null Työllistymistarina: Löysin puhtauspalveluista oman alani

Lappeenrantalainen Jenni Simsek (29) opiskelee parhaillaan oppisopimuksella laitoshuoltajaksi Saimaan Tukipalvelut Oy:ssä. Jenni ajautui siivoamaan vahingossa, mutta löysikin oman alansa.

Jenni on alkuperäiseltä koulutukseltaan pukuompelija, mutta jo opiskeluaikana hänestä alkoi tuntua, ettei ala ole se oikea. Valmistumisen jälkeen Jenni teki sekalaisia töitä mm. lastenhoitajana. Sitten hän kuuli kaverilta, että Saimaan Tukipalveluilla olisi sijaisuus tarjolla.

"Tulin elokuussa 2013 pariksi viikoksi töihin ja sillä tiellä olen edelleen", Jenni naurahtaa. "En tiennyt alasta oikeastaan mitään, mutta huomasin pian, että tykkään työstä todella paljon. Nyt en edes keksi mitään muuta työtä, jota haluaisin tehdä."

Saimaan Tukipalvelujen laitospalvelujohtaja Kaisa Sairanen pitää Jennin tarinaa hyvin tyypillisenä. "Keikkatyöt ja sijaisuudet ovat mahdollisuus kokeilla, pitääkö työstä, ja näyttää samalla, että on hyvä tyyppi, joka kannattaa pitää talossa."

Ammatillista osaamista tarvitaan

Vanha sanonta "kaikki osaavat siivota" ei pidä suinkaan paikkaansa, vaan puhtauspalvelualalla tarvitaan niin ammatillista, teknistä kuin asiakaspalveluosaamista. Alussa ei kuitenkaan välttämättä tarvitse osata kaikkea.

"Jos motivaatio ja halu oppia ovat kohdallaan, opastusta kyllä saa", kertoo Kaisa. "Vakituinen työ kylläkin edellyttää koulutusta, joka on meillä mahdollista hankkia oppisopimuksella työn ohessa."

Peruskoulutus puhtauspalvelualle on toimitilahuoltajan perustutkinto tai jo työelämän kokemusta hankkineelle laitoshuoltajan ammattitutkinto, jonka eri suuntautumisvaihtoehdot mahdollistavat erikoistumisen erilaisin kohteisiin tai erilaiset yhdistelmätyöt. Esimerkiksi sairaaloissa toimenkuvaan voi kuulua välinehuoltoa ja ruokapalvelua.

Uralla voi myös edetä suorittamalla siivousteknikon tai siivoustyön ohjaajan erikoisammattitutkinnon.

Vaihtelevaa ja monipuolista työtä

Työssä puhtauspalveluissa on paljon vapautta, koska työpäiviään voi pitkälti suunnitella itse. Oman työnsä jäljen myös näkee heti. Jokainen kohde on erilainen, joten työ on myös monipuolista niin aikataulujen, menetelmien kuin työvälineiden osalta.

Jenni työskentelee Ortamon puiston palvelukodissa laitoshuoltajana, mutta tekee välillä keikkoja myös muissa Saimaan Tukipalvelujen kohteissa. Parasta työssä ovatkin Jennin mielestä juuri vaihtelevat kohteet, jotka tekevät työstä mielenkiintoista ja haastavaakin.

Puhtauspalvelualalla taustalla ei ole väliä. Työ sopii niin miehille kuin naisille, nuorille ja vanhoille. Työ on myös eri elämäntilanteiden mukaan mukautuvaa, koska työtä voi tehdä koko- tai osa-aikaisesti sekä joko päivä- tai vuorotyönä.

"Kohteita vaihtamalla on mahdollista sovittaa työ omiin elämäntilanteisiin", Kaisa sanoo. Jennillä on tästä omakohtaista kokemusta, koska niin työpaikkaa kuin työaikoja on soviteltu lasten päivähoidon järjestymisen mukaan.

Alalle sopii parhaiten henkilö, joka haluaa olla ihmisten kanssa tekemisissä erilaisissa ympäristöissä. Sekä Jenni että Kaisa kehottavatkin kaikkia puhtauspalveluja työkseen pohtivia kokeilemaan rohkeasti.

"Työ ei ole vain siivousta, vaan asiakaspalvelua, jossa tuotetaan puhtautta ja toisille viihtyisää työympäristöä."

Jenni Simsek pitää työstä puhtauspalvelualalla, koska se on vaihtelevaa, haastavaa ja omiin elämäntilanteisiin mukautuvaa.