null Työllistymistarina: Työpaikan löytäminen on usein monien asioiden summa

Imatralainen Joel Hinkkanen (20) aloitti kesäkuun alussa Imatran Prismassa myyjän ammattitutkinnon suorittamisen oppisopimuskoulutuksella. Intin aikana varmistunut ajatus siitä, että joku kaupallinen ala olisi se mielenkiintoisin, sai näin uutta vauhtia kohti työelämää.

Lukion keskeyttämisen jälkeen varusmiespalveluksen suorittanut Joel ilmoittautui marraskuussa 2014 TE-toimistoon työnhakijaksi, koska tavoitteena oli saada työtä. Työn hakeminen ei kuitenkaan rajoittunut vain tähän, vaan hän katsoi itse joka päivä avoimia työpaikkoja eri työpaikkasivustoilta, julkaisi ansioluettelonsa ja avoimia työhakemuksia kaikissa mahdollisissa paikoissa sekä laittoi hakemuksia löytämiinsä paikkoihin.

Jonkun ajan kuluttua Joel sai TE-toimistolta kutsun uravalmennukseen. "En meinannut ensin edes mennä sinne, koska minulla oli jo työpaikka sovittuna." Kuultuaan valmennukseen kuuluvasta työkokeilusta, hän päättikin osallistua, koska valmennus antaisi mahdollisuuden varmistella omaa ajatusta työstä myynnin parissa.

Valmennukseen kuului kuukausi työkokeilua Prismassa, jonne Joel oli jo menossa töihin. Kun vielä osittain väärät tiedot oppisopimuksesta oikaistiin, työ alkoikin kahden vuoden mittaisella oppisopimuksella. Joel oli keväällä vielä toisen kuukauden työkokeilussa, jolloin uravalmennuksen ja työsuhteen välille ei syntynyt taukoja. "Tämä on juuri sitä mitä halusinkin", Joel iloitsee. "Halusin töitä ja nyt voin opiskella itselleni tutkinnon sen ohella."

Myös työnantajalle järjestely on edullinen. Hän maksaa työntekijälle normaalin palkan, mutta saa TE-toimistolta palkkatukea. Joelille kohdalla palkkatuki myönnettiin koko koulutusajaksi, koska hänelle kyseessä on ensimmäinen tutkintoon johtava koulutus. Tutkintoon kuuluu teoriaopintoja kaksi päivää kuukaudessa. Muuten Joel opettelee asioita työpaikalla.

Asioilla on taipumus järjestyä, ja niin kävi Joelinkin kohdalla. Muille nuorille Joel antaa neuvoksi, että pitää vain yrittää kaikin keinoin ja mennä vaikka väkisin sisään haluamaansa paikkaan. "Yrittäminen ei tarkoita vain työhakemusten lähettämistä, vaan työnantajille pitää soitella ja hakea tietoa eri mahdollisuuksista päästä aluksi vaikka harjoittelemaan haluamaansa paikkaan."

TE-palveluista tietoa ja mahdollisuuksia

Joelilla ei ollut erityisiä odotuksia TE-palveluiden suhteen työnhakijaksi ilmoittautuessaan. Se oli vain yksi keino muiden joukossa työpaikan metsästyksessä. "Paras palveluista on Avoimet työpaikat -palvelu, jonka katsoin joka päivä aina ensimmäisenä", Joel kertoo.

Joel kävi TE-toimiston asiantuntijan kanssa keskusteluja sekä puhelimitse että tapaamisten yhteydessä. Tietoa eri mahdollisuuksista tuli paljon, mutta Joelin mielestä pitää myös osata kysyä, jolloin saa vastauksia juuri itselle tärkeisiin asioihin.

TE-toimiston roolin nuorten työnhaun tukemisessa Joel näkee erityisesti syrjäytymisen ehkäisemisessä. "Nuoria saa ja pitääkin tuupata eteenpäin ja käskeäkin palveluihin, joista voi olla hyötyä työn hakemisessa."

Päivitetty: 18.08.2023