Työllisyyspoliittinen avustus

Työllisyyspoliittinen avustus on ollut rahoitusmuoto, jolla TE-toimisto on hankkinut hankemuodossa tuotettuja palveluja asiakkailleen. Näiden ns. TYPO-hankkeiden rahoitus päättyi 31.12.2023. 

Avustusta voitiin myöntää yhdistykselle, säätiölle, kunnalle tai kuntayhtymälle. Hankkeiden käynnistämisessä ja rahoittamisessa lähtökohtana olivat TE-toimiston henkilöasiakkaiden palvelutarpeet, alueen työttömyyden rakenne sekä avustuksen käytön alueelliset linjaukset. TE-toimisto linjasi kunkin hakukierroksen yhteydessä, minkälaiseen toimintaan tai minkä kohderyhmän tarpeisiin avustusta myönnetiin.

Maakunnan muita työllisyyden edistämiseen liittyviä hankkeita:

null Hakemus työllisyyspoliittisesta avustuksesta vuodelle 2022

 

Hakemus työllisyyspoliittisesta avustuksesta vuodelle 2022

Haku tehdään tänä vuonna ensimmäistä kertaa sähköisesti Yleisen avustusjärjestelmän (YA) kautta. YA otetaan käyttöön 18.10.2021. 

Työllisyyspoliittisen avustuksen hakemus täytetään ja lähetetään TE-toimistolle liitteineen aluehallinnon sähköisessä asiointipalvelussa, jonne kirjaudutaan Suomi.fi-valtuuksia hyödyntäen. Avustushakemusten jättäminen asiointipalvelussa korvaa tulostettavat ja tallennettavat hakulomakkeet.

Työllisyyspoliittista avustusta voi hakea aluehallinnon sähköisessä asiointipalvelussa ma 18.10 – ti 16.11.2021.

Aluehallinnon asiointipalvelu: 
https://sahkoinenasiointi.ahtp.fi/fi

Valtakunnalliset sivut työllisyyspoliittisen avustuksen hakemisesta: 
https://www.te-palvelut.fi/tyonantajalle/yrittajalle/tyollisyyspoliittinen-avustus

Em. sivulla on myös linkit hakuohjeisiin, tarvittaviin liitteisiin ja valtuuttamisohjeeseen.

Työllisyyspoliittisella avustuksella (eli TYPO-hankkeilla) edistetään työttömien työnhakijoiden työllistymistä. Avustuksella rahoitettavan toiminnan tulee parantaa työttömien työnhakijoiden yleisiä työmarkkinavalmiuksia, ammatillista osaamista ja näin edistää heidän työllistymistään. Erityisesti avustusta tulee käyttää heikossa työmarkkina-asemassa olevien työttömien työllistymisen edistämiseen mm. työmahdollisuuksien luomiseen välityömarkkinoille ja välityömarkkinoilla tuotettujen palveluiden vaikuttavuuden parantamiseen.

Avustuksen lainsäädäntö ja kohdentuminen

Etelä-Pohjanmaan TE-toimistossa on haettavana työllisyyspoliittista avustusta työllisyyttä edistäviin hankkeisiin vuodelle 2022. Työllisyyspoliittisesta avustuksesta on säädetty julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain (916/2012) 12 luvussa ja julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun asetuksen (1073/2012) 14 luvussa. Työllisyyspoliittinen avustus on valtionavustuslain (688/2001) tarkoittamaa erityisavustusta, jolla ei voida tukea organisaation perustehtävää.

Etelä-Pohjanmaan TE-toimiston alueella avustukset vuodelle 2022 kohdennetaan käynnissä olevien hankkeiden jatkohakemuksiin tietyin tarkennuksin.

Hankkeet ovat tarkoitettu pitkäaikaistyöttömille, heikossa työmarkkina-asemassa oleville ja heille, joilla arvioidaan olevan pitkittyvän työttömyyden uhka. Hankkeet voivat näiden kaikille yhteisten kohderyhmien lisäksi painottaa joitain haluamiaan erityisiä kohderyhmiä. Avustuksella voidaan kattaa kustannuksia, jotka aiheutuvat TE-toimiston työttömien työnhakijoiden ammatillisen osaamisen ja yleisten työmarkkinavalmiuksien kehittämiseksi tarvittavasta, normaalia työnjohtoa ja ohjausta suuremmasta ohjauksesta.

Julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun valtioneuvoston asetuksen (1073/2012) 42 §:n mukaan työllisyyspoliittista avustusta ei saa myöntää eikä sitä saa käyttää julkisina työvoima- ja yrityspalveluina tuotettaviin palveluihin eikä sellaisten palveluiden tuottamiseen tai hankkimiseen, jotka kunta tai kuntayhtymä on lain mukaan velvollinen järjestämään.

Yhdistykselle ja säätiölle voidaan myöntää avustusta enintään 100 prosenttia TE-toimiston hyväksymistä kokonaiskustannuksista. TE-toimisto harkitsee avustuksen määrän tapauskohtaisesti toiminnan kohderyhmän ja sisällön pohjalta. Kunnalle ja kuntayhtymälle avustusta voidaan myöntää enintään 50 prosenttia TE-toimiston hyväksymistä kokonaiskustannuksista.

Jos avustusta myönnetään työllisyyden kuntakokeilualueella toteutettavalle yhdistyksen hallinnoimalle hankkeelle, sekä TE-toimisto että kuntakokeiluun osallistuva kunta voivat ohjata asiakkaitaan avustuksella rahoitettuun hankkeeseen.

Valintakriteerit

Hankkeiden valinnassa kiinnitetään huomiota:

  • Hankkeen toteutusalueen riittävään asiakasmäärään. Alueella, jossa hanketta toteutetaan, tulisi pitkäaikaistyöttömiä olla vähintään 60. Yhdessä rinnasteisesti pitkäaikaistyöttömien (16 kk:n aikana yli 12 kk työttömänä olleet) kanssa tulisi tätä kohderyhmää olla vähintään 100 henkeä.
  • Määrällisiin tavoitteisiin, hankkeen kokoon. Työvalmentajan asiakasmäärä on 25 aktiivista asiakasta.
  • Riittäviin taloudellisiin toimintaedellytyksiin ja hakijatahon kokemukseen hanketyöstä ja työllisyyden edistämisestä
  • Asiakasohjauksen menetelmiin sekä asiakkaan tilanteen ja osaamisen hahmottamisessa käytettyihin menetelmiin, valmiuteen palvella eri etnisistä taustoista tulevia ja osatyökykyisiä asiakkaita
  • Etelä-Pohjanmaan työmarkkinoiden tuntemiseen ja TE-toimiston, kuntakokeilun ja muiden toimijoiden jo olemassa olevien työttömille suunnattujen palvelujen tuntemiseen
  • Kehittämissuuntautuneisuuteen, innovatiivisuuteen
  • Työnantajayhteistyöhön ja keinoihin löytää piilotyöpaikkoja
  • Verkostoitumiseen välityömarkkinoilla työllisyyden hoidon eri tahojen ja oppilaitosten kanssa. Välityömarkkinoilla tuotettujen palveluiden vaikuttavuuden parantamiseen
  • Mahdolliseen omaan asiakashankintaan ja yhteistyöhön työllisyyden kuntakokeilujen kanssa (jos niitä toteutetaan ko. hankkeen alueella)

TYPO-hankkeiden erityiset kohderyhmät 2022

  • Yli vuoden työttömänä olleet ja ns. rinnasteisesti pitkäaikaistyöttömät. Tästä kohderyhmästä alle 30-vuotiaita on 15 %, 30 – 49 -vuotiaita 36 % ja yli 50-vuotiaita 49 %.
  • Erityisesti korona-aikaan työttömäksi jääneet, jotka eivät ole päässeet takaisin työelämään
  • Hankehaussa arvostetaan, että hanke voi tarvittaessa ottaa asiakkaakseen kaikkia ikäluokkia. Hanke voi halutessaan ilmoittaa, mihin kohderyhmiin se erityisesti haluaa painottua.
  • Vailla korkeakoulututkintoa olevat, heitä pitkittyneesti työttömistä on yli 80 %
  • Henkilöt, jotka tarvitsevat henkilökohtaista ohjausta digiosaamisen ja sähköisten alustojen käytön opetteluun

Poikkeus TYPO-hankehakuun - Hankinnoilla työllistymisen hanke

Valtakunnallisen Työkykyohjelman osana TEM on edistämässä hankinnoilla työllistämistä. Seinäjoen kaupunki toteuttaa tähän liittyvää HANSA-hanketta. Hankehaku vuodelle 2022 koskee myös tätä hanketta. Yksityiskohtaisemmat tiedot annetaan suoraan hanketoteuttajalle.

