Etelä-Savon ammattibarometrin mukaan kesäkausi 2022 toi vahvasti esiin kausityövoiman saantivaikeudet

Etelä-Savon TE-toimisto

Olet saapunut Etelä-Savon TE-toimiston sivuille. Täällä voit tutustua asioimiskäytäntöihin ja paikallisiin palveluihin. TE-palveluiden laaja palvelutarjonta esitellään valtakunnallisilla Työmarkkinatorin verkkosivuilla.

Asiointi kanssamme tapahtuu ensisijaisesti Oma asiointi -palvelussa.

Ajankohtaista tietoa Venäjän hyökkäyksen takia Suomeen pakenemaan joutuvien ukrainalaisten työ-ja elinkeinopalveluista näet täältä. Päivitetty 30.3.2022:

 

Etelä-Savon TE-palvelut tarjoaa asiakaspalvelua kasvokkain, puhelimitse ja etänä kaikissa toimipaikoissa

Etelä-Savon TE-toimiston kaikissa toimipaikoissa, Mikkelissä, Pieksämäellä ja Savonlinnassa sekä kumppanien toimitiloissa on henkilökohtaista, ajanvarauksella hoituvaa asiakaspalvelua.

Etelä-Savon TE-toimisto ohjaa asiakkaitaan monikanavaisesti hoidettaviin palveluihin eli kasvokkain, puhelimella ja etänä toteutettaviin yksilö- ja ryhmäpalveluihin.

Huomioithan terveysturvallisuuden. Jos sinulla on flunssan kaltaisia oireita, niin hoidathan asiasi verkko- tai puhelinpalvelussa, kiitos!

Voit käyttää asiointiin Oma Asiointi-verkkopalvelua

Pyydämme asiakkaitamme käyttämään asioinnissa Oma Asiointi -palvelua TE-palvelut.fi -verkkosivuilta.

Työnhaun voi käynnistää myös aluehallinnon asiointipalvelussa sekä paperisilla lomakkeilla

Mikäli sähköinen asiointi ei ole mahdollista, työnhaun voi käynnistää toimipisteissä olevilla lomakkeilla ja aluehallinnon yhteisellä asiointipalvelulla. Tällä linjauksella varmistetaan sitä, että kaikkien asiakkaiden työttömyysturva pystytään hoitamaan kaikissa tilanteissa.

Terveysturvallisen asioinnin ohjeet toimipaikoissamme

Asioithan toimipaikoissamme vain terveenä. Jos olet sairaana, voit sopia vaihtoehtoisesta asiointitavasta. Jätä yhteydenottopyyntö Oma asiointi, henkilöasiakkaat palvelussa tai soita numeroon 0295 025 500, arkisin klo 9.00-16.15, arkipyhien aattoina klo 9.00-15.
Jos olet tulossa asioimaan aikavarauksella, saavuthan paikalle mahdollisimman täsmällisesti, ettet joudu odottamaan vuoroasi pitkää aikaa. Pidä riittävä turvaväli (2 metriä) muihin asiakkaisiin. Ethän pahastu, kun emme kättele.
Suosittelemme maskin käyttöä toimipaikassa asioidessa. Myös virkailija voi käyttää maskia. Noudatathan hyvää käsihygieniaa, käsidesiä on tarjolla toimitiloissamme.

Toimipaikoissa on postilaatikoita, joihin asiakirjoja voi jättää

Asiakkaat voivat jättää asiapapereitaan toimitilojen ulko-ovien vierissä oleviin postilaatikoihin Pieksämäellä ja Savonlinnassa. Mikkelin toimipaikassa Jääkärinkatu 14:ssä postia voi jättää aulan infoon ja postilaatikkoon toimitilojen aukioloaikoina klo 8-16.

Käytähän turvapostipalvelua, jos lähetät sähköpostia TE-palveluihin

Jos et voi asioida sähköisten palvelujemme kautta, voit tarvittaessa käyttää luottamuksellisten viestien lähettämiseen turvapostia. Tarvitset tähän käytössäsi olevan oma sähköpostiosoitteen. Palvelun pudotusvalikosta voit valita vastaanottajaksi haluamasi viraston kirjaamon. Tarvittaessa voit liittää viestiin myös liitetiedostoja.

Huom: yllä kuvattu palvelu ei toimi internet explorer selaimella

Työnhakijan asiointi muuttui toukokuusta 2022 alkaen

Uusi asiakaspalvelumalli otettiin käyttöön toukokuusta alkaen samanaikaisesti kaikissa TE-toimistoissa ja työllisyyden kuntakokeiluun kuuluvissa kunnissa.

