamia valtakunnallisia hankkeita, joissa tarjotaan mahdollisuus ammatillisen tutkinnon tai tutkinnon osien suorittamiseen useilla eri aloilla.

Nykyajan työmarkkinoilla vaaditaan ammatillista koulutusta tai osaamisen todentaminen näyttötutkintojen kautta.

– NAO- ja AO-ohjelmien koulutuksissa opinnot suunnitellaan yksilöllisesti, ja opiskelija saa ohjausta opintojen aloittamiseen ja suunnitteluun sekä tietysti myös niiden aikana, kertoo aikuisten osaamisohjelman projektipäällikkö Tiina Koskela Saimaan ammattiopisto Samposta.

Yli 25-vuotiaiden TE-toimiston työnhakija-asiakkaiden on mahdollista opiskella työttömyysetuudella tuettuna, mikäli TE-toimisto arvioi kyseisen koulutuksen edistävän työllistymistä. Ronkainen ohjeistaa olemaan yhteydessä TE-toimistoon hyvissä ajoin ennen koulutuksen aloittamista, koska työttömyysetuudella opiskelussa on myös muita ehtoja.

* * * * *

Lappeenrantalainen Salla Montonen (21) kävi peruskoulun jälkeen lukion, mutta valkolakki ja ammatillinen koulutus jäivät puuttumaan. Myynti- ja markkinointimaailma sekä asiakaspalvelutyö kiinnostivat, niinpä hän hakeutui myynnin ammattitutkinnon koulutukseen.

– Valmistuin runsaan vuoden opiskelun jälkeen tänä keväänä ja olen todella tyytyväinen koulutukseen. Se oli tiivistetty tehokkaaksi paketiksi, joka sisälsi käytännönläheisiä tehtäviä ja paljon työharjoittelua. Asiakaspalvelun ja markkinoinnin lisäksi yksi hyödyllisimmistä oppiaineista oli itselleni venäjä, jota pääsen käyttämään nyt työpaikallani, iloitsee Montonen.

Kolmen viikon jaksoissa vaihdelleet työharjoittelu ja lähiopetus pitivät motivaation korkealla. Montonen oli työharjoittelussa vaateliike Cubuksessa Lappeenrannassa, missä hän valmistuttuaan jatkaa myyjänä alkukesän. Liikkeessä tuli visualistin määräaikainen paikka auki, ja Montonen on palkattu pestiin heinäkuun alusta. Ilman tehokkaita työharjoittelujaksoja hän ei usko, että olisi välttämättä työpaikkaa saanut.

– Nautin työstäni tosi paljon. Vastaan myymälän visuaalisesta ilmeestä ja kokonaisvaltaisesta rakenteesta. Teen esillepanoja, somistan, suunnittelen ja puen näyteikkunoiden mallinuket. Lisäksi olen asiakaspalvelussa. Haluamme taata asiakkaille mahdollisimman hyvän asiointikokemuksen erinomaisen asiakaspalvelun kautta. Parasta työssäni on ihmisläheisyys ja se, että voin päästää luovuuteni valloilleen ja käyttämään mielikuvitustani.

Opiskelukipinä ei ole Montosen mielessä sammunut. Hän aloittaa syksyllä markkinointiviestinnän ammattitutkinnossa oppisopimuksella Sampossa ja suorittaa sen työpaikallaan Cubuksessa.

– On mahtavaa, että pystyn samalla tekemään työtä, josta nautin sekä pääsen vielä opiskelemaan alaa, joka todella kiinnostaa, Montonen hehkuttaa.

NAO- ja AO- koulutuksia esitellään kesän aikana eri tapahtumissa:

Lappeenrannassa

Imatralla

  • perjantaina 26.6. Imatra Music -tapahtumassa
  • lauantaina 22.8. Imatra-päivässä
  • lauantaina 29.8. Naisten Vuoksi -tapahtumassa Imatralla

Tietoa löytyy myös Saimaan ammattiopisto Sampon verkkosivuilta www.edusampo.fi/nao-ao.

Koulutuksiin hakuaika päättyy 27.7.2015.

Päivitetty: 18.08.2023