Ajankohtaiset

<< Takaisin

« Takaisin

Työttömyysturva yrittäjien turvana vuoden loppuun koronapandemian aikana

Iso joukko yrittäjistä on voinut jatkaa yritystoimintaansa, mutta erityisesti palvelualoilla on ollut tarvetta työttömyysturvan jatkoajalle. Keski-Suomen TE-toimiston on soittanut alueen yrittäjille ja selvittänyt heidän palvelutarpeitaan.

Keski-Suomessa yrittäjien työttömyysturvaa on tällä hetkellä jatkettu reilulle 1500 yrittäjälle.

– Alun perin yrittäjien työttömyysturvaa haki keväällä yli 2300 yrittäjää, joten iso joukko yrittäjiä on jo päässyt jatkamaan omaa yritystoimintaansa. Kuitenkin edelleen myös uusia yksittäisiä yrittäjiä aloittaa työnhakunsa TE-toimistossa, yrityspalveluprosesseista ja kumppanuustyöstä vastaava asiantuntija Anu Jormanainen Keski-Suomen TE-toimistosta kertoo.

Yrittäjien työmarkkinatukioikeutta koskevien työttömyysturvalain väliaikaisten lainsäädäntömuutosten voimassaoloa jatkettiin vuoden 2020 loppuun. Tämä tarkoittaa sitä, että yrittäjillä on mahdollisuus edelleen hakea työttömyyskorvausta, jos yrityksen työmäärä tai yrittäjätulo on vähentynyt koronapandemian vuoksi. Alun perin työttömyysturvaa oli mahdollista hakea kesäkuun loppuun saakka.

Työttömyysturvalle tarvetta erityisesti palvelualojen yrittäjillä

Monien yrittäjien liiketoiminta ei ole päässyt palautumaan ennalleen ja loppukesän ja syksyn tilanne näyttää epävarmalta.

– Yrittäjät ovatkin pitäneet heille myönnettyä väliaikaista työttömyysturvaa tärkeänä tukena, Jormanainen sanoo.

– Henkilökohtainen yrittäjän työttömyysturva on ollut erittäin positiivinen ele. Valitettavasti yrityksemme ei ole kuitenkaan saanut mitään muita tukia. Teimme juuri ennen koronapandemian alkua isoja investointeja, joten muiden tukien puute on ollut hyvin ikävää tässä vaikeassa tilanteessa, Kuntomaailman toimitusjohtaja Mika Gustafsson kertoo.

– TE-palveluiden kanssa prosessi toimi hyvin. Työttömyysturvaan liittyvät asiat saatiin nopeasti ja jouhevasti liikkeelle, Gustafsson kiittää ja kertoo, että yrittäjän tilannetta ja tarpeita käytiin hyvin läpi TE-asiantuntijan kanssa.

–Vaikka syksy tuleekin olemaan vaikea, olen myönteinen tulevaisuudesta. Pienin askelin edetään ja oma asiakaskunta on äärimmäisen tärkeä – yhdessä mennään tulevaa kohti, Gustafsson summaa.

Yrittäjän työttömyysturvan jatkoa hakeneissa yrittäjissä korostuu erityisesti erilaisia henkilökohtaisia palveluita tarjoavien yrittäjien joukko, kuten parturi-kampaajat, hierojat ja kauneudenhoitopalveluita tarjoavat yrittäjät.

– Palvelualoille työskentelevät yrittäjät kertovat, että asiakkaat varaavat varovaisesti uusia aikoja, aikoja ei välttämättä varata kovin pitkälle ajalle ja jo varattuja aikoja myös perutaan lyhyellä varoitusajalla, Jormanainen kertoo.

Muilta toimialoilta etenkin maaliikennealan (erityisesti taksinkuljettajat), ravitsemistoiminnan, tukku- ja vähittäiskaupan sekä teollisuusalan yrittäjät hakivat työttömyysturvaa.

 

Palvelutarvekartoitusta ja neuvontaa TE-toimistosta

Keski-Suomen TE-toimisto on kontaktoinut heinäkuun aikana kaikki ne yrittäjät, joilla on ollut työnhaku voimassa kesäkuun lopussa. Kaikkien kanssa on keskusteltu henkilökohtaisesti yritystoiminnan tilanteesta ja työttömyysturvan tarpeesta. Samassa keskustelussa on myös käyty läpi yrittäjän palveluntarve sekä muiden koronatukien tarve.

– Yrittäjiltä on tullut paljon positiivista palautetta heidän saamastaan palvelusta. Kaikkia yrittäjiä ei ole tavoitettu useista yrityksistä huolimatta, joten heitä yritetään tavoittaa vielä elokuun ajan, Jormanainen kertoo.
 

Yhteydenotot yrittäjille

TE-toimisto soittaa aina 0295-alkuisesta numerosta, vastaathan puheluun. Jos et kuitenkaan ole saanut TE-toimistolta puhelua, olethan yhteydessä, jotta asiasi voidaan hoitaa kuntoon.

Tavoitat Keski-Suomen TE-toimiston asiantuntijat parhaiten työnantajapalveluiden puhelinpalvelunumerosta 0295 046 006 (arkisin klo 9–16.15). Puhelinpalvelusta saat myös neuvontaa muista julkisista palveluista. Halutessasi voit myös jättää yhteydenottopyynnön sähköisen Oma asiointi -palvelun kautta.


Oma
asiointi