Muutoksen myötä työnhakijoille tarjotaan aiempaa yksilöllisempää ja henkilökohtaisempaa palvelua. Tämä vaikuttaa asiakkaan arkeen useammalla tavalla: kasvokkain tapaamiset oman vastuuvirkailijan kanssa lisääntyvät ja niitä järjestetään aiempaa useammin. Lisäksi työnhakijan työnhakuvelvollisuus uudistuu ja karenssit lievenevät.

Toukokuussa tapahtui myös asiakkaan palvelukanavissa muutoksia. Työmarkkinatori.fi käyttö laajentui ja se tulee korvaamaan valtakunnallisen te-palvelut.fi -sivuston.

Enemmän tukea työnhakijalle

Uudessa mallissa työnhakunsa aloittanut asiakas pääsee nopeammin keskustelemaan työllistymiseensä liittyvistä asioista TE-toimiston tai kuntakokeiluun kuuluvan kunnan asiantuntijan kanssa. Aloituskerran jälkeen tapaamisia järjestetään aiempaa tiuhempaan tahtiin ja yksilöllisemmin henkilön omaan tilanteeseen liittyen.

Osa tapaamisista järjestetään kasvokkain paikan päällä TE-toimistossa tai kunnan tiloissa. Tavoitteena kohtaamisissa on, että asiakas saisi riittävästi kaipaamaansa tukea. Asiakkaan oma vastuuasiantuntija neuvoo työnhaussa ja tarjoaa sopivia tukipalveluja ja miettii asiakkaan kanssa sopivimpia reittejä kohti työllistymistä.

Uusi työnhakuvelvollisuus tuo lisää omatoimisuutta työnhakuun

Työnhakijalle asetetaan työnhakuvelvollisuus, joka tarkoittaa sitä, että hänen tulee hakea tilanteestaan riippuen kuukaudessa 0–4 työpaikkaa. Haettavien paikkojen minimimäärä (0–4) asetetaan kullekin työnhakijalle yksilöllisesti ja hän saa itse valita haettavat työpaikat. Työnhakuvelvoitteen täyttäminen korvaa osittain TE-toimiston tai kunnan tekemät työtarjoukset.

Tällä hetkellä velvollisuus hakea kokoaikatyötä tarkoittaa sekä omatoimista työnhakua että hakemista kaikkiin TE-toimiston tai kunnan osoittamiin työpaikkoihin riippumatta siitä, kuinka aktiivinen asiakas on itse työnhaussa.

Karenssit lievenevät

Uuden mallin periaatteiden mukaan karenssit eli korvauksettomat määräajat lievenevät huomattavasti. Mallissa otetaan myös käyttöön muistutukset työnhakijalle, joiden avulla asiakkaan on helpompi noudattaa työnhakijan velvollisuuksia.

Asiakkaita ohjeistetaan asiointiin tulevista muutoksista vielä tarkemmin ennen mallin käyttöönottoa.

​​

Uutiset

null Etelä-Savon ammattibarometrin mukaan kesäkausi 2022 toi vahvasti esiin kausityövoiman saantivaikeudet

Etelä-Savon TE-toimiston asiantuntijat tarkastelivat yhdessä ELY-keskuksen kanssa työvoiman saantia eri ammateissa Etelä-Savossa syyskuussa. Kyseessä on kaksi kertaa vuodessa laadittava ammattibarometri. Arviointi ulottuu lähitulevaisuuteen. Pulaa osaavasta työvoimasta on maakunnassa useammissa ammateissa kuin aikaisemmin. Rekrytointivaikeuksia on vähennetty tehostamalla RekryKoulutusten tarjontaa työnantajille ja mm. helpotettu työntekijöiden rekrytointia aiempaa useampiin ammatteihin myös EU:n ulkopuolisista maista, analysoi ennakointiasiantuntija Merja Toijonen Etelä-Savon ELY-keskuksesta.


Metalliteollisuus on jo vuosia kärsinyt hitsaaja- ja koneistajapulasta


Metalliteollisuudessa hitsaajien ja koneistajien työpaikkojen täyttäminen on ollut haasteellista jo vuosikausia. Tilanne siinä jatkuu edelleen vaikeana. Alan koulutuksen kiinnostavuus on kuitenkin parantunut, nuoria on aiempaa enemmän aloittanut alan opintoja. Rakennusalalla on koko maakunnassa pulaa osaavista toimihenkilöistä, kuten rakennusinsinööreistä ja rakennusmestareista. Betonituotetyöntekijä on noussut Etelä-Savossa uudeksi rekrytointivaikeusammatiksi. Puunjalostusteollisuus on yleisesti ottaen onnistunut saamaan tarvitsemansa työntekijät hyvin verrattaessa sitä muihin teollisuudenaloihin.