Tukikelpoiset kustannukset

Tukikelpoisia kustannuksia ovat tuettavasta toiminnasta välittömästi aiheutuvat kohtuulliset kustannukset:

  • avustuksella katettavasta toiminnasta vastaavien henkilöiden palkkauskustannukset sisältäen työnantajan lakisääteiset sivukulut, lomarahat ja lomakorvaukset.
  • avustuksella katettavasta toiminnasta vastaavien henkilöiden työterveysmaksut (siltä osin kuin Kela ei korvaa työterveyshuollon järjestämisestä aiheutuvia kustannuksia sairausvakuutuslain perusteella)
  • kehittämistuloksista ja uusista toimintamalleista tiedottaminen (ei yleinen tiedottaminen hankkeen toiminnasta)
  • erikseen määritellyt matkakulut
  • puhelin-, posti- ja kopiointikulut sekä sähköisen viestinnän kulut
  • kirjanpito ja tilintarkastuskulut
  • ohjausryhmän kokouspalkkiot ja matkakulut
  • avustuksen saajan palveluissa oleville ostopalveluna hankkimat työllistymistä tukevat palvelut, joita TE-palvelut tai kuntakokeilut eivät tarjoa
  • asiantuntijakuluissa voidaan hyväksyä mm. kohtuullisia tulkkauskuluja, työnohjauskuluja, lyhyistä työtehtäviin liittyvistä koulutuksista ja verkostoitumistapahtumista aiheutuneita kuluja ja niiden matkakuluja.

Avustuksen myöntämisen rajoitukset

Avustusta ei myönnetä mm. seuraaviin kuluihin:

  • henkilöstön lounasseteleihin, puhelinetuihin, työvälineisiin tai suojavaatetukseen
  • elinkeinotoimintaan liittyviin kustannuksiin
  • julkisina työvoima- ja yrityspalveluina tuotettaviin palveluihin
  • sellaisten palvelujen tuottamiseen tai hankkimiseen, jotka kunta tai kuntayhtymä on lain mukaan velvollinen järjestämään (mm. kuntouttava työtoiminta)
  • investointeihin ja irtaimen käyttöomaisuuden hankintamenoihin (esim. puhelin, tietokone yms.)
  • vuokrakustannuksiin
  • toiminnan juokseviin kustannuksiin (esim. toimistotarvikkeet, puhdistusaineet tms.)
  • avustuksesta voidaan maksaa vain toimintaan osallistuvan palkkauskustannuksia, jos työntekijä jää esimerkiksi sairauslomalle tai äitiyslomalle ja hänen tilalleen palkataan sijainen
  • esitteiden painatuskuluihin
  • tutkintomaksuihin, kielitasotestauksiin

Hakeminen Yleisen avustusjärjestelmän (YA) kautta

Hakemus työllisyyspoliittisesta avustuksesta on tähän saakka tehty lomakkeella TEM308 (Suomi.fi). Vuoden 2022 haku tehdään sähköisenä Yleisen avustusjärjestelmän (YA) kautta. Se otetaan käyttöön 18.10.2020. Järjestelmän käyttämiseen annetaan ohjeistusta. 

Järjestämme pe 15.10.2021 klo 13.00 keskustelutilaisuuden Teamsin välityksellä. Pyydä linkki etukäteen vaula.tikkakoski@te-toimisto.fi
Viestiin voit liittää myös ennakkokysymyksiä hankehausta.

Lisätietoja antaa asiantuntija Timo Särkijärvi, 0295 046614 tai timo.sarkijarvi@te-toimisto.fi

Päivitetty: 23.01.2024