null Kela tiedottaa: Vastavalmistunut saa työttömyysetuuden nopeimmin verkossa

Keväällä työmarkkinatuen hakemuksissa näkyy jälleen piikki, kun vastavalmistuneet hakevat työttömyysetuutta. Asian käsittely sujuu nopeammin, jos tekee verkkoasiointipalvelussa hakemuksen.

Ensin ilmoittaudutaan työnhakijaksi

Jos vastavalmistunut ei heti saa töitä, hänen tulee ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi työ- ja elinkeinotoimistoon. Ilmoittautuminen kannattaa tehdä heti valmistuttuaan, sillä Kela maksaa työttömyysturvaa aikaisintaan ilmoittautumispäivästä alkaen. Myös omavastuuaika alkaa kulua aikaisintaan ilmoittautumishetkestä.

Työmarkkinatuessa ja peruspäivärahassa on 5 arkipäivän omavastuuaika. Työttömyyden alkamispäiväksi kannattaa merkitä ensimmäinen työttömyyspäivä omavastuuajasta huolimatta. Ratkaisun saa kuitenkin nopeammin, kun jättää hakemuksen vasta omavastuuajan jälkeen.

Käsittelyä voi nopeuttaa asioimalla verkossa

Asiakkaan kannattaa hakea työttömyysetuus verkossa Kelan asiointipalvelussa kela.fi/asiointi. Asiointipalveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla, sähköisellä henkilökortilla tai mobiilivarmenteella. Hakemukseen tarvittavat liitteet voi skannata tai kuvata ja lähettää niin ikään verkossa.

Kelan verkkosivuilla kela.fi/valmistunut on vastavalmistuneille ohjeet työttömyysturvan hakemisesta.

Kysy työttömyysajan etuuksista verkossa:
https://kysykelasta.kela.fi/viewforum.php?f=32