Osaajista on krooninen pula sosiaali- ja terveyspalveluissa


Opetus- ja kasvatusalalla on pulaa lastentarhanopettajista ja erityisopettajista. Sosiaali- ja terveyspalveluissa on Etelä-Savossa pulaa lääkäreistä, sairaanhoitajista, lähihoitajista, psykologeista, puheterapeuteista, röntgenhoitajista ja sosiaalityöntekijöistä. Suurin määrällinen tarve on lähihoitajista ja sairaanhoitajista. Myös siivousalalla sekä ravintola- ja suurtalousalalla on rekrytointivaikeuksia.


Etelä-Savossa on vähän ammatteja, joissa on työvoimasta ylitarjontaa


Etelä-Savossa on työttömänä selvästi kysyntää enemmän eli ammatissa on työvoimasta ylitarjontaa yleissihteereistä, myyjistä, leipureista ja kondiittoreista, rakennussähköasentajista sekä tieto- ja viestintäteknologian asentajista sekä ruiskumaalareista ja lakkaajista.


Seutukunnittaisessa työvoimantarjonnassa on eroja


Mikkelin seutukunnan (Mikkeli, Kangasniemi, Hirvensalmi, Mäntyharju, Pertunmaa, Puumala) työvoiman tarjontatilanne vastaa koko Etelä-Savon tilannetta.


Pieksämäen seutukunnassa (Juva ja Pieksämäki) on ammattibarometrin mukaan ylitarjontaa vain yleissihteereistä ja rakennussähköasentajista. Sosiaali- ja terveyspalvelujen työvoiman rekrytointitilanne on haastavin Pieksämäellä. Siellä näiden ammattien osuus kaikista työpaikoista on varsin iso. Työvoimareservit ovat Pieksämäellä todella niukat.


Savonlinnan seutukunnassa (Enonkoski, Rantasalmi, Savonlinna, Sulkava) on rekrytointivaikeuksia samoissa ammateissa kuin Etelä-Savossa (betonituotetyöntekijää lukuun ottamatta). Ylitarjontaa on rakennusalan eri ammattien työntekijöistä (kirvesmiehet ja rakennuspuusepät, talonrakentajat, rakennussähköasentajat, putkiasentajat, rakennusmaalarit) ja kuorma-autonkuljettajista, koulunkäyntiavustajista sekä mainonnan ja markkinoinnin erityisasiantuntijoista.


Koronapandemia ja Ukrainan sota näkyvät työmarkkinoilla


Majoitus- ja ravitsemisalalta on poistunut koronapandemian aikana paljon työntekijöitä kouluttautumaan muille aloille. Matkailualan kausityöpaikkojen täyttäminen on kautta maakunnan ollut erittäin haastavaa. Venäjän hyökkäyssota on vaikuttanut maa- ja puutarhatalouden kausityövoiman saantiin, sillä näissä tehtävissä on ollut paljon ukrainalaisia miehiä. Kausityövoiman riittävyydessä oli haasteita myös metsänhoitotöissä kesäkaudella 2022.


Etelä-Savossa on rekrytointivaikeuksia vähiten koko Suomessa


Etelä-Savossa on Tilastokeskuksen ja TEM:in toteuttaman otantakyselyn mukaan ollut neljän edellisen vuosineljänneksen (3/2021 – 2/2022) ollut vähiten rekrytointivaikeuksia Suomessa. Etelä-Savossa rekrytointivaikeuksista kärsineitä toimipaikkoja oli 42 %, kun koko maassa osuus oli 50 %.
Ammattibarometri kertoo työ- ja elinkeinotoimistojen näkemyksen keskeisten ammattien kehitysnäkymistä lähitulevaisuudessa. Barometri laaditaan kaksi kertaa vuodessa.


Lisätietoja:


Merja Toijonen, ennakointiasiantuntija, Etelä-Savon ELY-keskus, puh. 0295 024 165

Linkit:

 

TAPAHTUMAKALENTERI

Päivitetty: 27.11.2023

© Työ- ja elinkeinoministeriö 2024