- Asioi meillä
- Työnhakijat
- Lomautetut
- Aloittava yrittäjä
- Työnantaja
- Kansainvälinen työnvälitys
- RekryKoulutus
- Palkkatuki
- Muutosturva
- Työlupa-asiat
- TE-live
- Työnantaja - Tuu työkkäriin
- Nuorten palvelut
- Ammatinvalinta ja koulutus
- Ajankohtaista
- Tapahtumat
- Yhteystiedot
- Paikalliset palvelut
- Työllisyyden kuntakokeilut
- Työhönvalmennus
- Työnhaku- ja Uravalmennukset
- RekryKoulutus
- Webinaarit
- TE-live
- Ohjaamo
- Työllistymistä edistävä monialainen yhteispalvelu
- Yhteistyökumppaneille
- Tietosuojaselosteet
- Ohjaustaverkossa
- Webropol-ilmoittautumiset Pohjanmaan TE-toimiston valmennuksiin ja tapahtumiin
- Pohjanmaan TE-toimiston asiakaskyselyiden tietosuojaseloste
- TE-palvelut 2024 -uudistus
TE-palvelut 2024 -uudistus siirtää TE-palvelut kunnille 1.1.2025 alkaen
Vuoden 2025 alusta lähtien TE-palveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille (laki työvoimapalveluiden järjestämisestä 380/2023) ja samalla valtion työ- ja elinkeinotoimistot (TE-toimistot) lakkautetaan. Uudistuksen myötä TE-palveluista tulee osa jokaisen kunnan lakisääteisiä tehtäviä ja sitä kautta osa jokaisen kunnan peruspalveluja. Muutoksen taustalla on keväällä 2021 hallitusohjelmaan kirjattu tavoite kuntien vastuun vahvistamisesta työllisyyspalveluissa.
TE-palvelut 2024 -uudistuksen tavoitteena on palvelurakenne, joka edistää parhaalla mahdollisella tavalla työntekijöiden nopeaa työllistymistä ja lisää työ- ja elinkeinopalvelujen tuottavuutta, saatavuutta, vaikuttavuutta ja monipuolisuutta. Uudistuksessa kiinnitetään huomiota palvelujen yhdenvertaiseen saatavuuteen sekä kielellisten oikeuksien toteutumiseen, mutta myös heikommassa työmarkkina-asemassa olevien palveluiden turvaamiseen. Uudistuksen tarkoituksena onkin tuoda TE-palvelut lähemmäs asiakasta. Kun työllisyyspalvelut, kunnan koulutuspalvelut sekä elinkeinopalvelut ovat saman järjestäjän vastuulla, tukevat palvelut nopeamman työllistymisen tavoitetta. Kunnilla on hyvät lähtökohdat tarjota asiakkaille kohdennettuja ja paikallisten työmarkkinoiden tarpeisiin sopivia palveluja.
Uudistuksen vaikutus asiakkaisiin
TE-toimisto tekee yhteistyötä kuntien, ELY-keskuksen ja KEHA-keskuksen sekä muiden sidosryhmien kanssa palvelujen sujuvan siirron onnistumiseksi. Uudistuksen myötä kunnille siirtyy pääosa nykyisin TE-toimistojen vastuulla olevista henkilöasiakas-, työnantaja- ja yrityspalveluista sekä henkilöstöstä. Asiakkaille muutos näkyy lähinnä palveluista vastaavan tahon muuttumisena ja joltain osin mahdollisina muutoksina palveluiden sisällöissä. Lakisääteisiin palveluihin ja niihin liittyviin oikeuksiin ja velvollisuuksiin ei kuitenkaan pääsääntöisesti tule muutoksia. Muutos ei edellytä asiakkailta toimenpiteitä eikä asiakkaiden tarvitse huolehtia palvelujensa jatkuvuudesta. TE-palvelut jatkavat nykyisellä tavalla 31.12.2024 asti.
Pohjanmaan TE-toimiston alueelle neljä työllisyysaluetta
Valtakunnallisesti uusia työllisyysalueita tulee olemaan kaiken kaikkiaan yhteensä 45. Pohjanmaan TE-toimiston alueelle muodostuu neljä työllisyysaluetta: Pohjanmaan työllisyysalue, Keski-Pohjanmaan työllisyysalue, Pietarsaaren työllisyysalue sekä Suupohjan työllisyysalue.
Pohjanmaan työllisyysalueen muodostavat Kaskinen, Korsnäs, Laihia, Maalahti, Mustasaari, Närpiö, Uusikaarlepyy, Vaasa ja Vöyri. Alueen vastuukuntana toimii Vaasa.
Keski-Pohjanmaan työllisyysalueen muodostavat Halsua, Kannus, Kaustinen, Kokkola, Lestijärvi, Perho, Toholampi, Veteli. Vastuukuntana toimii Kokkola.
Pietarsaaren työllisyysalueen muodostavat Kruunupyy, Luoto, Pietarsaari ja Pedersöre. Vastuukuntana toimii Pietarsaari.
Kristiinankaupunki on osa Suupohjan työllisyysaluetta. Työllisyysalue järjestää työllisyyspalvelut kuntayhtymämallilla.
Lisätietoja
Valtakunnalliset TE-palvelut löydät nyt Työmarkkinatorilta
te-updated 15.10.2024