null Maahanmuuttajien kotoutumispalvelusta apua ja tukea kotoutumiseen suomalaiseen yhteiskuntaan

Kun työikäinen maahanmuuttaja saapuu Suomeen, hän voi hakeutua TE-toimiston kotoutumispalveluiden asiakkaaksi. Kotoutumispalvelut auttavat asiakasta niin kotoutumaan suomalaiseen yhteiskuntaan, kuin työllistymään. TE-toimistoista maahanmuuttaja-asiakas saa konkreettista apua työnhakuun laajan ja monipuolisen palveluvalikoiman kautta. Alkuvaiheen kotoutumispalveluissa asiakasta ohjataan ja neuvotaan, toteutetaan alkukartoitus, kotoutumissuunnitelma sekä ohjataan kotoutumiskoulutukseen. Tavoitteena kotoutumiskoulutuksessa on toimiva suomen kielen taito ja riittävä tiedon saaminen suomalaisesta yhteiskunnasta.

Asiakkaan oma korkea motivaatio ja positiivinen asenne takaa parhaimman mahdollisen yhteistyön tuloksen. Usein kotoutumiskoulutuksen lisäksi tarvitaan omaehtoista ammatillista koulutusta uuteen ammattiin. Kotoutumista nopeuttaa maahanmuuttajan aktiivinen vuorovaikutus kantaväestön kanssa.

Alla kerromme Saidin onnistumistarinan: Said tuli Suomeen viisi vuotta sitten ja ymmärsi heti, miten tärkeää on opetella puhumaan suomea, jotta juurtuminen suomalaiseen yhteiskuntaan onnistuu mahdollisimman pian.

Said töissä auton edessä
Said työskentelee parhaillaan oppisopimuksella kiinteistöalalla ja jatkaa kiinteistöhoitoalan opintoja eteenpäin.

Tausta

Nimi, ikä ja kuinka kauan asunut Suomessa?

Olen Said, 28 vuotta. Olen asunut 5 vuotta Suomessa.

Koulu: mitä olet opiskellut kotimaassa?

Olen opiskellut aiemmin putkimieheksi ja siitä työstä on kahden (2) kuukauden työkokemus.

Ammatti: mitä työtä olet tehnyt kotimaassa?

Olen tehnyt maanviljelijän töitä kotitilalla. Lisäksi meillä oli lampaita ja oliivitarha.

Perheestä lyhyesti, mitä haluaisit kertoa:

Marokossa minulla on äiti, kaksi veljeä ja yksi sisko. Isä on valitettavasti menehtynyt. Suomessa minulla on rakas vaimo ja aurinkoinen tyttölapsi (9kk).

Nykytilanne

Mitä teet tällä hetkellä?

Tällä hetkellä olen oppisopimuksella ISS Palvelulla ja kiinteistönhoitoalan opinnot ja osa-aikatyö jatkuvat toistaiseksi.

Miten olet päätynyt näihin opintoihin / työhön?

Ensin pääsin kiinteistöhoitoalan koulutukseen ja harjoittelupaikka oli ISS Palvelut, Lappeenranta. Harjoittelun aikana koulun opettaja näki, kuinka ahkera olen, ja ehdotti että voisimme tehdä oppisopimuksen ja ISS tuli vastaan.

Kuinka onnistuit oppimaan suomea?

Minulle oli tärkeä oppia suomen kieltä nopeasti, että voisin työllistyä mahdollisimman pian. Kotona aina puhutaan vain suomea.

Miten koet kielitaidon riittävän tällä hetkellä?

Alussa oli vaikeaa. Totta kai minun pitää opiskella joka päivä, jotta suomen kielen taito edelleen kehittyy.

Mistä sinä nautit/ tykkäät koulussa / työssä?

Todella nautin opinnoista 100%. Alussa oli vaikea, mutta koulukaverit ja opettajat aina tukevat ja auttavat. Töissä on todella hyvä tiimi ja esimies, jotka myös ovat todella auttavaisia.

Minkälaiset tulevaisuuden suunnitelmat sinulla on?

Haluan kehittyä ammatillisesti: saada kiinteistönhuollon perustutkinnon ja myöhemmin ammattitutkinnon. Nautin tästä alasta ja haluan kehittyä ammatillisesti.

Mikä Suomessa mielestäsi on parasta (yhteiskunta, ruoka, koulu jne.)?

Todella hyvä, että Suomessa ikä ei vaikuta ihmisten ajatteluun ja toimintaan. Pitää uskaltaa toteuttaa omia ajatuksia ja haaveita. Suomessa on toimiva yhteiskunta, kaikki ovat avoimia ja ystävällisiä.