Vinkkejä työnhakuun

Tältä sivulta löydät joBitin verkkotutoreiden vinkkejä työnhakuun. 

Tutustu myös videovinkkeihin

« Takaisin

Kesätyönhakuvinkkejä

Kesätyönhaku on monelle nuorelle ajankohtainen asia tällä hetkellä. Se on nuorelle mahdollisuus, päästä tutustumaan työelämään ja saada kullanarvoista työkokemusta tulevaisuutta ajatellen. Tärkeää on muistaa arvostaa kaikkia työtehtäviä, mitä on tarjolla. Kukaan ei aloita huipulta. Kaikki työkokemus on eduksi. Älä ole liian ronkeli!

Itseluottamus ja usko itseensä ovat hyvin tärkeitä ominaisuuksia, joita työnhaussa tarvitaan. Jos et usko itseesi, miten työnantaja voisi luottaa osaamiseesi ja palkata sinut. Tuo omat taidot esille ja korosta niitä, jotka ovat juuri siihen työtehtävään relevantteja. Kun on hakemassa ensimmäisiä kesätyöpaikkoja, kannattaa tuoda esiin nopea oppimiskyky ja innostuneisuus.

Työnhaku kannattaa aloittaa tekemällä hyvä suunnitelma: Mitä hakee? Mistä hakee? Aikataulut ja deadlinet? Mihin on jo haettu? Näin pysyt kärryillä, missä mennään. Yksi hyvä taktiikka on aina tallentaa työpaikkailmoitus, jonne olet hakenut. Usein ne poistuu verkosta hakuajan umpeuduttua. Kun olet sen tallentanut itsellesi, on mukava kurkata vielä ennen mahdollista haastattelua, että millaista työntekijää he oikein hakivatkaan.

Aktiivisuus ja oma-aloitteisuus palkitaan usein työpaikalla. Hyödynnä tuttavaverkostoa ympärilläsi ja kerro työnhaustasi avoimesti. Sitä ei koskaan tiedä, kuinka läheltä työpaikka voikaan löytyä. Älä siis arkaile kysyä apua. Kontaktoi rohkeasti yrityksiä ja ota reippaasti puhelin kauniiseen käteen. Muista, että hymy kuuluu myös puhelimessa.

Työnhakuasiakirjat tulee laatia huolellisesti ja juuri sitä tiettyä paikkaa varten. Älä kopioi työhakemuksia paikasta toiseen. Työhakemus on markkinointikirje, jossa ¨myyt¨ osaamisesi työnantajalle. Ansioluettelo on taas käyntikorttisi, jossa kerrot, mitä kaikkea olet jo elämäsi aikana puuhannut. Asiakirjat kannattaa tuunata itsesi näköiseksi ja antaa oman persoonan paistaa papereista läpi. Kuva on aina kiva lisä, joka antaa koko asiakirjalle kasvot.

Tänä päivänä puhutaan paljon harmaasta taloudesta ja opastetaan nuoria, miten tunnistaa pimeätyö. Muutaman tärkeän asian, kun muistaa, olet jo paremmilla vesillä. Tee aina kirjallinen työsopimus ja palkka tulisi saada aina tilille.

Nauti kesätöistä ja ansaitse itsellesi loistava työkokemus! Positiivinen mieli ja aktiivinen ote, niillä pääset pitkälle!

Kesätyönhakuvinkit (youtube.com)

Kesäduunari-info (kesaduunari.fi)