Ei suuria muutosodotuksia Kaakkois-Suomen ammattibarometrissä
Ammattibarometri on työvoiman tarpeen arviointi, joka kuvaa noin 200 keskeisen ammatin kysyntää ja työvoiman saatavuusnäkymiä seuraavan puolen vuoden aikana. Kaakkois-Suomessa TE-palvelujen asiantuntijat arvioivat työvoiman tarjontaa ja työmarkkinoiden tarpeita seutukunnittain.
Ammattibarometri perustuu TE-palvelujen asiakasrajapinnasta saamaan tietoon työnantaja- ja työnhakija-asiakkaiden tarpeista ja näkymistä, yrityshaastatteluista ja barometreistä saatuun informaatioon, tuotettuun tilastotietoon tai esimerkiksi ns. hiljaiseen tietoon.
Ammattibarometri laaditaan kaksi kertaa vuodessa: maaliskuussa ja syyskuussa.
Ammattibarometri on työvoiman tarpeen arviointi
Ammattibarometrilla pyritään parantamaan avointen työpaikkojen ja työnhakijoiden kohtaamista ja edistämään ammatillista ja alueellista liikkuvuutta.
Aluekohtaiset arvioinnit löytyvät osoitteesta www.ammattibarometri.fi, jossa voi tarkastella yksittäisten ammattien rekrytointitarpeiden ja työmarkkinatilanteen arvioita sekä aluekohtaisia tiivistelmiä työvoiman tarpeesta ja tarjonnasta seuraavan puolen vuoden aikana.
Imatran seutu
Vuoden takaiseen vastaavan ajankohdan ammattibarometriin verrattuna ei ole mainittavia muutoksia tulossa.
Kuten yleensä aloilla, joihin kausivaihtelu vaikuttaa, ovat näkymät heikommat seuraavan puolen vuoden ajalle. Imatran seutukunnan alueella rakentaminen jatkuu melko tasaisena verrattuna rakennusalan valtakunnallisiin kasvuennusteisiin.
Sosiaali- ja terveysalan puutelistalla kuten aikaisemminkin ovat mm. lääkärit, hammaslääkärit, hammashoitajat, psykologit ja puheterapeutit eli alalla työpaikkoja on tarjolla enemmän kuin on työtä hakevia. Muista yksittäisistä ammateista voidaan mainita olevan pulaa mm. ammattitaitoisista siivoojista ja kokeista. Vaikka metalliteollisuudessa on ylitarjontaa, puuttuu henkilöiltä esim. työkokemus tai osaaminen saattaa olla vanhentunutta.
Metsäteollisuuden aloilla on ylitarjontaa, johtuen osaltaan kesätöiden päättymisestä. Ylitarjontaa on myös toimistotyöntekijöistä ja logistiikka-alalla kuorma- ja yhdistelmäajoneuvojen kuljettajista.
Kotkan-Haminan seutu
Kotka – Haminan seudulla edelleen mm. palvelualojen tilanne on huonontunut kaupanalan irtisanomisten ja yt-neuvottelujen takia.
Toisaalta taas kaasuputkihanke on tuomassa työpaikkoja Etelä—Kymenlaaksoon satoja, mikä helpottaa työttömyyttä. Vaikutukset kohdentuvat toivottavasti myös nuoriin työttömiin työnhakijoihin.
Yleisesti ottaen koetaan työvoimapulaa, ammattitaitoiset hakijat ja työpaikat eivät kohtaa. Työelämän edellytykset ovat moninaiset. Edellytykset eivät täyty esim. puutteellisen kielitaidon takia, ammattitaito saattaa olla vanhentunutta, koulutus ja työmarkkinoiden vaatimukset eivät kohtaa, koska koulutusrakenteet koetaan jäykähköiksi. ne eivät tue työllistymistä.
Eniten on pulaa terveyden- ja sairaanhoidonaloilla, hammaslääkärit, yleislääkärit sekä bioanalyytikot ja suuhygienistit.
Edelleen ylitarjontaa on siivoojissa, yleissihteereissä, monilla teollisuuden aloilla on ylitarjontaa, mutta todellisuudessa työnantajien ja työnhakijoiden kokemukset ja osaamiset eivät kohtaa.
Ammatit, joissa on pulaa näyttävät olevan ennallaan samoin tilanne ammateissa, joissa tilanne on tasapainossa.
Kouvolan seutu
Kouvolan seudulla tämän vuoden toista ammattibarometriä kuvaa kasvuodotukset etenkin teollisuuden investointien osalta. Palvelualoilla ja rakentamisessa ei työmarkkinoilla ole odotettavissa suuria muutoksia.
Koulutuspuolella varsinkin ammattiopettajien kysyntä näyttää koulutuksen leikkauksista johtuen kääntyvän laskuun. Perusopetuksen puolella tilalle vaikuttaisi olevan tasapainossa.
Ammatit, joissa on pulaa hakijoista, näyttävät pysyvän varsin ennallaan: lääkärit, sosiaalityön erityisasiantuntijat, erityisopettajat sekä puhelin- ja asiakaspalvelukeskusten myyjät.
Ylitarjontaa olevien ammattien listalla ovat myös vanhat tutut: paperialan prosessityöntekijät, puusepät, laborantit ja toimistotyöntekijät. Myös ATK-alan perusosaajista on ylitarjontaa, mutta toisaalta erityisosaajille on kysyntää.
Lappeenrannan seutu
Lappeenrannan seudulla seuraavan puolen vuoden työvoiman kysynnän ja tarjonnan tilanne on sama kuin keväällä eli avainsanoina ovat kausivaihtelu ja koulutus.
Eniten pulaa on ICT-alan erityisasiantuntijoista, yleislääkäreistä, ylilääkäreistä, erikoislääkäreistä, hammaslääkäreistä, terveydenhuollon bioanalyytikoista, tutkimus- ja markkinatutkimushaastattelijoista sekä puhelin- ja asiakaspalvelukeskusten myyjistä.
Työnhakijoita suhteessa kysyntään on ollut tarvetta enemmän jo pitkään yleissihteereissä sekä vaattureissa, pukuompelijoissa, turkkureissa ja hatuntekijöissä. Lisäksi lähiaikoina ylitarjontaa tulee olemaan yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen opettajissa, ammatillisen koulutuksen opettajissa sekä postinkantajissa ja -lajittelijoissa.
Lisätietoja:
- Imatran seutu:
Arja Siitonen, puh. 0295 042 210
- Kotkan-Haminan seutu:
Mervi Rossi, puh. 0295 042 196
- Kouvolan seutu:
Timo Valtonen, puh. 0295 042 241
- Lappeenrannan seutu:
Vesa Auvinen, puh. 0295 042 036